Filmplakat for Guardians of the Galaxy (Foto: Marvel)
Filmplakat for Guardians of the Galaxy (Foto: Marvel)

Regissør James Gunn har kommet langt siden den spede begynnelsen som manusforfatter for produksjonsselskapet Troma Entertainment. Nå står hans aller største prosjekt, Marvels Guardians of the Galaxy for døren.

Selv om prosjektet er stort, med mange produsenter og manusforfattere, mener Gunn han har klart å gi filmen en unik kvalitet:

– For meg handler historien først og fremst om familier. Dette er en historie om individer som har mistet sine familier, eller aldri hatt en, som gjennom hverandre finner tilhørighet og samhold. Den tematikken var viktig for meg å få frem i filmen, forteller Gunn på et pressearrangement i London.

Kjemien er viktig

Skuespiller Chris Pratt, som spiller rollen som Star-Lord i filmen, beskriver Gunn som en meget grundig og hardtarbeidende regissør. For Gunn er det ønsket om å fortelle historier som gir han drivkraft til å jobbe så hardt:

– Jeg er en historieforteller, og den beste måten jeg får til det er å regissere og lage filmer.

En meget viktig del av arbeidet som regissør er skuespillerne som mottar regien. For Gunn er det et bestemt sett med kriterier som må oppfylles når han skal velge skuespillere til et filmprosjekt.

– For det første må man være klar over at alle rollefigurene er individer, så det gjelder å finne skuespillere som kan passe for figurenes individuelle trekk. For det andre er det viktig å finne noen som gir rollene noe ekstra. For det tredje er det viktig å finne personer med ulike typer energier som passer sammen og utfyller hverandre.

– Jeg husker vi gjorde en test med Chris Pratt og Dave Bautista (Drax the Destroyer, journ. anm.), og jeg ba dem prøvespille mot hverandre. Kameraprøvene de to gjorde sammen var nok grunnen til at Marvel godkjente rollebesetningen. De hadde en utrolig god kjemi foran kamera. Det er det som er kjernen i filmen, at alle passer sammen og utfyller hverandre på forskjellige måter.

(saken fortsetter under bildet)
guardians

Universet utvides

Med Guardians of the Galaxy utvides Marvels filmunivers betraktelig, i og med at handlingen foregår langt vekk fra Jorda. For Gunn har dette vært den beste delen av jobben:

– Alle de andre regissørene som jobbet med en Marvel-film fikk skape en liten del av Jorda. Jeg fikk lage hele planeter! Det var moro å kunne så frøene av den kosmiske siden av Marvels filmunivers.

For å skape et større, kosmisk filmunivers har de visuelle delene i filmen vært spesielt viktig. Gunn har hentet inspirasjon fra både fortid, nåtid og fremtid for å skape filmens visuelle uttrykk:

– Mange moderne science fiction-filmer har blitt veldig like og gjentagende når det kommer til visuell stil. Alle kopierer filmer som kopierer Alien og Blade Runner. Det jeg ville gjøre var å bringe tilbake fargene og følelsene fra 1950- og 1960-tallets science fiction, og så legge til den moderne, skitne estetikk.

– Jeg hentet også en del inspirasjon fra Chris Foss, en britisk science fiction-illustratør, spesielt når det kommer til hvilke typer farger jeg brukte i filmen. Til slutt forsøkte jeg også å legge til det jeg så på som det «James Gunnske» og deretter bringe alt sammen til en helhetlig stil.

Guardians of the Galaxy har norgespremiere 1. august 2014. Har du høye forventninger til Marvels nyeste storfilm? Legg igjen din mening i kommentarfeltet.