– Hele konseptet er at det handler om folk som er trent til å drepe for å komme seg ut av farlige situasjoner. Mentaliteten til hver kjemper er «drep eller bli drept».

Regissør Gareth Evans (Foto: Alberto E. Rodriguez/Getty Images/AFP).
Regissør Gareth Evans (Foto: Alberto E. Rodriguez/Getty Images/AFP).

– Når en figur blir angrepet, kan han ikke puffe vedkommende til siden og håpe at angriperen ikke kommer tilbake. Han må sørge for at det ikke skjer på alle måter. Da må det nødvendigvis bli brutalt, sier regissør Gareth Evans.

Den 34 år gamle waliseren er mannen bak den indonesiske premierefilmen The Raid 2, som befester hans posisjon som nåtidens beste actionregissør.

Mens den første The Raid (2011) var en eksplosiv actionhistorie satt i en boligblokk, er handlingen i oppfølgeren flyttet ut til Jakartas gater, der en politimann (Iko Uwais) må gå under jorden blant byens forbrytergjenger for å avsløre korrupte politisjefer.

LES: Anmeldelsen av The Raid 2

Liker ikke oppfølgere

– Jeg liker ikke oppfølgere som bare kopierer originalen. Det må tilføres noe nytt, ellers ser jeg ikke vitsen. Vi kunne ikke bare lage enda en film med en boligblokk fullt av skurker. Så det var alltid min intensjon å ekspandere universet med en større historie, sier Gareth Evans.

En utrolig gjørmete sekvens fra The Raid 2 (Foto: ActionFilm).
En utrolig gjørmete sekvens fra The Raid 2 (Foto: ActionFilm).

Og han framholder at han anser historien for å være viktigere enn all verdens intrikate kampscener.

– Historien må komme først. Hvis en film kun inneholder grunnløse kampscener og de ikke føles organiske, ser du egentlig bare ekshibisjonisme.

– I The Raid 2 har jeg lange sekvenser med mer drama og oppbygging av figurer. Det var viktig for meg å gjøre det for å få publikum til å engasjere seg mer i kampscenene, sier Evans.

LES: Anmeldelsen av den første The Raid

Oppdaget lite kjent kampsport

Han lagde debutfilmen Footsteps i hjemlandet Wales i 2006. Så fikk han tilbud om å lage en dokumentarfilm om indonesisk kultur, nærmere bestemt kampsporten pencak silat.

– Jeg vokste opp med å se filmer med kung fu og muay thai. Pencak silat var noe helt nytt for meg. Det slo meg hvor filmatisk og fleksibel denne kampsporten var. Den gir mange muligheter til å komme seg ut av forskjellige situasjoner. Jeg festet meg ved dette og begynte å lure på hvordan dette kunne brukes på film, sier Evans.

Det har til nå resultert i filmene Merantau, The Raid og The Raid 2. Gareth Evans har internasjonale ambisjoner for sine neste produksjoner, men ønsker også å lage mer film i Indonesia, hvor han bor sammen med sin indonesiske kone og deres barn.

(Saken fortsetter under bildet)

Gareth Evans instruere Iko Uwais på filmsettet til The Raid 2 (Foto: ActionFilm).
Gareth Evans instruere Iko Uwais på filmsettet til The Raid 2 (Foto: ActionFilm).
Føler et ansvar for å lage mer film

– Jeg skal fortsette å lage film i Indonesia av flere grunner. En er at det er her jeg skapte meg en karriere. Jeg hadde ikke hatt den posisjonen jeg har i dag hvis det ikke hadde vært for at jeg flyttet hit og begynte å jobbe i filmindustrien her. Så jeg føler et ansvar for å lage mer film her i landet.

– Jeg vil det, også, fordi det er så mye kultur og historie som vi ikke har benyttet oss av ennå. Det er så mange nydelige steder som kunne vært spennende å vise til et internasjonalt publikum. Jeg håper på å lage to filmer i England eller USA, deretter to filmer i Indonesia.

En av de sistnevnte filmene blir The Raid 3, der Evans tidligere har avslørt at den skal starte ut i fra noe som skjer i løpet av The Raid 2.

Iko Uwais spiller hovedrollen i The Raid 2 (Foto: ActionFilm).
Iko Uwais spiller hovedrollen i The Raid 2 (Foto: ActionFilm).

– Jeg holder manuskriptet hemmelig for øyeblikket. Det er to-tre år til dette blir en film, og jeg vil holde detaljene for meg selv. Men den blir annerledes enn The Raid 2, akkurat som den er annerledes enn originalen. Jeg er veldig spent på den, og ser frem til å prøve noe nytt.

– En av grunnene til at jeg lar The Raid 3 ligge i noen år, er at jeg vil ta en liten pause fra kampsportfilm, slik at jeg kan komme tilbake med friske ideer til hva vi kan gjøre med action, sier Gareth Evans.

LES: Anmeldelsen av Hercules

Gleder seg til amerikansk nyinnspilling

I mellomtiden skal Hollywood lage en nyinnspilling av The Raid, med regissør Patrick  Hughes (The Expendables 3) bak kamera og (muligens) Taylor Kitsch (John Carter) i hovedrollen. Det er et prosjekt som Evans ikke har noe i mot, men skal holde seg langt unna.

Regissør Gareth Evans og The Raid-skuespiller Iko Uwais (Foto: Alberto E. Rodriguez/Getty Images/AFP).
Regissør Gareth Evans og The Raid-skuespiller Iko Uwais (Foto: Alberto E. Rodriguez/Getty Images/AFP).

– Når det gjelder The Raid 1, er det så mye man kan gjøre for å avvike fra originalen. Etableringen av konseptet blir kanskje ganske likt, men etter det, kan man gjøre hva man vil. Man kan forandre arkitekturen på bygningen, hvem som kjemper mot hvem og utfallet av kampene, så det er mye fleksibilitet der til at de kan lage sin egen film.

Gareth Evans blir kreditert som manusforfatter på nyinnspillingen, men skal ellers ha fint lite å gjøre med den.

– Jeg har trådt til siden. Jeg hadde full kreativ frihet da jeg lagde The Raid og vil at Patrick, som regisserer nyinnspillingen, skal ha det samme. Det hadde ikke fungert om jeg skulle hengt over ham og stilt spørsmål ved hans avgjørelser. Jeg håper den blir bra. Jeg liker å se gode actionfilmer, sier Gareth Evans.

The Raid 2 har Norgespremiere i morgen.