Mojang bekrefter i en uttalelse på sine nettsider at Microsoft kjøper selskapet for hele 16 milliarder norske kroner.

Det svenske studioet Mojang har solgt millioner av eksemplarer av Minecraft og har blitt et ikon i den globale spillbransjen. I begynnelsen var spillet kun tilgjengelig for kjøp via nettsiden til spillskaperen Markus «Notch» Persson, mot at forbrukerne fikk det ferdige produktet når utviklingen var ferdig. Å bruke folkefinansiering som forretningsmodell fikk sitt gjennombrudd med Minecraft og er i dag utbredt blant mindre spillutviklere.

Høy popularitet og spesielt stor interesse blant barn og unge har ført Mojang til verdensberømmelse. Selskapet har derfor blitt et attraktivt objekt for store teknologiselskaper med mye kapital.

– Notch (Markus Persson, journ.anm) er skaperen av Minecraft og hovedaksjonær i Mojang. Han har bestemt seg for at han ikke ønsker ansvaret for et massivt globalt selskap. I løpet av de siste årene har han forsøkt å jobbe med mindre prosjekter, men presset som Minecraft-eier ble for mye for ham å takle. Det eneste alternativet var å selge Mojang, skrev to av Mojang-sjefene, Owen Hill og Lydia Winters i uttalelsen.

Se Xbox-sjef Phil Spencer fortelle om oppkjøpet og Microsofts respekt for Minecraft-universet her:
Artikkelen fortsetter under videoen.

Har vært kritisk

Wall Street Journal meldte om et mulig oppkjøp tidligere i september, men nå er det altså bekreftet at Persson selger selskapet.

Markus Persson i sin karakteristiske hatt. (Foto: BAFTA)
Mojang-grunnlegger Markus «Notch» Persson i sin karakteristiske hatt. (Foto: BAFTA)

Meldingene om et mulig oppkjøp var da overraskende, ettersom Persson selv har uttalt seg svært negativt til storkapital og flere av de store teknologiselskapene – inkludert Microsoft.

I en spørrespalte på nettstedet Reddit fortalte Mojang-sjefen at operativsystemet Windows 8 ville være et hinder for utviklingen av indiespill.

Persson avbrøt også utviklingen av en utgave av Minecraft med støtte for VR-brillene til Oculus Rift da Facebook annonserte at de hadde kjøpt opp selskapet.

På tross av sine kraftfulle uttalelser om Microsoft har spillutvikleren tidligere fleipet med at også han har en prislapp. Passende nok tilsvarer den omtalte summen på 12 milliarder norske kroner omtrent 2 milliarder dollar, nå endte han opp med 16 milliarder.


Hva mener du om at Microsoft kjøper Mojang? Si din mening i kommentarfeltet!