Ivar Waage Johansen. (Foto: Privat)
Ivar Waage Johansen. (Foto: Privat)

Folket har talt og vinneren er kåret – Publikumsprisen under årets Amandus går til kortfilmen Handelen.

Filmskaper Ivar Waage Johansen begynner å bli varm i vinnertrøya under Amandus. I fjor vant han med filmen Takk for sist , og har igjen vunnet publikums gunst, denne gangen med filmen Handelen

– Dette betyr veldig mye, og ikke minst er det utrolig motiverende å jobbe videre når det er tydelig at man lager filmer som publikum setter pris på, sier filmskaperen.

Se alle de nominerte filmene her!

Rare univers

Amandusfestivalen er Norges største filmfestival og filmkonkurranse for unge filmskapere. Hvert år stemmer Filmpolitiets lesere frem publikumsprisen for den beste filmen, og torsdag kveld ble vinneren avslørt under prisutdelingen i Lillehammer.

Etter å ha vunnet både publikumspris og fiksjonspris under Amandus i fjor ville Waage Johansen fortsette å utforske mørke og humoristiske univers, noe som kommer godt frem i årets vinnerfilm Handelen.

– Jeg er veldig glad i den typen filmer som tar opp moralske dilemma i et univers som ikke henger helt på grep, samtidig som det foregår et sted man kan forholde seg til.

Smart historie

Filmpolitiets general Birger Vestmo omtaler vinnerfilmen som en smart fortalt historie med godt skuespill og et bra sluttpoeng.

– Dette er en smart fortalt historie med høy produksjonskvalitet, godt skuespill og et morsomt sluttpoeng. Filmskaperne har valgt å presentere filmen i scopeformat, som øker kinofølelsen. Det er lagt ned mye arbeid i kamerakjøringer og klipperytme, som gjør at filmen flyter fortreffelig.

Birger ser også kvaliteter i at filmen ikke har dialog og har en åpent og tolkbar avslutning.

– Det er imponerende å fortelle en sammenhengende historie fra start til slutt uten dialog. «Handelen» etterlater oss med et smil om munnen, men også med noen spørsmål. Hovedfigurens handlinger er nemlig nødt til å få konsekvenser, men dette kommer kanskje i en oppfølger?

Utforsker tung tematikk

Den siste tiden har Waage Johansen jobba med langt tyngre tematikk, og har akkurat gjort ferdig sluttfilmen sin ved Danvig Folkehøgskole. En mørk film en prest som mister troa.

– Filmen handler om en prest som mister trua på gud etter dattera hans blir drept, og hvordan han må finne balansen mellom farsrollen og presterollen når datterens morder oppsøker ham for å be om tilgivelse.

– Det er ikke mye komikk å spore her?

– Nei, denne er absolutt ikke en komedie. Det er en veldig mørk film, og det har vært en helt annen opplevelse å jobbe med så mørkt og tungt drama.

Skisport og bisarre animasjoner

Filmpolitiets lesere har siden slutten av mars stemt på 20 kortfilmer fra seks ulike kategorier. Årets nominerte filmer inneholdt alt fra skisport og bisarre animasjoner, til thrillere og dokumentarer om psykisk helse, men det var altså Handelen, som vant lesernes hjerter og til slutt stakk av med seieren.

 

Her er alle vinnerne under Amandusfestivalen 2014:

 

Fiksjon: Pensjonert
Animasjon: The Mynt
Dokumentar: Smaken av Musikk
Ekstremsport: Speed Addict
Musikkvideo: Simen Alejandro – Nothing But Love
Manus: Den som er bak speilet
Junior: Se Ned
Publikumsprisen: Handelen

Se alle filmene her!