Hvert år gjentas det samme evige maset. Avisoverskrifter forteller om påskeværet, Facebook-vennene dine skryter av påskeplanene, mens Snapchat-kompisene sender bilder av snø og ski.

Samtidig skryter skribenter og kommentatorer om hvor fantastisk bypåsken er i meterlange spalter i riksdekkende aviser. Har du, som oss, fått nok?

Her er vår overlevelsesguide for påskeferien – med våre utvalgte tv-favoritter for hver feriedag og strømmeanbefalinger.

Del dine påskefavoritter i kommentarfeltet helt nederst!

Max Records i "Til Huttetuenes land" (Foto/Copyright: Warner Bros./Sandrew Metronome)

Onsdag 16. april
Til huttetuenes land

TV2 kl. 12:55 – 15:00

«Å skildre barns indre følelsesliv på film er ingen enkel oppgave. Men regissør Spike Jonze har gjort et modig forsøk, og lykkes enestående godt i å formidle en liten gutts angst, savn og ensomhet.»

Å vise at verdenen er et vanskelig sted sett fra barns øyne er ingen liten bragd ifølge Birger Vestmo, som trillet terningkast 5 til Jonzes film i 2010.

ANMELDELSE: Til huttetuenes land – en rørende film

Derrick

NRK2 kl. 17:00 – 18:00

Påsketid er krimtid. Hvorfor ikke gå til en av de definitive veteranene. Etterforskningsdramaet med Horst Tapper i hovedrollen rullet over tv-skjermene i over 24 år før serien ble avsluttet i 1998.

Fortsatt sender NRK denne etterlevningen av en tv-serie til overraskende seertall. Norge elsker Derrick, og Derrick elsker Norge.

Grusomme meg

Viasat 4 kl. 19:50 – 21:30

En avmålt Birger Vestmo vurderte Grusomme meg til å være en litt fantasiløs animasjonsfilm. Etter oppfølgerens dundrende suksess på norske kinoer i 2013 er det verdt å se den første filmen en gang til.

«Løpet kjøres kanskje i overkant trygt, og jeg skulle ønske en slemmere, villere og galere Gru. Men jeg skjønner at det kunne kødda til den ønskede aldersgrensa. It’s, you know, for kids!»

ANMELDELSE: Grusomme meg – resirkulert humor

Hinterland – episode 4

NRK1 kl. 21:30 – 23:05

NRK viser tradisjonen tro britisk krim i påsken. Allerede forrige helg startet den walisiske serien Hinterland, og i det påskedagene starter vises fjerde og sist episode.

Kriminaletterforsker Tom Mathias har forlatt politiet i London og er kommet til et idyllisk distrikt i Wales. Men under overflaten ligger hemmelighetene begravet. I en gammel ravine ligger en kvinne på kne med hodet ned i de brusende vannmassene.

De tre første episodene er tilgjengelig i tre uker i NRKs programspiller.

SE NÅ: «Hinterland» – episode 1 | episode 2 | episode 3


Louis Theroux har mottatt mange priser for sine dokumentarer. (Foto: BBC)
Louis Theroux har mottatt mange priser for sine dokumentarer. (Foto: BBC)

Marias strømmeanbefaling: Louis Theroux’ Weird Weekends

Vaktsjef – P3.no

Maria Lindberg

Louis Thereoux er en mester i å lage underholdende dokumentarer, og har en helt egen evne til å få innpass i drøye miljøer som man ellers hører lite om. Med dokumentarer om alt fra pedofili til nynazisme og religiøs fundamentalisme har han tatt posisjonen som en dokumentarist ikke er redd for å utforske de farlige, de rare, og de utstøtte menneskene i samfunnet vårt.

Nå kan du se en av hans mest underholdende dokumentarserie i Netflix, nemlig Lous Thereoux’s Weird Weekends. Dropp den fjerde visningen av Frihetens Regn, og tilbring påskedagene sammen med dommedagsfanatikere, tv-shop-gründere, og tvilsomme selvhjelpsguruer.

SE: Klikk her for å se «Weird Weekends» i Netflix (ekstern lenke, krever abonnement)


Torsdag 17. april
Pippi Langstrømpe på de syv hav

TV2 kl. 13:00 – 15:00

Inger Nilsson i «Pippi Langstrømpe på de syv hav». (Foto: SF)
Inger Nilsson i «Pippi Langstrømpe på de syv hav». (Foto: SF)

Å kunne rusle rett fra senga til sofaen, med dyna på slep, for så å skru på tv-apparatet og se på gamle svenske barneklassikere, er for meg synonymt med god påske, jul og familieferier.

