Den dansk-britisk-norske dokumentarfilmen The Act of Killing handler om opprenskingen av mistenkte kommunister i Indonesia i 1965 og 1966. Filmen tegner et tragikomisk portrett av mordere som er ansvarlige for grusomme handlinger som er vanskelig å forestille seg.

Anmeldelse: The Act of Killing – En uforglemmelig triumf!

Da filmen ble Oscar-nominert i januar håpet filmens norske produsenter i Piraya Film at nominasjonen vil føre til at indonesiske myndigheter tar dokumentaren på alvor. Etter at prisen glapp til amerikanske 20 Feet From Stardom, sier Torstein Grude i Piraya Film at de selvfølgelig er skuffet, og at filmens tema kan ha stått i veien for Oscar-prisen.

– Det er som forventet, vi tapte mot en feel good-film som ligger Akademiet nært til hjertet. Det er vanskelig for Akademiet å stemme på en så tung, mørk og vanskelig film som det vi har laget, sier Grude til NRK.

Les også: Her er Oscar-vinnerne!

Skuffelsen til tross så er Grude fornøyd med det The Act of Killing har oppnådd. Han mener det å bli nominert er en bragd i seg selv.

– Det har vært enormt mye fokus på filmen, og vi har hatt mange gode møter her i Los Angeles med andre produsenter, finansiører og distributører. Vi merker at vi blir tatt mer på alvor her i USA, Oscaren har de et forhold til.

Ble til på tvers av landegrenser
Massemorderne sminkes for opptak i The Act of Killing (Foto: Tour de Force).
Massemorderne sminkes for opptak i The Act of Killing (Foto: Tour de Force).

Bjarte Mørner Tveit i Piraya Film stiller seg bak Grudes uttalelse og er enig i at det er en ære å bli nominert.

– At The Act of Killing fikk Oscar-nominasjon er en stor hendelse i livene våre og dette oppleves som svært viktig for det arbeidet vi i Piraya Film gjør, sier Mørner Tveit i en pressemelding.

– Vi har gjennom det siste tiåret stått på med urokkelig tro på den kreative dokumentarfilmens kraft.

Mørner Tveit er glad for å at Piraya Film kan kalle The Act of Killing for sin, og mener filmen er et resultat av et godt samarbeid over landegrenser.

– Filmen står seg godt i rekken av internasjonale filmprosjekt vi har engasjert oss i og som vi vil fortsette å engasjere oss i. De største filmene blir til gjennom samarbeid over landegrenser.