SPOILER-ADVARSEL: HVIS DU IKKE HAR SETT GAME OF THRONES S03, ELLER LEST DE TRE FØRSTE BØKENE – STOPP HER.

Nå er det under en uke igjen til vi på ny kan kaste oss ut i intriger, maktkamp og krig i Westeros når fjerde sesong av Game of Thrones har premiere.

Forrige sesong sjokkerte TV-seere verden over, da halvparten av Stark-familien røyk med i én blodig episode. Med en rekke andre dødsfall i tillegg, kunne man nesten blitt redd for at det skal bli glissent i rekkene av rollefigurer.

Det er selvfølgelig ikke tilfelle, for som seg hør og bør når noen dør kommer det også nye figurer inn. Og det er da enda godt, for hvis du har lest A Storm of Swords, som fjerde sesong er basert på, så vet du at slaktingen ikke er over enda!

Serieskaperne David Benioff og D.B. Weiss sa tidligere i år at den fjerde sesongen vil bli den mest actionspekkede så langt i serien, og Kit Harington (Jon Snow) sa i et intervju med Extra at: «Vi holder ikke tilbake, ingen er trygge».

Det som skal skje kommer nok ikke til å være like sjokkerende som «The Red Wedding» i sesong tre, men spesielt to dødsfall vil få store konsekvenser for maktbalansen i Westeros.

Anmeldelse: Game of Thrones S04 E01-03 – En strålende oppladning før helvete bryter løs

Oberyn Martell

Det viktigste nye bidraget til rollelista i år er Prins Oberyn Martell, spilt av Pedro Pascal. Prinsen av Dorne, «The Red Viper» som han kalles, kommer til King’s Landing for å hevne drapet på søsteren, som ble drept av Ser Gregor Clegane da Tywin Lannisters styrker plyndret King’s Landing mot slutten av Robert Baratheons opprør mot Kong Aerys Targaryen den andre.

Frem til nå har det vært en del snakk om Dorne og landets gode viner, men Oberon Martell er den første store rollefiguren fra halvøya i sør. Folk fra Dorne har et rykte på seg for å være hissige og virile med stor seksuell apetitt, og The Red Viper er intet unntak.

Prinsen er en dyktig kriger som har fått kallenavnet sitt på grunn av et rykte om at han dypper tuppen av våpenet sitt i gift.

Oberyn Martell, spilt av Pedro Pascal, blir en interessant rollefigur å følge med på i Game of Thrones. (Foto: HBO).
Oberyn Martell, spilt av Pedro Pascal, blir en interessant rollefigur å følge med på i Game of Thrones. (Foto: HBO).
Ellaria Sand

Når Martell ankommer King’s Landing i tide for det kongelige bryllupet til Joffrey Baratheon og Margaery Tyrell, har han med seg elskerinnen sin, den eksotiske Ellaria Sand, spilt av Indira Varma.

Ellaria er mor til fire av Martells yngste døtre. I likhet med Snow i nord er Sand navnet løsunger får i Dorne, og Ellaria er den uekte datteren til Lord Harmen Uller av Dorne. Denne dama er kjent for å være sensuell, hun tilber en kjærlighetsgudinne og er som oftest klar for en orgie eller to.

Dette er ikke Indira Varmas første rolle i en HBO-serie. Hun har tidligere spilt Niobe i kostymedramaet Rome.

Indiria Varma er blant annet kjent for denne rollen, Niobe i HBO-serien Rome. (Foto: HBO).
Indiria Varma er blant annet kjent for denne rollen, Niobe i HBO-serien Rome. (Foto: HBO).
Tycho Nestoris

Nå kan alle Sherlock-fans juble, for Mark Gatiss gjør sitt inntog i Game of Thrones. Skuespilleren, kjent som Sherlocks eldre bror Mycroft Holmes i den britiske TV-serien, gjør rollen som pengeinnkreveren Tycho Nestoris.

Nestoris er en representant for the Iron Bank of Braavos, og blir sendt over havet fra Braavos for å forhandle om betaling av den enorme gjelda som Jerntronen skylder.

I bøkene er Tycho Nestoris beskrevet som en høy, mager pinne av en mann, og med sine 185 cm har ihvertfall Mark Gatiss høyden på plass.

Mark Gatiss som Mycroft Holmes i Sherlock. (Foto: BBC).
Mark Gatiss som Mycroft Holmes i Sherlock. (Foto: BBC).
Styr

Hvis du bor i en fredelig liten landsby i nord, så er ikke Styr en fyr du ønsker å møte. Styr the Magnar of Thenn (herre av Thenn) er en av wildling-lederne som har alliert seg med Mance Rayder.

Denne skallede, glattbarberte og øreløse gærningen styrer sine menn med hard hånd og krever absolutt lojalitet fra sine følgere. Styr leder en haug med barbarer forbi muren og plyndrer og herjer ubeskyttede landsbyer i nord for å prøve å lokke the Night’s Watch bort fra muren.

Styr spilles av russeren Yuriy Kolokolnikov, som med dette har sin første engelsktalende rolle.

Nye fjes i gamle roller

I tillegg til navnene ovenfor er det en rekke andre nye rollefigurer på lista i denne sesongen. Roger Ashton-Griffiths dukker for eksempel opp i rollen som Mace Tyrell, Margaery Tyrells far.

Det er også verdt å merke seg at vi får noen nye fjes i gamle roller i sesong fire. Dean-Charles Chapman tar over rollen som Joffreys bror Tommen fra Callum Wharry, Hafþór Júlíus Björnsson blir å se som Ser Gregor Clegaine aka the Mountain, istedenfor Ian Whyte (som igjen tok over for Conan Stevens fra sesong 1), men mest merkbart er det at Michiel Huisman tar over for Ed Skrein i rollen som Daario Naharis.

Ed Skreins glattbarberte fjes var nok litt for pent til rollen som lederen for Daenerys sin hær av leiesoldater. Huisman blir en røffere versjon av Daario, men ingen av skuespillerne ligner på Daario slik vi kjenner ham fra bøkene uansett. Der har han nemlig blått hår, blått skjegg, og en fin og gullbelagt mustasj.

Michiel Huisman er en røffere utgave av Daario Naharis. (Foto: HBO).
Michiel Huisman er en røffere utgave av Daario Naharis. (Foto: HBO).