TV2 satser hardt i påsken og viser også Emil i Lønneberget, og andre klassiske barnefilmer.

Eventyret i Pippi Langstrøme på de syv hav overgår likevel de fleste fantasier om piratlivet.

Pippi får flaskepost fra sin far, han er fanget av fæle pirater i sjørøverstaten Porto Piluse som bare gir ham vann og brød. Dermed reiser Pippi, Tommy og Annika dit i en gammel seng med en luftballong over, et egenkonstruert fly, tillegg til et kapret piratskip for å befri ham. Hele tiden mens Tommy og Annikas er bortreist tror foreldrene at barna er hjemme hos sin gode venn.

Klassisk Pippi.

Winter Wipeout

TVNorge kl. 14:45 – 15:40

Noen ganger er det nødvendig med tv-underholdning som er 100% hjernedød. Wipeout leverer akkurat det.

En gjeng irriterende mennesker konkurrer om pengepremier ved å være raskest gjennom en brutal og hysterisk hinderløype. Vil du se saktefilm-repriser av mennesker som får en boksehanske i ansiktet? Check. Vil du se veltrente sexbomber ramle med ansiktet først ned i søla? Check.

Wipeout etser nok vekk flere hjerneceller enn du får av å se på, men noen ganger er det helt perfekt.

Rio

TV2 kl. 19:50 – 21:30

Hvilken vei skal vi gå denne gangen? Det spørsmålet stilte skaperne av Istid seg da de startet arbeidet med sin nye animasjonsfilm etter den tredje filmen var ferdig i 2009.

Svaret var enkelt. Fra isøde og kalde farger, gikk ferden rett til et varmt og fargerikt sted på kloden. Nemlig Brasil.

«Rio er på ingen måte en revolusjonerende animasjonsfilm, men byr på god underholdning basert på en velkjent oppskrift. Dette er av typen film foreldre gjerne kan ta med ungene på, og ha det morsomt selv.»

ANMELDELSE: Rio – flott animert slum og karneval


Husker du denne karen? Bilde fra «Beethoven» (1992). (Foto: Universal Pictures)
Husker du denne karen? Bilde fra «Beethoven» (1992). (Foto: Universal Pictures)

Fredag 18. april
Beethoven

TV3 kl. 11:15 – 12:45

En ekte familiekomedie fra det glade 90-tall. For hva skjer når en forvokste bikkje, elsket av familien, blir målet til en ond veterinær som vil avlive monsterdyret? Jo, en klassisk forviklingskomedie.

Selv den kritiske og anerkjente filmanmelderen Roger Ebert måtte komme med en innrømmelse da han anmeldte filmen ved premieren i 1992: «It’s the kind of clever, innocuous family entertainment that’s always in short supply.»

Hugo Cabret

TV4 Sverige kl. 12:35 – 15:15

Vetaranregissøren Martin Scorsese kunne velfortjent hente hjem hele fem Oscar-priser under utdelingen i 2012 for Hugo Cabret.

En nydelig fortelling om en ung gutt som bor og arbeider alene på Gare Montparnasse-stasjonen i Paris – et eventyr for store og små.

«Det er ingen tvil om at filmen holder en høy teknisk kvalitet, og at Scorseses evne som historieforteller fremdeles er i god behold. Alle gjør sitt beste for å få eventyret levende. Skuespillerne, både de små og store, er fine i ikke altfor kompliserte roller.»

ANMELDELSE: Hugo Cabret – Scorsese kan også leke med 3D

The Departed

TV2 Zebra kl. 21:00 – 23:30

Mens Scorsese kunne hente Oscar-fem priser for Hugo Cabret, kunne han fem år tidligere hente hjem fire priser for nyinnspillingen av Hong Kong-filmen Infernal Affairs.

Krimthrilleren om livet på undersiden av politistyrkene i Boston viste både regissør og skuespillere i toppform.

«Leonardo DiCaprio viser seg nok en gang som en av verdens fremste skuespillere. Matt Damon er også overbevisende, men mangler litt tyngde her. Jack Nicholson gjør derimot sin beste Jack-rolle siden Batman. Bare å se ham i aksjon som skurken Costello er verdt kinobilletten!»

ANMELDELSE: The Departed – har en stamtavle som gjør en filmnerd skjelven


David Wenham og Elisabeth Moss i «Top of the Lake». (Foto: BBC / See-saw Films)
David Wenham og Elisabeth Moss i «Top of the Lake». (Foto: BBC / See-saw Films)

Runes strømmeanbefaling: Top of the Lake

Journalist – Filmpolitiet

Rune Håkonsen, spillanmelder i Filmpolitiet. (Foto: Erlend Laanke Solbu, NRK).

