Eddie Redmayne var fullstendig overveldet da han mottok prisen for beste mannlige skuespiller. (Foto: ohn Shearer/Invision/AP, NTB Scanpix).
Eddie Redmayne var fullstendig overveldet da han mottok prisen for beste mannlige skuespiller. (Foto: ohn Shearer/Invision/AP, NTB Scanpix).

Natt til mandag 23. februar var Hollywoods filmbransje samlet for å feire seg selv når den 87. Oscar-utdelingen gikk av stabelen i Dolby Theatre i Los Angeles.

Neil Patrick Harris, som tidligere har ledet Emmy-utdelingen og Tony-utdelingen en rekke ganger, var vert for showet. Harris, som er kjent for sin kjærlighet for Broadway, holdt et strålende musikalsk åpningsnummer, som var både morsomt og rørende.

Norske Morten Tyldum var nominert i kategorien beste regi, og hans film The Imitation Game hadde til sammen hele åtte nominasjoner. Det ble imidelrtid kun én pris på Tyldum-laget – prisen for beste tilrettelagte manus gikk til Graham Moore for filmen.

Vårt andre Oscar-håp Torill Kove, fikk heller ikke Oscar for sin kortfilm Moulton og meg, men måtte se seg slått av Disneys Feast.

ALT OM: Oscar-utdelingen 2015 | BILDEGALLERI: Alt fra den røde løperen

Danket ut «Boyhood»

En av de store forhåndsfavorittene for beste regi og beste film var Richard Linklater og Boyhood. Før solnedgang-filmskaperen måtte imidlertid se seg slått av Alejandro González Iñárritu, som fikk prisen for både beste regi, beste originale manus og beste film for Birdman. I tillegg til at beste kinematografi (foto), gikk til Emmanuel Lubezki.

Boyhood var på forhånd nominert i seks kategorier, men fikk kun én – Patricia Arquette fikk prisen for beste kvinnelige birolle for sin prestasjon som moren i Boyhood.

Ikke uventet var det Eddie Redmayne som stakk av med statuetten for beste mannlige hovedrolle. Han gjorde en veldig sterk rolle som Stephen Hawking, som på grunn av muskelsykdommen ALS mistet mulighetene til å uttrykke seg på vanlig måte. Julianne Moore fikk prisen for beste kvinnelige hovedrolle for Still Alice, der hun spiller en suksessfull kvinne som blir rammet av Alzheimers.

Artikkelen fortsetter under lenkene.

Og vinnerne er:

Beste film

American Sniper
Birdman – VINNER
Boyhood
The Grand Budapest Hotel
The Imitation Game
Selma
The Theory of Everything
Whiplash


Beste regissør

Richard Linklater, Boyhood
Alejandro González Iñárritu, Birdman
Wes Anderson, The Grand Budapest Hotel
Morten Tyldum, The Imitation Game
Bennett Miller, Foxcatcher

Det sto mellom Richard Linklater og Alejandro González Iñárritu i denne kategorien, men Iñárritu vant vel fortjent for sin mesterlige regi på Birdman.

– Jeg har på meg Michael Keatons virkelige «whitey tighties» for hell. De er trange og lukter balle, men nå står jeg her, så de funka, fleipet en glad Iñárritu da han mottok prisen, før han fortsatte mer seriøst.

– Jeg er veldig takknemlig til akademiet for denne anerkjennelsen.

Alejandro González Iñárritu fikk prisen for beste regi. (Foto: Kevin Winter/Getty Images/AFP, NTB Scanpix).
Alejandro González Iñárritu fikk prisen for beste regi. (Foto: Kevin Winter/Getty Images/AFP, NTB Scanpix).


Beste kvinnelige hovedrolle

Julianne Moore, Still Alice – VINNER
Reese Witherspoon, Wild
Rosamund Pike, Gone Girl
Felicity Jones, The Theory of Everything
Marion Cotillard, To dager, en natt

Etter at Julianne Moore vant en Golden Globe for Still Alice var det nærmest forventet at hun skulle putte Oscar-statuetten i lomma også. Hennes prestasjon i Still Alice er så sterk. For Moore selv var det imidlertid ingen selvfølge, og skuespilleren var veldig rørt da hun mottok prisen.

– Når man ser på de andre nominerte, så skjønner man at det finnes ingenting som beste skuespiller. Det har vært en ære å være en av dere hvert steg på veien, sa Moore.

Julianne Moore ble veldig rørt da hun fikk Oscar for beste kvinnelige skuespiller. (Foto: John Shearer/Invision/AP, NTB Scanpix).
Julianne Moore ble veldig rørt da hun fikk Oscar for beste kvinnelige skuespiller. (Foto: John Shearer/Invision/AP, NTB Scanpix).


