En tredjedel av Cannes-festivalen er unnagjort. I morgen, på selveste 17. mai, er det endelig klart for første pressevisning av Joachim Triers Louder Than Bombs i Salle Debussy i Festivalpalasset.

Jesse Eisenberg og Devin Druid i Louder Than Bombs (Foto: SF Norge AS).
Jesse Eisenberg og Devin Druid i Louder Than Bombs (Foto: SF Norge AS).

Det stilles store forventninger til denne filmen, og mange journalister i Cannes, inkludert undertegnede, tror og håper at den er så god at den kan være en priskandidat.

Men hvem er Triers sterkeste konkurrenter blant filmene som er vist så langt i festivalen?

For svak til å være kandidat

Italienske Matteo Garrones film Il racconto dei racconti (Tale of Tales) er en episodisk film basert på gamle eventyr, og har blant andre Salma Hayek, John C. Reilly og Vincent Cassell i noen av rollene.

68e Festival Cannes (Foto: Festival de Cannes).
68e Festival Cannes (Foto: Festival de Cannes).

Filmen har fått god omtale på grunn av sin stilistiske foto, og morsomme og absurde enkeltscener. Men helheten regnes av mange som å være for svak til at dette er en Gullpalmekandidat.

LES: 7 Cannes-filmer å se opp for

Japanske Hirokazu Kore-eda har skaffet seg et godt navn etter filmer som Still Walking og Som far så sønn. Hans Cannes-bidrag, Umimachi Diary, er i likhet med de nevnte filmene også et varmt og stillfarent familiedrama.

Det handler om tre søstre som bor i deres bestemors hus, og hva som skjer når deres 13 år gamle halvsøster flytter inn. Men gjenklangen i Cannes er at Umimachi Diary heller ikke har nok å fare med til å være en mulig vinner.

Ekstremt sterke inntrykk

Ungarske Saul Fia (Sauls sønn) er derimot en klar kandidat til en av Cannes-prisene. Den handler om en av jødene som ble tvunget til å arbeide for tyskerne i en konsentrasjonsleir under andre verdenskrig.

Saul Fia er en kruttsterk film fra Ungarn (Foto: Festival de Cannes).
Saul Fia er en kruttsterk film fra Ungarn (Foto: Festival de Cannes).

En dag oppdager Saul liket av en ung gutt som han mener er hans egen sønn, og starter et hardt og farlig arbeid for å holde ham unna kremasjonskamrene og få ham gravlagt på en ordentlig måte.

Filmen byr på ekstreme inntrykk, og er utrolig intens og opprørende. Denne må noen få på kino i Norge!

The Lobster er en absurd og surrealistisk satire om søket etter en partner i et dystopisk samfunn, der single må finne en partner innen 45 dager, ellers blir de forvandlet til et dyr og satt ut i skogen.

Colin Farrell og Rachel Weisz spiller gode hovedroller. Filmen er morsom og vidåpen for tolkning, men går tom for de riktig gode ideene før filmen er ferdig. Derfor faller den antageligvis utenfor i Gullpalme-sammenheng.

LES: Filmpolitiet møtte Emma Stone i Cannes

Ble buet i Cannes
Matthew McConaughey spiller selvmordslysten amerikaner i The Sea Of Trees (Foto: Festival de Cannes).
Matthew McConaughey spiller selvmordslysten amerikaner i The Sea Of Trees (Foto: Festival de Cannes).

The Sea Of Trees kan bare glemmes med en gang. Gus Van Sants film mottok Cannes-festivalens første buing etter pressevisningen fredag kveld, og har fått hard medfart i sosiale medier.

Fullt så ille er den ikke, men Van Sants film om en selvmordsklar amerikaner fortapt i en japansk skog er altfor søtladen og sentimental til å ha noe å gjøre i hovedkonkurransen i Cannes.

Det hjelper ikke med en typisk god hovedrolleinnsats av Matthew McCounaghey.

LES: Alt om Cannes 2015

Så langt ser det altså ut til at ungarske Saul Fia er Joachim Triers fremste konkurrent i hovedprogrammet i Cannes, men det kommer sterke kandidater senere under festivalen.

Allerede i kveld vises Carol av Todd Haynes, om lesbisk kjærlighet i New York på 1950-tallet, der Cate Blanchett og Rooney Mara spiller hovedrollene.

Benicio Del Toro spiller i Sicario (Foto: Festival de Cannes).
Benicio Del Toro spiller i Sicario (Foto: Festival de Cannes).

Mange er spente på den kanadiske regissøren Denis Villeneuves Sicario, som handler om en ung FBI-agent som blir med i et hemmelig CIA-program for å ta knekken på et meksikansk narkokartell. Emily Blunt, Josh Brolin og Benicio Del Toro spiller hovedrollene.

Og Paulo Sorrentinos første film etter suksessen med Den store skjønnheten møtes selvsagt med store forventninger. Den heter Youth, og har Michael Caine og Harvey Keitel i rollene som pensjonister på hotellferie med sine respektive familier.

I morgen kveld, på selveste 17. mai, blir det klart om også Louder Than Bombs kan hevde seg i toppen under filmfestivalen i Cannes.