Filmfestivalen i Cannes, verdens største og viktigste møtested for ny verdensfilm, starter på i morgen, onsdag.

I nesten to uker skal det vises film både i og utenfor konkurranse, i hovedprogrammet, flere sideprogrammer og på filmmarkedet, der distributører ser og kjøper det vi skal se på kino det nærmeste året.

Jeg har sett nærmere på det offisielle programmet for årets festival på den franske rivieraen, og plukket ut de sju filmene jeg gleder meg aller mest til. I alfabetisk rekkefølge:

Carol
Cate Blanchett spiller den ene hovedrollen i Carol (Foto: Norsk Filmdistribusjon).
Cate Blanchett spiller den ene hovedrollen i Carol (Foto: Norsk Filmdistribusjon).

Cate Blanchett og Rooney Mara spiller hovedrollene i regissør Todd Haynes bidrag til hovedprogrammet i Cannes. Den er basert på Patricia Highsmiths erotiske roman om en butikkansatt (Mara) som forelsker seg i en eldre, gift kvinne (Blanchett) i 1950-tallets New York.

Haynes er best kjent for de kritikerroste filmene Far From Heaven og I’m Not There, samt tv-serien Mildred Pierce. Blanchett burde være velkjent for de fleste, mens Rooney Mara huskes best for rollen som Lisbeth Salander i The Girl With The Dragon Tattoo, David Finchers nyinnspilling av Menn om hater kvinner.

På papiret ser altså Carol kruttsterk ut. Den lesbiske kjærlighetshistorien Blå er den varmeste fargen vant Gullpalmen i 2013. Kan Carol gjenta bragden?

LES: Anmeldelsen av Blå er den varmeste fargen

Innsiden ut
Innsiden ut er tittelen på den nye filmen fra Pixar (Foto: The Walt Disney Company Nordic).
Innsiden ut er tittelen på den nye filmen fra Pixar (Foto: The Walt Disney Company Nordic).

Enhver ny film fra Pixar er verdt å vente på. I de siste årene har animasjonsgiganten vært opptatt av å lage oppfølgere (Toy Story 3, Biler 2, Monsteruniversitet).

Men Innsiden ut er en helt ny film, regissert av Pete Docter (Monsterbedriften, Se Opp) og Ronaldo Del Carmen. Her handler det om personifiserte følelser og deres utfordrende arbeid i ei lita jentes hode.

Filmen vises utenfor konkurranse i Cannes, men er altså en del av festivalens offisielle program, og har potensial til å være en fantasifull gledesspreder.

LES: Anmeldelsen av Monsteruniversitetet

The Lobster
Colin Farrell og Rachel Weisz i Cannes-filmen The Lobster (Foto: Festival de Cannes).
Colin Farrell og Rachel Weisz i Cannes-filmen The Lobster (Foto: Festival de Cannes).

Regissør Yorgos Lanthimos fra Hellas stiller med hovedprogrammets kanskje sprøeste historie. I The Lobster må single mennesker finne en partner innen 45 dager i et dystopisk samfunn. Hvis de mislykkes, blir de forandret til et dyr etter eget ønske, og satt ut i skogen.

Colin Farrell, Rachel Weisz, Léa Seydoux og John C. Reilly spiller fire av de største rollene, så gjenstår det å se hvem av dem, om noen, som velger å bli hummer.

Dette høres ut som noe Spike Jonze eller Wes Anderson kunne finne på å lage, men Lanthimos har kanskje et annet filmspråk å by på?

Louder Than Bombs

Joachim Triers film er den første norske i hovedprogrammet i Cannes siden Anja Breiens Arven i 1979, og han er den første norske regissøren i dette selskapet siden Liv Ullman deltok med sin svenske film Trolösa i 2000.

Men det som gjør filmen mest interessant, er Triers suksess med sine to første, Reprise (2006) og Oslo 31. august (2011), som signaliserte at vi har med et ekstremt regitalent å gjøre.

Når han nå har laget sin første engelskspråklige film med Gabriel Byrne, Jesse Eisenberg og Isabelle Huppert i hovedrollene, etter et manus av Eskil Vogt, er det all grunn til å holde forventningene på et høyt nivå.

LES: Anmeldelsen av Oslo 31. august

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gabriel Byrne og Jesse Eisenberg i Joachim Triers Louder Than Bombs (Foto: SF Norge AS).
Gabriel Byrne og Jesse Eisenberg i Joachim Triers Louder Than Bombs (Foto: SF Norge AS).
Love

Regissør Gaspar Noé sjokkerte mange norske kinogjengere med Irréversible i 2002, der blant annet en lang voldtektsscene i en fotgjengerundergang var en prøvelse å se på.

Nå vises Noés nye film, Love, utenfor konkurransen, en film som det antydes inneholder store mengder eksplisitt sex. Kanskje er det derfor den er lagt til programmet “Midnight Screenings”, altså filmer som vises etter midnatt?

Men, mens den før nevnte sexscenen i Irréversible var stygg, heslig og brutal, skal Love etter sigende feire sex på et mer lystig vis.

LES: Anmeldelsen av Irréversible

The Sea of Trees
Matthew McConaughey spiller selvmordslysten amerikaner i The Sea Of Trees (Foto: Festival de Cannes).
Matthew McConaughey spiller selvmordslysten amerikaner i The Sea Of Trees (Foto: Festival de Cannes).

2014 var Matthew McConaugheys store år med True Detective, Interstellar og en Oscar-pris for Dallas Buyers Club.

Nå spiller han hovedrollen i regissør Gus Van Sants The Sea Of Trees, med Ken Watanabe som motspiller. Den handler om en suicidal amerikaner som roter seg bort i en skog ved Fuji-fjellet, der han møter en japaner som hjelper ham med å finne veien ut.

Gus Van Sant må rette opp sitt Cannes-rykte etter ujevne Restless fra 2011, men med McConaughey i hovedrollen, er det lov å håpe at The Sea of Trees kan innfri forventningene.

LES: Anmeldelsen av Restless

Youth
Michael Caine og Harvey Keitel spiller hovedrollene i Paolo Sorrentinos Youth (Foto: Festival de Cannes).
Michael Caine og Harvey Keitel spiller hovedrollene i Paolo Sorrentinos Youth (Foto: Festival de Cannes).

Paolo Sorrentino var nominert til Gullpalmen for sin forrige film, Den store skjønnheten (2013). Den måtte se seg slått av Blå er den varmeste fargen, men fikk plaster på såret da den senere gikk hen og vant Oscar for beste ikke-engelskspråklige film.

Nå har Sorrentino stjerner som Michael Caine og Harvei Keitel med seg i hovedrollene i et drama om to gamle venner på hotellferie med helt forskjellige ambisjoner for alderdommen.

Dersom Sorrentino igjen imponerer med sitt eminente filmspråk, samt at veteranene foran kamera glimter til med gamle kunster, kan Youth bli en av festivalens hyggeligste opplevelser.

LES: Anmeldelsen av Den store skjønnheten

Dette er de sju filmene jeg på forhånd gleder meg aller mest til under årets filmfestival i Cannes. Men som alltid vil det dukke opp andre filmer på radaren underveis som både gleder, forarger, forundrer og/eller irriterer.

Du kan følge med på hva festivalen bringer her på våre nettsider!

Om

  • Slippdato:
  • Sjanger: