Brev til kongen. (Foto: Storytelling)
Filmplakat til «Brev til kongen». (Foto: Storytelling)

For andre året på rad vant Hisham Zaman prisen for beste nordiske film under filmfestivalen i Göteborg. I fjor vant den norske regissøren for filmen Før snøen faller, mens i år imponerte Brev til Kongen juryen.

– Det viktigste for meg er hva denne prisen representerer da den går til filmer med originale og ærlige visjoner. Brev til Kongen har kjempet om denne prisen blant svært mange gode filmer, og jeg er selvsagt svært stolt og ikke minst ydmyk. Det gir meg en enorm motivasjon til å fortsette å lage filmer basert på historier jeg mener det er viktig å fortelle, skriver Zaman i en pressemelding fra Norsk Filminstitutt.

ANMELDELSE: Før snøen faller – historien om et forventet æresdrap

Dragon Award-prisen for beste nordiske film er på en million kroner. I juryen begrunnselse understrekes Zamans ønske om å fortelle historier fra mennesker som lever i randsonen av velferdssamfunnet.

– Årets vinner … er en film som skildrer en bortgjemt subkultur. Den skildrer mennesker i periferien, fanget i et slags ingenmannsland. Det er en film som er både empatisk og ærlig i sitt portrett av menneskeheten.

Siden Zamans novellefilm Vinterland åpent filmfestivalen i Tromsø i 2007 har den norske regissøren satt fokus på flerkulturelleproblemstillinger i det norske samfunnet.

Filmanmelder Andreas H. Opsvik om Brev til Kongen: Det er eit realistisk og rått Oslo me får servert, kaldt og surt for filmens hovudpersonar. På ein benk, sitjande framfor Slottet, ser me Mirza vente på ei mogelegheit for å levere sitt brev til kongen – eit av mange visuelt slåande bilete. I likskap med filmens hovudpersonar har også Zaman ein agenda, den er ikkje like hardtslåande som i Margreth Olins dokumentar De andre, men skal også vise stillstanden desse menneska finn så livsøydeleggjande.

ANMELDELSE: Brev til Kongen – ujamn film om å sitje fast mellom to stolar