Beste mannlige hovedrolle

Steve Carell, Foxcatcher
Benedict Cumberbatch, The Imitation Game
Michael Keaton, Birdman
Eddie Redmayne, The Theory of Everything – VINNER

Eddie Redmayne måtte juble litt da han skulle holde sin takketale. Skuespilleren, som fikk Oscar for beste mannlige hovedrolle for The Theory of Everything der han spiller Stephen Hawking, var fullstendig overveldet da han mottok prisen.

– Jeg tror ikke jeg klarer å formulere akkurat hvordan jeg føler det nå. Jeg er fullstendig klar over at jeg er en heldig, heldig mann, sa Redmayne entusiastisk.

Eddie Redmayne jublet på scenen da han vant Oscar for beste mannlige hovedrolle. (Foto: REUTERS/Mike Blak, NTB Scanpix).
Eddie Redmayne jublet på scenen da han vant Oscar for beste mannlige hovedrolle. (Foto: REUTERS/Mike Blak, NTB Scanpix).


Beste kvinnelige birolle

Patricia Arquette, Boyhood – VINNER
Keira Knightley, The Imitation Game
Emma Stone, Birdman
Meryl Streep, Into the Woods
Laura Dern, Wild

Det var ingen overraskelse at det var Patricia Arquette som stakk av med seieren i denne kategorien. Hun fikk også en Golden Globe tidligere i år for sin sterke prestasjon i Boyhood.

Arquette var tydelig rørt da hun mottok Oscar-statuetten, men brukte også takketalen til å slå et slag for kvinner i filmbransjen, noe kvinnene i salen, spesielt Meryl Streep, ble begeistret for.

– Det er på tide å få lik lønn for likt arbeid, en gang for alle, sa Arquette fra scenen.

Patricia Arquette vant Oscar for beste kvinnelige birolle for sin prestasjon i «Boyhood». (Foto: REUTERS/Mike Blake, NTB Scanpix).
Patricia Arquette vant Oscar for beste kvinnelige birolle for sin prestasjon i «Boyhood». (Foto: REUTERS/Mike Blake, NTB Scanpix).


Beste mannlige birolle

Ethan Hawke, Boyhood
Edward Norton, Birdman
Mark Ruffalo, Foxcatcher
J.K. Simmons, Whiplash – VINNER
Robert Duvall, The Judge

Vel fortjent, J.K. Simmons! «J.K Simmons er uhyre god som lærermonsteret Fletcher. Han er fysisk dominerende og renner av seg de groveste fornærmelser med uhyggelig god timing», skrev Sigur Vik i sin anmeldelse av Whiplash.

Simmons brukte takketalen til å ære familien sin, og spesielt kona Michelle Schumacher, som han omtalte som en bemerkelsesverdig person.

– Jeg er takknemlig for din kjærlighet, din godhet, din visdom, din tålmodighet og alt du har ofret, sa en rørt Simmons.

J. K. Simmons takket kona da han fikk Oscar for beste mannlige birolle. (Foto: REUTERS/Mike Blak, NTB Scanpix).
J. K. Simmons takket kona da han fikk Oscar for beste mannlige birolle. (Foto: REUTERS/Mike Blak, NTB Scanpix).


Beste tilrettelagte manus (Adapted screenplay)

American Sniper, Jason Hall
The Imitation Game, Graham Moore – VINNER
Inherent Vice, Paul Thomas Anderson
The Theory of Everything, Anthony McCarten
Whiplash, Damien Chazelle

Jubelen i Tyldum-leieren var stor da prisen for beste tilrettelagte manus gikk til Graham Moore og The Imitation Game. Filmen om krigshelten Alan Turing, som knekte Enigma-koden under andre verdenskrig, men som senere ble kjemisk kastrert fordi han var homofil, er sterk.

– Alan Turing fikk aldri muligheten til å stå på denne scenen, men det gjør jeg, så derfor vil jeg benytte muligheten til å si dette. Da jeg var seksten prøvde jeg å ta mitt eget liv fordi jeg følte at jeg ikke passet inn. Derfor vil jeg at denne filmen skal være til tenåringene som føler at de er rare og ikke passer inn, sa Moore fra scenen.

Applausen braket løs, Julianne Moore gråt, og publikum reiste seg.

Jubelen var stor i Tyldum-leieren da Graham Moore fikk prisen for beste tilrettelgate manus for «The Imitation Game». (Foto:  REUTERS/Mike Blake, NTB Scanpix).
Jubelen var stor i Tyldum-leieren da Graham Moore fikk prisen for beste tilrettelgate manus for «The Imitation Game». (Foto: REUTERS/Mike Blake, NTB Scanpix).


Beste originalmanus

Birdman, Alejandro G. Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Jr. og Armando Bo – VINNER
Boyhood, Richard Linklater
Foxcatcher, E. Max Frye og Dan Futterman
The Grand Budapest Hotel, Wes Anderson og Hugo Guinness
Nightcrawler, Dan Gilroy


Beste animasjonsfilm

Big Hero 6 – VINNER
Song of the Sea
Bokstrollene
Fortellingen om prinsesse Kaguya
Dragetreneren 2


Beste fremmedspråklige film

Ida, Polen – VINNER
Leviathan, Russland
Tangerines (Mandariinid), Estland
Timbuktu, Mauritania
Wild Tales (Relatos salvajes), Argentina

Agata Trzebuchowska spiller titterollen i Ida (Foto: Arthaus).
Agata Trzebuchowska spiller titterollen i Ida (Foto: Arthaus).


