Hopp til innhold

Sir Christopher Lee er død

Den britiske skuespilleren ble 93 år gammel.

Sir Christopher Lee (1922-2015), her i rollen som Saruman fra Ringenes Herre-filmene

Briten Christopher Lee er kanskje mest kjent for rollen som Saruman i «Ringenes Herre».

Foto: SF Norge

Ifølge den britiske avisen The Guardian skal skuespilleren ha blitt lagt inn på sykehus med hjerteproblemer. Lee døde på søndag, men konen har ønsket å informere familien før hun informerte pressen. De to var gift i over 50 år.

Lee debuterte som skuespiller i 1947 og fikk sitt store gjennombrudd i filmen «Dracula» fra 1958, en rolle han gjentok i åtte filmer.

Han har også spilt Saruman i «Ringenes Herre»-trilogien, skurk i Bond-filmen «Mannen med den gylne pistol» og i to «Star Wars»-filmer.

Lee spilte i over 200 filmer og TV-serier, ofte som skurk heller enn helt. NTB intervjuet ham i 2002. Da uttalte han:

– Er man fra den mørke siden, får man en større skala å spille på.

Møtte Tolkien

Han var opptatt av «Ringenes Herre»-universet lenge før han fikk spille i filmatiseringen av bøkene, og var en av de få involverte i innspillingen som faktisk hadde møtt trilogiens forfatter J.R.R. Tolkien.

– Jeg møtte professor Tolkien på stampuben «The Eagle & The Child» på slutten av femtitallet. For meg var det som for en katolikk å møte Paven. Jeg lurte på om jeg skulle knele, fortalte han NTB.

Langt filmliv

– Å lage filmer har ikke bare vært en jobb, det har vært mitt liv, sa Lee i et intervju i 2013.

Sir Christopher Lee ble i 2009 adlet av prins Charles for sin skuespillerkarriere.

Sir Christopher Lee (1922-2015), her i rollen som Saruman fra Ringenes Herre-filmene
Foto: SF Norge

Heavy metal

Lee var også musiker, og sto bak en rekke heavy-metal-album. I 2013 nådde hans låt «Jingle Hell» Billboard-listen, som den eldste artist noensinne.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober