– Hele premisset for Star Wars er en romantisk fantasi etter romantikkens tradisjon og historiene om Kong Arthur. Hvor ridderlighet og ære var viktige verdier.

I en nyutgitt bakomdokumentar forteller George Lucas om hvorfor de ikoniske stjernekrigerne endte opp med de vel så berømte lyssablene i romoperaen Star Wars. I The Birth of the Lightsaber, som først ble utgitt som ekstramateriale til DVD-utgivelsen av den originale trilogien i 2004, utdyper George Lucas opprinnelsen til våpenet som definerte hele jediordenen.

Errol Flynn i The Adventures Of Robin Hood. (Foto: Warner Bros)
Errol Flynn i «The Adventures Of Robin Hood» fra 1938. (Foto: Warner Bros)

– Piratfilmene og de romantiske filmene fra 1940-tallet påvirket definitivt Star Wars, forklarer Lucas. – Erroll Flynn og alt i den sjangeren filmen fra den perioden i filmhistorien.

ANMELDELSE: Star Wars: The Complete Saga – stjerneklar stjernekrig

– Jedier er ikke aggressive

Da arbeidet med å utvikle en gruppe fredsbevarende og ærefulle voktere til fortellingen startet måtte Lucas finne et våpen som representerte alle idealene til jediene. Og med inspirasjon fra eventyrfilmene fra 40-tallet var utgangspunktet at jediene skulle kjempe med sverd.

– Det er et symbol på en enklere tid, en tid hvor imperiet ikke hadde tatt over, en tid hvor ære styrte samfunnet. Sverdene er mer ett symbol enn et faktisk våpen. Jeg ville ha et futuristisk sverd, så jeg skapte det om til en lyssabel – et slags lasersverd – for å gi det en futuristisk edge.

Med laserpistoler som det dominerende våpenet i galaksen var det tidlig klart at sverdene også måtte fungere som beskyttelse for jediridderne.

– I en æra av pistoler måtte [sverdene] bøye av laserskuddene. Hele grunnlaget er at jediene … ikke er aggressive, men defensive. En lyssabel i en verden av laserpistoler er det perfekte våpen.

TOPP 5: Her er våre favorittscener fra «Star Wars»-filmene

(artikkelen fortsetter under bildet)

Den avgjørende kampen mellom Darth Vader og Luke Skywalker i Star Wars episode VI: Jediridderen vender tilbake (Foto: Lucasfilm).
Den avgjørende kampen mellom Darth Vader og Luke Skywalker i «Star Wars Episode VI: Jediridderen vender tilbake». (Foto: Lucasfilm)

Den første lyssabelen var en lommelykt

Utgangspunktet for kampstilen til jediridderne var inspirert av orientalske tradisjoner med en høyere spirituell tilknytning til sverdkamp. Etter hvert som Luke Skywalker, i den originale trilogien, mestrer sverdkunsten ble kampene raskere og mer intense. I løpet av filmene er det mulig å se utviklingen i Skywalkers kampstil, med bruk av både en og to hender, fortsetter Lucas.

– George var opptatt av at lyssablene var skikkelig tunge, forteller Marc Hamill som spilte Luke Skywalker.

Det var viktig for Lucas å gi inntrykk av tyngde. Derfor gav han beskjed til skuespillerne om å føle vekten av opp mot 25 kilo når lekesverdene ble svingt omkring under innspillingen i 1976. Men i virkeligheten var de første lyssablene bare hentet fra det tekniske lageret til innspillingen.

George Lucas i «Star Wars Featurette The Birth of the Lightsaber». (Foto: StarWars.com / Disney)
George Lucas i «Star Wars Featurette The Birth of the Lightsaber». (Foto: StarWars.com / Disney)

– Den originale lyssablene var faktisk blitsen til et fullformatskamera! Vi bare tok av den runde tingen ved lydpæra og gjorde den om til et våpen.

Topp 5: Sverdkamper på film | Del dine favorittscener med oss i kommentarfeltet!

Utviklingen i kampene er spesielt tydelige fra den originale trilogien frem til forløperfilmene fra 1999, 2002 og 2005. Fortellingen er satt mange år før Luke Skywalker kommer på banen, mens jediridderne fortsatt er en mektig kraft i galaksen, og fortsatt er topptrente soldater.

– Vi måtte gjøre sverdkampene raskere, mer avanserte, og mye mer aggressive i måten de utkjempes. Utover i episodene ble kampene mye mer ville enn i episode 4, 5 og 6.

Hvordan tror du regissør J.J. Abrams vil behandle lyssablene og -kampene i den nye «Star Wars»-trilogien? Del dine meninger i kommentarfeltet under den originale traileren til filmen fra 1977.