Premisset er brutalt i Between. En mystisk sykdom sprer seg i småbyen «Perfect Lake» og dreper alle som er over 21 år.

Og den nådeløse aldersgrensen gir drivstoff til en serie som med høyt tempo og et usentimental tilnærming til døden fyrer opp en heftig trykkoker av et minisamfunn.

Between har potensial til å bli en spennende og original vri på den klassiske Fluenes herre-fabelen, hvor ungdommen er overlatt til seg selv for å bygge et nytt samfunn.

ANMELDELSE: The Strain

En mystisk sykdom dreper alle over 21 år i «Between». (Foto: Ken Woroner, Netflix)
En mystisk sykdom dreper alle over 21 år i «Between». (Foto: Ken Woroner, Netflix)
De voksne dør som fluer

Between nøler ikke med å komme i gang med katastrofen. Den hopper over forspillet og tvinger oss til å bli kjent med figurene samtidig som deres familiemedlemmer og naboer får et kjapt neseblodutbrudd etterfulgt av sikker død.

Vår hovedperson, gravide Wiley (Jennette McCurdy), rekker knapt å spise opp lunsjburgeren sin før hennes far faller om. Kameraten, det unge geniet Adam (Jesse Carere) skjønner raskt at dette er snakk om en spesiell sykdom som bare rammer de over en viss alder. Og samtidig som myndighetene setter opp militær beleiring av småbyen, så må de ulike ungdommene begynne å områ seg i en verden som snart vil trenge ny samfunnsstruktur.

Så mye mer vet vi ikke, men det kan bli alt annet enn fredelig i «Perfect Lake». Byens fengsel er i ferd med å gå tom for voktere, og der er det selvsagt unge fanger som gjerne vil ha en ny sjanse i samfunnslotteriet.

Og det sier vel sitt om hvilken retning serien ønsker å ta når soldatene som stopper en ung narkotikalanger fra å forlate byen, gir tilbake pistolene hans, og sender han tilbake til bybarna. Her holder storsamfunnet seg helt på sidelinjen.

Det vakreste øyeblikket i åpningsepisoden er når natten siger på. Det militære gjerdet omringer byen og kameraet forsvinner opp i skyene og lar oss få et fugleperspektiv på den brutale, og samtidig vakre inngjerdingen av den lille “øya” som skal utgjøre vår og tenåringenes verden.

Lener seg på klisjeene

Serien lener seg hardt og tydelig på etablerte erketyper. Her er den fornuftige bonden, den prektige prestedattera, den ekle rikmannsgutten, det inneslutta skolegeniet, den halvkriminelle drittsekken med et hjerte av gull osv.

Det gjør at det blinker i varsellampen som signaliserer at dette også kan bli et standardisert tenåringsdrama som tråkker i gamle løyper.

Det blåser tidvis også en litt flau bris over deler av manus og dialog. Spesielt det unge geniet Adam står i fare for å bli en litt utdatert liten besserwisser.

I have been deep inside the government computers. They are talking about keeping us quarantined for as long as it takes. Years if necessary. Adam

Adam (Jesse Carere) er geniet som skjønner at sykdommen har en dødelig aldersgrense. (Foto: Ken Woroner, Netflix)
Adam (Jesse Carere) er geniet som skjønner at sykdommen har en dødelig aldersgrense. (Foto: Ken Woroner, Netflix)

Men denne leflingen med klisjeene kan funke hvis tempoet og den effektive fortellerteknikken opprettholdes, og hvis serieskaper Michael McGowan makter å leke med erketypene og ikke bare reproduserer dem.

Between har et friskt utgangspunkt og sitter på et herlig potensial til å kunne bli et intenst og underholdende drama.

Og den hemmelighetsfulle babymoren Wiley ser ut til å ha både mystikken og kraften til å være en kul guide gjennom den grå og dødstunge småbyen.

Så får vi se om det holder. Vi kommer tilbake med en fullstendig anmeldelse når sesongen er over!

Between har premiere på Netflix torsdag 21. mai etter klokken 21:00. Ny episode kommer hver torsdag.

Hva synes du om Between? Bli med og diskuter!

Om SERIEN

Between
  • Between
  • Slippdato: 21.05.2015
  • Sesong: 1
  • Utgiver: Netflix
  • Serieskaper: Michael McGowan
  • Sjanger: Action, Drama, Sci-fi

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.