Du kjenner kanskje Elisabeth Moss fra syv sesonger med Mad Men, men hennes beste tv-rolle finner du i dette dystre og mørke krimdramaet. Satt i de nyzealandske fjellene i en liten landsby, ankommer Robin Griffin (Moss) for å besøke sin syke mor. Etter kort tid begynner lokalsamfunnets mørke hemmeligheter å boble til overflaten.

Serien gikk høsten 2013 på TV2 – og fikk rosende omtale fra alle landets kritikere – men om du er en av dem som ikke fikk sett Top of the Lake er påsken en ypperlig anledning for å se krim i verdensklasse. Alle episodene er tilgjengelig i norsk Netflix.

ANMELDELSE: Top of the Lake – en rystende krimserie


Hele gjengen fra «Friends». (Foto: NBC)
Hele gjengen fra «Friends». (Foto: NBC)

Lørdag 19. april
Friends-maraton

TVNorge kl. 11:50 – 13:30

Er du over 25 år gammel er sannsynligheten for at du har et nært forhold til Chandler, Monica, Ross, Rachel, Phoebe og Joey. Hva bedre kan du bruke påsken til da enn et gjensyn med 90-talls ikonene?

Får du ikke nok er de tre første sesongene også tilgjengelig for strømming i norsk Netflix – men om du starter på det vil du ikke ha mye igjen av påsken etterpå.

SE NÅ: «Friends» i Netflix (ekstern lenke, krever abonnement)

Katteprisen

NRK2 kl. 14:00 – 15:10

Studio Ghibli står bak mange av vår tids beste animasjonsfilmer. Da Chihiro og heksene gav Hayao Miyazaki et definitivt gjennombrudd i vesten i 2004, hadde den legendariske regissøren – og hans hær av medarbeidere – allerede flere titalls filmer på samvittigheten.

Et rent skattekammer åpenbarte seg. En av skattene er den lille filmen om ungjenta Haru, som har evnen til å snakke med katter. Filmen når kanskje ikke opp til de mest kjente Ghibli-filmene, men NRKs kritiker Helen de Bellis anbefalte filmen varmt da hun vurderte den i 2005.

«Filmen er spekket med action og spenning og krydret med et herlig galleri kattetyper – alt fra sure, fete, magre, søte, eksentriske og forelskete kattedyr. Burmesere, siamesere, persere og svart-hvite sikkerhetskatter. En sjarmerende film for alle katteelskere.»

E.T.

TV3 kl. 19:30 – 21:30

E.T. viser finger'n i E.T. The Extra Terrestrial (Foto: Universal Pictures).
E.T. viser finger’n i «E.T. The Extra Terrestrial». (Foto: Universal Pictures).

Den definitive familiefilmen? Eventyr, science fiction, undring, vennskap og ære – Steven Spielbergs film E.T. dominerte kinosommeren 1982, selv i møte med en av nyere histories beste kinosomre, og ble en umiddelbar klassiker.

Fortellingen om den ti år gamle gutten Elliot som finner et romvesen forlatt av sine egne på jorden, og sammen må finne ut hvordan den rare skapningen kan komme seg hjem, rører like sterkt i dag som for 30 år siden.

«Filmen er intet mindre enn et mesterverk, og gir meg nesten like stor klump i halsen nå som i 1982. Jeg underholdes like mye som før mens min forståelse av filmens tematikk er større, siden jeg er blitt eldre og klokere. Det gjør E.T. til en deilig film å gjenoppleve.»

ANMELDELSE: E.T. – The Extra Terrestrial – klumpen i halsen er like stor som i 1982

Vises også dagen etter på TV3, søndag 20. april kl. 11:50 – 13:50.

E.T.: The Extra-Terrestrial. (Foto: United International Pictures).


Søndag 20. april
Knerten

NRK1 kl. 14:15 – 15:25

Knerten, Lillebror og en postmann i Knerten i knipe (Foto: Trond Tønder / Paradox Produksjon AS)Knerten, Lillebror og en postmann i Knerten i knipe (Foto: Trond Tønder / Paradox Produksjon AS)
Knerten, Lillebror og en postmann i Knerten i knipe (Foto: Trond Tønder / Paradox Produksjon AS)

Anne-Cath. Vestlys mange bøker har definert barndommen til generasjoner av nordmenn. Knerten-filmen, basert på hennes bøker om Knerten og Lillebror, ble raskt en publikumssuksess da den hadde premiere i 2009 – siden da har to nye filmer i serien også funnet veien til et entusiastisk publikum.