Beste animerte kortfilm

The Bigger Picture
The Dam Keeper
Feast – VINNER
A Single Life
Moulton og meg

Det ble ingen ny Oscar på norske Torill Kove og hennes film Moulton og meg. Prisen gikk isteden til Disney og filmen Feast. Frontet av et av de søteste hundeansiktene i bransjen, er dette en film som forteller om en manns kjærlighetsliv gjennom måltidene han deler med sin hund.

Les mer: Ingen ny Oscar til Torill Kove

Se Torill Koves kortfilm «Moulton og meg» her:


Beste dokumentar

Citizen Four – VINNER
Finding Vivian Maier
Last Days in Vietnam
The Salt of the Earth
Virunga


Beste originalsang

«Everything is Awesome», Legofilmen
«Glory», Selma – VINNER
«Grateful», Beyond the Lights
«I’m Not Going to Miss You», Glen Campbell: I’ll Be Me!
«Lost Stars», Begin Again – Forelsket i New York

Kategorien for beste originalsang kom rett etter at John Legend fremførte låten live fra scenen i Dolby Theatre. David Oyelowo, som spiller Martin Luther King Jr. i Selma, strigråt etter opptredenen, og applausen braket løs i salen.

Dermed var det et ekstra emosjonelt øyeblikk da Common og John Legend fikk Oscar-statuetten for låten.


Beste originalmusikk

The Grand Budapest Hotel, Alexandre Desplat – VINNER
The Imitation Game, Alexandre Desplat
Interstellar, Hans Zimmer
Mr. Turner, Gary Yershon
The Theory of Everything, Jóhann Jóhannsson

Hør Wolfgang Wees Oscar-spesial i programmet Filmmusikk på NRK Klassisk.

Beste visuelle effekter

Captain America: The Winter Soldier
Dawn of the Planet of the Apes
Guardians of the Galaxy
Interstellar – VINNER
X-Men: Days of Future Past


Beste kinematografi

Birdman, Emmanuel Lubezki – VINNER
The Grand Budapest Hotel, Robert Yeoman
Ida, Lukasz Zal, Ryszard Lenczewski
Mr. Turner, Dick Pope
Unbroken, Roger Deakins


Beste lydmiks

American Sniper, John Reitz, Gregg Rudloff og Walt Martin
Birdman, Jon Taylor, Frank A. Montaño og Thomas Varga
Interstellar, Gary A. Rizzo, Gregg Landaker og Mark Weingarten
Unbroken, Jon Taylor, Frank A. Montaño og David Lee
Whiplash, Craig Mann, Ben Wilkins og Thomas Curley – VINNER


Beste lydredigering

American Sniper, Alan Robert Murray og Bub Asman – VINNER
Birdman, Martin Hernández, Aaron Glascock
Hobbiten: Femhærerslaget
, Brent Burge, Jason Canovas
Interstellar
, Richard King
Unbroken, Becky Sullivan og Andrew DeCristofaro


Beste filmredigering

American Sniper, Joel Cox, Gary D. Roach
Boyhood, Sandra Adair
The Grand Budapest Hotel, Barney Pilling
The Imitation Game, William Goldenberg
Whiplash, Tom Cross – VINNER


Beste kostymedesign

The Grand Budapest Hotel, Milena Canonero – VINNER
Inherent Vice, Mark Bridges
Into the Woods, Colleen Atwood
Maleficent, Anna B. Sheppard, Jane Clive
Mr. Turner, Jacqueline Durran


Beste makeup og hår

Foxcatcher, Bill Corso, Dennis Liddiard
The Grand Budapest Hotel, Frances Hannon, Mark Coulier – VINNER
Guardians of the Galaxy, Elizabeth Yianni-Georgiou, David White


Beste produksjonsdesign

The Grand Budapest Hotel, Adam Stockhausen, Anna Pinnock – VINNER
The Imitation Game, Maria Djurkovic, Tatiana Macdonald
Interstellar, Nathan Crowley, Gary Fettis
Into the Woods, Dennis Gassner, Anna Pinnock
Mr. Turner, Suzie Davies, Charlotte Watts


Beste kortfilm

Aya
Boogaloo and Graham
Butter Lamp (La Lampe au Beurre de Yak)
Parvaneh
The Phone Call – VINNER


Beste kortdokumentar

Crisis Hotline: Veterans Press 1 – VINNER
Joanna
Our Curse
The Reaper (La Parka)
White Earth


Hva synes du om årets Oscar-utdeling? Si din mening i kommentarfeltet!