The Imitation Game (Foto: SF Norge AS).
The Imitation Game (Foto: SF Norge AS).

Det kan bli en festaften for regissør Morten Tyldum, når Golden Globe-utdelingen går av stabelen i Los Angeles i natt. Hans film The Imitation Game er nominert i 5 kategorier, deriblant til den prestisjefylte prisen for beste drama.

Hvis den vinner den prisen, blir Tyldum den første norske Golden Globe-vinneren siden Liv Ullmann vant Golden Globe-pris i 1972, for sin rolle som Kristina Nilsson i den svenske filmen Utvandrarna.

Les også: Fem Golden Globe-nominasjoner for The Imitation Game

Det betyr at det er «beste drama» som er den store kategorien sett med norske øyne i år.

Hva tror så norske filmeksperter om The Imitation Game sin sjanse til å stikke av med den gjeveste prisen?

Filmpolitiets Rune Håkonsen liker The Imitation Game veldig godt, men tror ikke filmen ender opp med den gyldne Golden Globe-prisen.

The Imitation Game er på mange måter en outsider i gruppen av nominerte, noe som kan være en fordel. Men selv om filmen er tungt støttet av produsenten Harvey Weinsteins PR-apparat, tror jeg det vil bli hardt å nå frem blant medlemmene av Hollywood Foreign Press Association.

Anmeldelse: The Imitation Game

Adresseavisens filmkritiker Terje Eidsvåg, har også liten tro på at «The Imitation Game» vinner Golden Globe for beste drama. (Foto: Adresseavisen/Kim Nygård).
Adresseavisens filmkritiker Terje Eidsvåg, har liten tro på at «The Imitation Game» vinner Golden Globe for beste drama. (Foto: Adresseavisen/Kim Nygård).

– Liten sjanse

– Jeg tror sjansen er ganske liten i den kategorien. Det er stort at den er nominert, og den er en outsider, men jeg mener både Boyhood og Foxcatcher er bedre og mer helstøpte filmer, sier Terje Eidsvåg, filmkritiker i Adresseavisen.

Dagbladets filmkritiker, Inger Merete Hobbelstad, er av lignende oppfatning.

– Jeg vil bli overrasket om The Imitation Game vinner. Andre filmer i kategorien er både bedre og mer anerkjente. Men all ære til Morten Tyldum for å ha laget en film som hevder seg på dette nivået.

Hobbelstad har Richard Linklaters oppvekstskildring Boyhood som favoritt.
– Jeg unner også regissør og manusforfatter Richard Linklater denne anerkjennelsen. Han har laget personlige, innsiktsfulle filmer i over tyve år og aldri nådd så bredt ut som nå. Det er fint å se.

Det er Hollywood-veteranen Richard Linklater som dominerer forhåndstipsene internasjonalt. Filmpolitiet kåret også Boyhood til årets film i 2014.

Boyhood er en av de beste filmene jeg har sett, noensinne. Det er vanskelig for meg å velge noe annet, sier Rune Håkonsen.

Topp 10: De beste filmene i 2014

VGs filmanmelder Jon Selås (Foto: NRK/Eilif Aslaksen)
VGs filmanmelder Jon Selås (Foto: NRK/Eilif Aslaksen)

VG har troen

Filmkritiker i VG, Jon Selås, er den som er mest positiv på Tyldums vegne.

– Jeg gir faktisk Morten Tyldum relativt gode sjanser til å vinne beste drama. Han ligger temmelig jevnt med en så amerikansk historie som Foxcather.

Men, som resten av ekspertene, holder Selås fram Boyhood som sitt stalltips til beste drama.
– Alt i alt tror jeg det helt usedvanlig grepet i Boyhood vil bety at den vinner. Den er en type originalitet som virker uslåelig! Jeg vil tro at den også soper med seg en del mindre priser og blir kveldens store slager.

Anmeldelse: Boyhood

Regissør Ruben Østlund og skuespillerne fra «Turist» poserer for fotografene under den 67. utgaven av Cannes festivalen. Fra høyre: Kristofer Hivju, Johannes Bah Kuhnke, Østlund og Lisa Loven Kongsli. Foran liggende: Clara Wettergren og Vincent Wettergren (liggende). (AP Photo/Thibault Camus)
Regissør Ruben Østlund og skuespillerne fra «Turist» poserer for fotografene under den 67. utgaven av Cannes festivalen. Fra høyre: Kristofer Hivju, Johannes Bah Kuhnke, Østlund og Lisa Loven Kongsli. Foran liggende: Clara Wettergren og Vincent Wettergren (liggende). (AP Photo/Thibault Camus)

«Svorsk» outsider i Turist

Når det gjelder beste utenlandske film, er det den polske filmen Ida som går igjen som forhåndsfavoritt hos kritikerne. Men filmen Turist, regissert av svenske Ruben Östlund, vaker som en outsider. Rune Håkonsen har latt seg begeistre av filmen som har norske Kristofer Hivju og Lisa Loven Kongsli på rollelisten.

Turist har med rette plassert Ruben Östlund på verdenskartet. Det er en utsøkt film som skildrer en familie i oppløsning, med et uhyggelig bakteppe og skarpe skuespillerprestasjoner.

Anmeldelse: Turist

I kategorien beste komedie eller musikal tror både Rune Håkonsen, Jon Selås og Terje Eidsvåg at den stilsikre regissøren Wes Anderson endelig kan få seg en Golden Globe-pris for filmen The Grand Budapest Hotell.

Anmeldelse: The Grand Budapest Hotell

For oss i Norge er det selvsagt ekstra stas om The Imitation Game vinner prisen for beste drama. Da er det jo på mange måter Morten Tyldum som vinner prisen. Men filmen dukker også opp i 4 andre kategorier. Blant annet er Benedict Cumberbatch nominert for beste mannlige hovedrolle i en dramafilm. Der tror Jon Selås at den populære briten kan gå helt til topps.

– Et hett tips vil faktisk være Cumberbatch i beste mannlige hovedrolle.

Inger Merete Hobbelstad er filmkritiker i Dagbladet. (Foto: Dagbladet)
Inger Merete Hobbelstad er filmkritiker i Dagbladet. (Foto: Dagbladet)

Nærmest kategorikaos

Det er ikke bare lett å holde styr på alle skuespillernominasjonene til Golden Globe. Tilsammen er det 14 kategorier for kvinnelige og mannlige skuespillere – hvis vi inkluderer TV-nominasjonene. Inger Merete Hobbelstad har sporet opp to av Hollywoods trofaste travere blant de nominerte, og mener de bør hedres i år.

– I birollekategoriene håper jeg på anerkjennelse for veteranene J.K Simmons og Patricia Arquette, for Whiplash og Boyhood, og vi er mange som både håper og tror det går deres vei i år.

Se alle de nominerte til Golden Globe-prisene her.

En eventuell Golden Globe-pris til The Imitation game vil selvsagt gi Tyldum en pangstart på årets prisutdelingssesong – som toppes med Oscar-utdelingen i slutten av februar.

Hvem er dine favoritter til å vinne Golden Globe-prisene? Del dine tips i kommentarfeltet.