Regissør Åsleik Engmark, som også gav stemme til Knerten, høstet skryt for å levendegjøre fortellingen om den snakkende pinnen blant norske anmeldere, inkludert fra Birger Vestmo:

«Engmark er en utmerket dubber som kunne ha gitt pinnen liv selv uten animasjon. Det viktigste er likevel at Adrian G. Smith greier å spille mot en fantasifigur som ble animert i ettertid. Det funker på lerretet. Vi tror på at Lillebror virkelig tror på Knerten.»

ANMELDELSE: Knerten – kommer ikke til å skuffe hverken barn eller besteforeldre

Adils hemmelige dansere

NRK1 kl. 16:05 – 17:05

Det er viktig å ikke glemme å fylle opp reality-tanken i løpet av påskeferien, og hva er da bedre enn å se en gjeng som ikke kan danse bli skikkelige gode på å danse?

I løpet av tre uker i denne sesongåpningen skal lærere øve alt de makter i hemmelighet, forvandles til ekte streetdansere for til slutt å vise resultatet for venner og familie – og ikke minst elevene sine på skolen! Skikkelig feelgood-tv!

Wall-E

TVNorge kl. 17:25 – 18:55

Wall-E. (Foto: Walt Disney Pictures)

Da det ble klart at Andrew Standon ville vende tilbake til registolen for første gang siden Oppdrag Nemo fra 2003 jublet et samlet filmpublikum.

Mannen som også var med å skrive alle tre Toy Story-filmene skulle igjen skape filmmagi – de færreste var klar over hvor bra resultatet kom til å bli.

Wall-E er en moderne klassiker, som ublygt tar opp problemstillinger rundt overforbruk, miljøvern og jordklodens fremtid. Alt mens to av filmhistoriens søteste roboter blir forelsket.

«Mine skyhøye forventninger ble overgått med god margin. Dette er fullt på høyde med Pixars andre klassikere som Toy Story, Oppdrag Nemo og Ratatouille. Jeg skrev lenger opp at WALL-E kommer til å bli lovpriset om 100 år. Det er ingen vits i å vente – lovpris den i dag!»

ANMELDELSE: Wall-E – flytter grenser i animasjonssjangeren

På eventyr med Tintin: Enhjørningens hemmelighet

TVNorge kl. 19:10 – 21:00

Med ringreven Steven Spielberg bak roret var det ikke tvil om at den amerikanske nyinnspillingen av den belgiske tegneren Hergé sine fortellinger om den unge journalisten som til stadighet oppdager og etterforsker spennende mysterier.

Den klassiske, og populære, animasjonsserien og -filmene, som ble laget før Hergé døde i 1983, ligner ikke Spielbergs moderne visjon.

Men selv med heftig 3D og nymotens digital animasjon har den amerikanske regissøren beholdt det viktigste: eventyrlysten.

«På eventyr med Tintin: Enhjørningens hemmelighet er en herlig eventyrstund for både store og små. Volden er kanskje litt i hardeste laget for de aller minste, og det er kanskje vanskelig å investere de helt store følelsene for figurene, men dette er likevel storartet underholdning!»

ANMELDELSE: På eventyr med Tintin: Enhjørningens hemmelighet – actioneventyr med mesterlig fortellerglede

Godzilla

TVNorge kl. 22:00 – 00:20

Om en knapp måned treffer en helt ny Godzilla-film norske kinolerreter. Hele 16 år er gått siden sist Hollywood forsøkte seg på en katastrofefilm om det mytiske japanske monsteret.

Roland Emmerich sin skildring, med Matthew Broderick i hovedrollen, fikk hard medfart hos kritikere – men publikum stormet likevel til kinoene i 1998.


Mortens strømmeanbefaling: Hannibal

Redaksjonssjef – P3.no

morten skogly

Det er så fort å glemme salige Jesus oppi alt påskestyret. Når var du for eksempel sist på nattverd i kirken, og fikk deg en liten beta av Jesu legeme, og en skvett av Jesu blod? For de fleste nordmenn handler påsken om helt andre ting, nemlig mat og krim. Men det finnes et fiksjonsunivers som kombinerer alt dette i en herlig smørje. Bli med inn i Hannibal Lechters syke hode.

Dr. Hannibal Lecter er kanskje den mest kjente seriemorderen fra litteraturens og filmens verden. Når vi møter den menneskeetende psykiateren i den relativt ferske serien Hannibal er det før hendelsene som utspiller seg i Red Dragon og Nattsvermeren, og Hannibal er ikke engang hovedpersonen i serien som bærer hans navn.

Se første sesong av tv-serien Hannibal i norsk Netflix.

ANMELDELSE: Hannibal S01 – et vakkert og skremmende etterforskningsdrama


Hva liker du best å se på tv-skjermen i påska? Del dine favoritter i kommentarfeltet.