— Det hadde vært fint å ha et manus, men det var en luksus vi ikke hadde, sa Tom Hardy på en pressekonferanse i Cannes, der han var sammen regissør George Miller og skuespillerne Charlize Theron og Nicolas Hoult.

Regissør George Miller med skuespillerne Charlize Theron og Tom Hardy i Cannes (Foto: FP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT).
Regissør George Miller med skuespillerne Charlize Theron og Tom Hardy i Cannes (Foto: FP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT).

— I sju måneder var det vanskeligste for meg å finne ut hva George ville ha meg til å gjøre. Men fordi han styrte et så stort apparat, alt beveget seg hele tiden og alt måtte være trygt, var det umulig for ham å forklare hva han kunne se på settet, sa Tom Hardy, som deretter ba Miller om unnskyldning for sin frustrasjon under innspillingen.

Briten har for lengst markert seg som en av nåtidens tøffeste filmansikt gjennom sterke roller i filmer som Bronson, Inception, Warrior og The Dark Knight Rises. Nå har han overtatt rollen som skaffet Mel Gibson et internasjonalt gjennombrudd i 1979.

LES: Anmeldelsen av Mad Max: Fury Road

Ingen grunn til å fornye rollen

— Det var spennende å få rollen, men så innså jeg at Mad Max er forbundet med Mel Gibson, og at mange tenker at Max uten Mel ikke er Max. Det var ikke noen grunn for meg til å fornye rollen. George og Mel har gjort tre filmer. Arven lever. Max er skapt av George, og jeg måtte la ham være ankeret og vise meg hvordan rollen skulle være, sa Tom Hardy.

Tom Hardy spiller den legendariske filmfiguren Max Rockatansky i Mad Max: Fury Road (Foto: SF Norge AS).
Tom Hardy spiller den legendariske filmfiguren Max Rockatansky i Mad Max: Fury Road (Foto: SF Norge AS).

— Det er veldig vanskelig for skuespillerne å gjøre en film som dette. Den består av så mange små fragmenter, at når du roper «action» tar det kanskje bare tre sekunder før du sier «cut», sa regissør Miller.

— Det er vanskelig for dem å komme inn i det. Det er atletisk skuespill, med mange starter og stopper. Jeg var veldig klar over det, men den største utfordringen var å holde et mannskap på 1000 mennesker trygge. Dette var «real world stuff». Noe kunne gå katastrofalt galt, men vi hadde et utrolig team. Ingen brekte bein, bare blåmerker og kutt, sa Miller.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Charlize Theron, Tom Hardy og regissør George Miller ankommer pressekonferansen i Cannes (Foto: REUTERS/Eric Gaillard)
Charlize Theron, Tom Hardy og regissør George Miller ankommer pressekonferansen i Cannes (Foto: REUTERS/Eric Gaillard)
Ville ikke lage mer Mad Max

Den australske regissøren er nok mest kjent for sine fire Mad Max-filmer, der de tre første kom i 1979 (Mad Max), 1981 (The Road Warrior) og 1985 (Mad Max: Beyond Thunderdome). Men han har også laget familiefilmer som Heldiggrisen Babe og Happy Feet i løpet av de siste tiårene.

Mad Max: Fury Road er altså en slags retur til røttene, men det var ingen selvfølge at dette skulle skje.

— Jeg ville egentlig ikke lage en ny Mad Max-film, men ideen dukket opp i hodet mitt. Den gikk ikke vekk, men vokste og vokste, og en dag sa jeg at jeg trodde vi skulle lage en ny film. Men jeg trodde ikke det skulle ta 12 år, og den var ferdig for bare 2 uker siden.

Skuespillerne Nicholas Hoult og Charlize Theron med regissør George Miller mellom seg i Cannes (AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT)-
Skuespillerne Nicholas Hoult og Charlize Theron med regissør George Miller mellom seg i Cannes (AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT)-

Mad Max: Fury Road tok Cannes-festivalen med storm da den ble vist for verdenspressen torsdag morgen. Rungende applaus og ekstatiske meldinger i sosiale medier bekrefter trenden: Filmkritikerne elsker den første filmen om ørkenhelten Max Rockatansky på 30 år.

Tidligere har undertegnede gitt en sterk femmer på terningen, og kalt filmen «vanvittig» og «en satans brudulje». På nettstedet Rotten Tomatoes, som samler engelsktalende anmeldelser, er den 99% «fresh». Og brukerratingen på Internet Movie Database ligger på skyhøye 9,3 av 10. Alle lar seg imponere over filmens fart og energi, og nettopp det var Millers plan.

— Jeg ville lage en lang forfølgelse. Den første storyboardversjonen var på 30000 sider. Vi kondenserte det ned til et manus, som skuespillerne måtte tyde. Det er veldig vanskelig å lage en slik film. Det er som et OL-stup med høyeste vanskelighetsgrad. Vi dro ut i ørkenene med virkelige folk og virkelige kjøretøy. Jeg våknet ofte og tenkte: vi er gale, sa Miller til latter fra det fulltallige pressekorpset.

LES: Alt om Cannes 2015

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nux (Nicholas Hoult) og Furiosa (Charlize Theron) forener krefter i Mad Max: Fury Road (Foto: SF Norge AS).
Nux (Nicholas Hoult) og Furiosa (Charlize Theron) forener krefter i Mad Max: Fury Road (Foto: SF Norge AS).
Så et stort potensial

Charlize Theron spiller rollen som Furiousa, krigerdronningen som flykter fra den onde Immortan Joe med fem av hans avlskvinner i bagasjen, og får etterhvert Max som alliert. Theron har allerede en lang og innholdsrik karriere bak seg, med filmer som Prometheus, Hancock og The Italian Job på CV’n. Hennes kunstneriske gjennombrudd var rollen som seriemorderen Aileen Wuornos i Monster, som økte hennes anseelse betraktelig med både Oscar-pris og en Golden Globe.

Charlize Theron applauderer under pressekonferansen for Mad Max: Fury Road i Cannes (Foto: AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT).
Charlize Theron applauderer under pressekonferansen for Mad Max: Fury Road i Cannes (Foto: AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT).

— Jeg så et stort potensial fra starten. Jeg hadde hørt snakk om filmen, og om en kvinnelig figur som skulle stå ved Max, og det hørtes veldig bra ut. Det var fantastisk å være i denne sandkassa, og være kvinne, ikke late som å være en mann. Jeg vet jeg fikk en stor mulighet, sier Theron, som er oppvokst i Sør-Afrika. Mad Max: Fury Road ble innspilt i nabolandet Namibia.

På pressekonferansen i Cannes ble regissør George Miller spurt om han kunne tenke seg å lage flere Mad Max-filmer.

— Jeg er som en kvinne som nettopp har født en veldig stor baby. Og så spør noen når vil du føde din neste? Men disse figurene lever i hodet mitt, de har lange forhistorier. Om vi får lyst til å gå ut i ødemarken igjen, har vi flere ideer.

Mad Max: Fury Road har Norgespremiere i dag, 14. mai.