Hopp til innhold

Fem Golden Globe-nominasjoner for Tyldum

Morten Tyldums «The Imitation Game» kan vinne fem priser under Golden Globes, inkludert den prestisjetunge kategorien for beste film. – Det ser bra ut med tanke på Oscar, sier Tyldum til NRK.no.

Fra The Imitation Game.

IMITATION GAME: Morten Tyldums «The Imitation Game», med blant andre Benedict Cumberbatch og Keira Knightley, kan gjøre storeslem på Golden Globe i februar.

Foto: Jack English / SF Film Norge

Morten Tyldum på Hollywood Awards

TYLDUM: Morten Tyldums på Hollywood Awards i november.

Foto: Chris Pizzello / Ap

De nominerte ble kunngjort torsdag ettermiddag norsk tid på Beverly Hills Hilton-hotellet i Los Angeles.

Oscar-aktuelle «The Imitation Game» med regi av Morten Tyldum, er nominert i klassene for beste filmmusikk, beste manus og beste film.

I tillegg er hovedrolleinnehaverne, Benedict Cumberbatch og Keira Knightley, nominert i kategoriene «beste mannlige hovedrolle» og «beste kvinnelige birolle»

Det er hard konkurranse i beste film-kategorien. I tillegg til storfavoritten «Boyhood», konkurrerer Tyldum med «The Theory Of Everyhing», «Selma» og «Foxcatcher».

Tyldum tror på Oscar

Morten Tyldum sier til NRK.no at han er storfornøyd med nominasjonene.

– Dette er kjempegøy. Det er jo det man alltid drømmer om. Uansett hva som skjer nå, tar jeg dette som et kjempekompliment, sier Tyldum.

Den gode mottakelsen fra bransjen og publikum gjør at Tyldum tror filmen kan gjøre det bra under Oscar-utdelingen. Golden Globe blir ofte omtalt som en indikator på hvem som ender opp med Oscar-nominasjoner.

– Det er jo et spill! Det er veldig fascinerende å se fra sidelinjen, for de tar det veldig alvorlig her nede.

I tillegg til Golden Globe-nominasjonene, har «The Imitation Game» også blitt nominert til «best cast» i filmskuespillernes fagforeningspris, Screen Actors Guild Award.

– Hva tror du dette har å si for en eventuell Oscar-nominasjon?

– Det ser veldig bra ut nå. Filmen har gjort det veldig bra, sier regissøren.

Tyldum sier han er glad for at han valgte akkurat dette prosjektet som sin første Hollywood-film.

– Jeg er veldig glad for at jeg valgte en litt mindre film. Det har gjort at jeg har fått tak i talentfulle folk som hadde veldig lyst til å være med på denne reisen. Fordi den blir sett på som en viktig historie.

«Turist» nominert

Svenske Ruben Östlunds film «Turist», med norske Lisa Loven Kongsli og Kristofer Hivju i sentrale roller, er også nominert til den prestisjetunge prisen.

«Turist» er nominert til beste «fremmedspråklige film».

Golden Globes deles ut av Hollywoods utenlandske presselosje i januar hvert år, og er en del av prissesongen som leder opp mot Oscar-utdelingen i februar.

Listen med alle de nominerte kan du lese på Golden Globes hjemmesider.

Turist

TURIST: I «Turist» tar Ruben Östlund oppgjør med mannsrollen i 2014. Filmen ble godt mottatt av kritikerne i Norge.

Foto: Arthaus

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober