Den siste episoden av Sopranos skapte sjokkbølger da den ble sendt sommeren 2007. Gjennom åtte år hadde serien ikke bare etablert seg som en av de mest populære på kabel-tv-kanalen HBO – den ble da, og er fortsatt, sett på som en av de viktigste moderne tv-seriene noensinne.

I et avgjørende øyeblikk, hvor den videre skjebnen til hovedpersonen Tony Sopranos skulle avgjøres, avsluttet serien med å gå i sort.

Frustrerte tv-seere gav høylytt beskjed om at de var misfornøyde, mens noen andre mente dette var den eneste riktige måten å avslutte mafiasagaen.

Spørsmålet «alle» vil ha svar på

Siden episoden ble vist på tv har serieskaperen David Chase blitt pepret med spørsmål om hva som skjedde videre.

Har du ikke sett serien, eller ønsker å skjerme deg fra informasjon om serien, klikker du deg ut av denne nettartikkelen nå. Artikkelen fortsetter under lenkene.Serieskaper David Chase, her under premieren på filmen «The East» i New york i 2013. (Foto: Mike Coppola/Getty Images/AFP)
Serieskaper David Chase, her under premieren på filmen «The East» i New York i 2013. (Foto: Mike Coppola/Getty Images/AFP)

I et intervju med nettstedet Vox kom spørsmålet opp nok en gang. Chase, som tydeligvis var lei av å bli spurt om Tony er død, svarte kontant.

– Nei, han er ikke død.

Sånn, der er svaret alle har ventet på. Men er det egentlig bedre å vite?

Svaret er ikke viktig

Ved å la serien slutte med et spørsmålstegn lot Chase også «Sopranos»-mytologien leve videre. Og i en uttalelse fra PR-agenten blir svaret til serieskaperen utdypet.

– Å sitere David på at «Tony Soprano er død» er unøyaktig. Det er en større kontekst for hans uttalelse og dermed er det ikke riktig. Som David Chase flere ganger tidligere har svart: «Om Tony Soprano er død eller levende er ikke poenget.» Å fortsette jakten på dette spørsmålet er ufruktbart.

– Den siste scenen i serien stiller et spirituelt spørsmål som ikke har et riktig eller galt svar.

Dermed benekter ikke David Chase det han sa, men poengterer nok en gang at svaret ikke er viktig i et større perspektiv – myten om den amerikanske gangsteren.

Fortell oss hva du mener om den siste episoden av «The Sopranos» i kommentarfeltet. Er det bedre å vite svaret?