Secrets and Lies setter spaden i den amerikanske forstadsjorda, og prøver å vise oss hvor mye løgn, bedrag og fatale hendelser som foregår under den velfriserte fasaden.

Dessverre blir serien en forutsigbar og overspilt dramakrim, hvor spesielt Juliette Lewis leverer en ufrivillig komisk versjon av «stirrende etterforsker».

ANMELDELSE: Bloodline – Ubehagelig bra om familiehemmeligheter

Forstadslivet blir invadert av media og politifolk som vil vite hva som skjedde med gutten som ble funnet død. (Foto: ABC, SBSDiscovery)
Forstadslivet blir invadert av media og politifolk som vil vite hva som skjedde med gutten som ble funnet død. (Foto: ABC, SBSDiscovery)
Anklaget for drapet på nabogutten

Under en morgenjoggetur finner familiemannen Ben Crawford (Ryan Phillippe) liket av nabogutten langs en skogssti. Han prøver på gjenoppliving og varsler politiet. Men hans status som god hjelper utfordres kraftig da etterforsker Andrea Cornell (Juliette Lewis) setter Crawford på toppen av mistenktlisten.

Det fører til et enormt press på Crawford, hans kone og to døtre. Politiet stikker stadig innom med nye spørsmål, naboene trekker seg mer og mer unna og media beleirer eneboligen fra morgen til kveld.

Det hele fortelles med Ben Crawford som utgangspunkt. Serien fokuserer mer på «er han skyldig» enn «hvem er morderen». Og viser oss hvordan nabolagets hemmeligheter presses fram under trykket av politiets etterforskning og medias stadige snoking.

Detective Andrea Cornell (Juliette Lewis) holder øye med Ben Crawford (Ryan Philippe) etter at en ung gutt blir drept i nabolaget. (Foto: ABC, SBSDiscovery)
Detective Andrea Cornell (Juliette Lewis) holder øye med Ben Crawford (Ryan Phillippe) etter at en ung gutt blir drept i nabolaget. (Foto: ABC, SBSDiscovery)
Se min grimase

Juliette Lewis er et veldig dårlig valg som etterforsker Andrea Cornell. Hun setter opp en stram grimase, stirrende med sammenbitte tenner, og tviholder på den i samtlige scener.

Det er også et problem at Lewis virker så fornøyd med noen av replikkene sine, at hun får et selvtilfreds skinn i ansiktet når hun avleverer dem. Figuren oppleves parodisk uten at serien hverken kler den komiske dimensjonen.

Aller verst er det at det må komme inn en advokat å forklare oss at Cornell faktisk er en superdyktig etterforsker. Synd at manus, eller Juliette selv, ikke evner å vise oss at hun er smart.

Ryan Phillippe er også en liten lidelse å se på. Han klarer ikke å bryte ut av «jeg er så grepet av disse begivenhetene»-uttrykket sitt.

Han spiller kjærlig familiefar når han er i samme rom som døtrene, veltrent actionpappa når han må løpe eller slå til noen, og han skrur ansiktsmasken sin til trist og litt selvklandrende når han tenker på den stakkars nabogutten.

Det er lite utvikling og samsvar mellom disse uttrykkene. Og etter to episoder framstår ikke Ben Crawford som en helhetlig og troverdig figur.

Det gjør også at det spennende grepet med å følge historien fra den mistenktes perspektiv ikke griper så godt.

Klarer ikke å bruke forstaden

Serien klarer heller ikke å få noe særlig ut av sine omgivelser i de to første episodene. Naboene blir aldri mer enn leverandører av olme blikk, og forstaden blir bare en steril kulisse. Serien foregår i forstaden, men forstaden foregår ikke i serien. Secrets and Lies fronter dermed den samme fasaden som den tilsynelatende ønsker å utfordre.

Heller ikke presseoppbudet som camper utenfor huset får noen annen rolle enn å være støy som plager familien. Her er det ingen gode replikkvekslinger eller bånd mellom nabolag og media. Dette til tross for at det er TV-apparatet som kommer med flere viktige avsløringer.

Ben Crawford (Ryan Philippe) med datteren Abby Crawford. (Foto: ABC, SBSDiscovery)
Ben Crawford (Ryan Phillippe) med datteren Abby Crawford. (Foto: ABC, SBSDiscovery)

Seriens sterkeste kort er drapsgåten, som er både grusom og mystisk. Og med et helt nabolag av mulige skurker, er det alltid litt spennende å samle spor og gjette hvem som er morderen.

Den øvelsen redder ikke serien fra å levere dårlig håndverk på manus- og skuespillersiden. Men hvis du liker lett dramakrim befolket med overtydelige figurer som byr på sladdervennlige løgner og hemmeligheter, så er dette en tålelig grei drapsgåte å følge på lyse sommerkvelder.

Det finnes likevel mye bedre alternativer til de ulike bestanddelene som utgjør Secrets and Lies:

Vil du se om Ryan Phillippe er skyldig eller uskyldig – se heller filmen The Lincoln Lawyer.

Vil du se mer gripende krim om barn som blir drept og dumpet i turterreng – se heller krimserien Bosch eller Gene Hackman og Morgan Freeman i filmen Under Suspicion

Vil du se forstadslivets hemmelige sider i all sin ubehagelighet — se heller Happiness eller American Beauty.

Secrets and Lies er basert på en australsk originalserie med samme navn. Den har jeg ikke sett, men hvis du liker sjangeren, kan det være at originalen byr på bedre underholdning.

Secrets and Lies har premiere på TVNorge tirsdag 23. juni kl. 22.30.

Om SERIEN

Secrets and Lies
  • Secrets and Lies
  • Slippdato: 23.06.2015
  • Sesong: 1
  • Utgiver: TVNorge, ABC
  • Serieskaper: Barbie Kligman, basert på en serie av Stephen M. Irwin
  • Sjanger: Drama, Krim, TV-Serie