Denne uken ble det klart at TV 2s strømmetjeneste Sumo hadde sikret seg rettigheter til å vise den nye norske filmen «Jakten på Berlusconi» før kinopremieren 12. september.

Edward Schultheiss, spiller travkusken Bjarte Lem, som tyr til kriminelle affærer for å tjene penger når han ikke lenger får kjøre de gode hestene. Schultheiss har selskap av blant andre Henriette Steenstrup, Atle Antonsen, Odd Magnus Williamson og Jon Øigarden i komedien, som er regissert og skrevet av Ole Endresen (Etaten, Kong Curling).

Brukere hos TV 2 Sumo skulle få tilgang til filmen i 48 timer en uke før kinopremieren, altså i dag, fredag. Nå melder imidlertid TV 2 i en pressemelding at de stopper førpremieren etter trusler om boikott fra norsk kinobransje.

– Flere norske kinosjefer har gitt beskjed om at de vil boikotte spillefilmen Jakten på Berlusconi på grunn av helgens førpremiere på TV 2 Sumo. Vi i TV 2 har investert penger i denne filmen og har en klar avtale med produksjonsselskapet. Men når kinosjefer over hele landet vil boikotte filmen fordi den skal vises i 48 timer på TV 2 Sumo, vil det i så fall bety en økonomisk katastrofe for Produksjonsselskapet 4 1/2 og distributør Euforiasier TV 2-direktør Trond Kvernstrøm i pressemeldingen.

Anmeldelse: «Kong Curling» – Inne i boet, men et stykke fra midten

Se traileren for filmen her:
Artikkelen fortsetter under videoen.

TV 2 vurderer å slutte med filmstøtte

Vibeke Skistad, distributør hos Euforia Film, synes det er trist at førpremieren, som i utgangspunktet var et markedsføringsstunt, har møtt så stor motstand.

– Vi hadde stor tro på dette som markedsføringstiltak, og var med på idéen kun av én årsak, nemlig å selge flere kinobilletter. Vi har god erfaring med førvisninger på kino, og ser på dette som en variant av det. Tanken var at dette skulle gavne både kinoene og filmen. Vi ønsket ikke å handle i konflikt med kinoenes interesser, men vi ser helt tydelig nå at dette behandles som en prinsippsak. Da kinoene er vår soleklart viktigste kunde og samarbeidspartner, er vi glad for at vi har kommet fram til en løsning med TV2, sier hun.

Arild Kalkvik, leder i Norske kinosjefers forbund (NKF) og kinodirektør ved Trondheim kino, reagerte sterkt da nyheten om førpremieren kom tidligere denne uka.

– Jeg er utrolig skuffet på vegne av kinosjefforbundet. Flere medlemmer sier de føler seg lurt. De trodde de hadde eksklusivitet på filmen, men det har TV 2, uttalte Kalvik i et intervju med Kinomagasinet.

Jakten på Berlusconi er delfinansiert av TV 2, men etter reaksjonene fra norske kinosjefer er nå direktør Kvernstrøm usikker på om TV 2 kan fortsette å finansiere norsk film.

– TV 2 bidrar hvert år med betydelige summer for å vise norsk film på TV. Vi ønsket med Jakten på Berlusconi å prøve noe nytt – ved å tilby en begrenset førpremiere på TV 2 Sumo. Men sett i lys av denne saken så er det tydelig at vi ikke kan holde på med dette lengre.

– Med en slik massiv reaksjon fra norske kinosjefer må TV 2 nå vurdere om vi kan fortsette å finansiere norsk film. Å vise en film på TV to år etter at filmen har gått på kino funker ikke lengre, sier Kvernstrøm.