Filmplakat for Guardians of the Galaxy (Foto: Marvel)
Filmplakat for Guardians of the Galaxy (Foto: Marvel)

(LONDON/NRK) Den kommende Guardians of the Galaxy-filmen handler om en gjeng intergalaktiske utstøtte som kommer sammen og finner en høyere mening i livet. En av mer oppsiktsvekkende figurene i filmen spilles av The Fast and the Furious-helten Vin Diesel.

En stor utfordring filmskaperne stod foran var å velge noen som kunne innta rollen som trekreaturet Groot, et vesen som ikke kan si annet enn «I am Groot» for å uttrykke seg. Valget falt til slutt på Vin Diesel, kjent for sin dype, knurrende røst, blant annet på grunn av hans rolle i Gutten og Jernkjempen.

– Kevin (Feige, sjef hos Marvel Studios, journ. anm.) nevnte blant annet den filmen da han ringte for å tilby meg rollen. Han sa at Jernkjempen er en storfavoritt og mente jeg hadde det som trengtes for å spille Groot, forteller Diesel til Filmpolitiet under en pressevisning i London.

– Hvor mange ganger måtte du spille inn de tre ordene?

– Tusenvis!

En enorm utfordring

Da Diesel ble tilbudt rollen skjønte han at dette ville være en sjanse til å virkelig få testet skuespillerferdighetene, selv om noen mente han burde ta et tryggere valg:

I am Grooot
I am Grooot

– Noen sa til meg at dette var galskap og at jeg burde velge andre roller, men som skuespiller så jeg den ultimate utfordring. Hvilken skuespiller, gjennom hele filmhistorien, har fått en slik utfordring?

– Det er én ting å spille en animert figur, for du har i det minste et ordforråd. Å få ordforrådet fjernet, og likevel prøve å uttrykke tanker, følelser og karakterutvikling, virket som den ultimate utfordringen og jeg var villig til å ta den.

LES OGSÅ: Slik ble de galaksens voktere

Se på trær på nye måter

Diesel ble tilbudt rollen kort tid etter at hans gode venn og The Fast and the Furious-medspiller Paul Walker døde i en bilulykke. Den vanskelige tiden førte til at Diesel fikk en bedre forståelse for hva Groots karakter handler om:

– Når vi opplever død i livene våre vokser det uunngåelig frem en takknemlighet for livet. Essensen av Groot er en slik enorm respekt for liv, spesielt livet til trær og planter. Jeg forestiller meg at folk aldri vil se trær på samme måte igjen etter denne filmen.

Hovedrolleinnehaveren «ingen» ville ha

I rollen som lagets leder, Peter «Star-Lord» Quill, finner vi Chris Pratt, kjent for de aller fleste som Andy Dwyer i TV-serien Parks and Recreation. Pratt beskriver seg selv i rollen som det usannsynlige, men rette, valget:

– Jeg husker at jeg så lister fra fans av tegneserien over hvilke skuespillere de ville ha i rollen, men jeg var aldri på noen av dem. Da jeg til slutt fikk rollen gjorde jeg en liten seiersdans for jeg skjønte at jeg var et ganske usannsynlig valg, men langt inni meg visste jeg at Marvel hadde gjort riktig valg, forteller Pratt under et pressearrangement i London.

Se intervju med Chris Pratt fra London

LES OGSÅ: Marvel har filmplanene klare for de neste femten årene

Musikken var viktig

I filmen blir Peter Quill kidnappet av romvesener i ung alder og får en røff oppvekst ute i verdensrommet. Som voksen mann lever han livet som intergalaktisk tyv med en forkjærlighet for musikk og kultur fra Jorda på 1970- og 1980-tallet. Musikk var derfor en viktig del av Pratts forberedelser for rollen:

– Jeg hørte på musikk fra filmen hele tiden i løpet av de seks månedene jeg forberedte meg før innspillingen. Da arbeidet virkelig begynte hadde låtene gått på rundgang i hodet mitt utallige ganger.

– Det som fikk meg skikkelig gira under selve innspillingen av filmen var Redbones’ Come and Get Your Love, som jeg danser til i begynnelsen av filmen. O-o-h Child av Five Stairsteps var også en god en. Den passet godt til tempoet mitt da jeg løp for å trene.

Star-Lord (Bilde: Marvel)
Star-Lord, slik han fremstår i tegneserien. (Bilde: Marvel)

Gunn var ikke redd for å si fra

Med en film av slikt kaliber er det mange spesialeffekter som må på plass før alt er ferdig. Skuespillerne må også spille inn mange av scenene foran en greenscreen. Derfor kan det være vanskelig å forestille seg hvordan den ferdige filmen vil se ut:

– Jeg tror det mest surrealistiske øyeblikket var å se filmen for første gang, og å faktisk få se hva James (Gunn, filmens regissør, journ. anm.) sin visjon faktisk var.

– I studioet hadde vi et enormt rom dekket fra gulv til tak av bilder og nedskalerte kulisser så man kunne se for seg hvordan spesifikke ting så ut, men man fikk aldri se helheten. Da jeg endelig fikk sett filmen satt jeg og forundret meg over universet som var blitt laget.

– Hvordan vil du beskrive James Gunn som regissør?

– Han er ikke redd for å fortelle deg at noe ikke fungerer. Han er også en veldig god leder som ikke lar seg blende av entusiasme. Mange regissører i hans sted kan la seg overvelde av omstendighetene og la seg tilfredsstille av at noe bare er bra nok.

– For James var det aldri bra nok. Han ville ha det aller beste. Det tror jeg er veldig viktig i et slikt prosjekt, at han som sitter med den store visjonen holder seg kritisk. Han er også en veldig grundig regissør som ikke lar noe overlates til tilfeldighetene.

Guardians of the Galaxy har kinopremiere 1. august i Norge. Hva tror du om Vin Diesel som et snakkende tre? Legg igjen din mening i kommentarfeltet.