Ghibli
  • Ghibli 30 år på NRK3
  • Filmpolitiet hyller Studio Ghibli med Ghibli-måned på NRK3.
  • Hver fredag i juni sender vi en Ghibli-film på NRK3 klokka 21.55.
  • 5.juni: Nausicaä – Prinsessen fra Vindens Dal
  • 12.juni: Laputa – Himmelslottet
  • 19. juni: Min Nabo Totoro
  • 26.juni: Porco Rosso

Filmpolitiet feirer 30-årsjubileumet til det japanske animasjonsselskapet Studio Ghibli!

Nå i juni er det nemlig tretti år siden filmskaperne Hayao Miyazaki og Isao Takahata, og produsent Toshio Suzuki, grunnla selskapet som har gitt deg filmer som Min nabo Totoro og Chihiro og heksene.

Studio Ghibli 30 år: De har gitt oss noen av de beste tegnefilmene i filmhistorien

Laputa – Himmelslottet var den aller første filmen Studio Ghibli produserte etter at selskapet ble etablert i 1985. Science fiction-eventyret, som kom ut i 1986, tar oss med til en futuristisk, alternativ virkelighet.

En by i skyene

Isao Takahata var produsent for filmen, mens Hayao Miyazaki skrev manus og regisserte. Han lot seg inspirere av romanen Gullivers reiser da han skrev fortellingen.

I Jonathan Swifts 1700-tallsromanen er Laputa navnet på en flyvende øy Gulliver oppdager, og det er akkurat det den er i Miyazakis eventyr også – den siste svevende byen som er igjen etter menneskenes ødeleggelser.

For i verdenen vi blir tatt med til i Laputa, har eldgamle sivilisasjoner bygd byer i skyene for flere århundre siden. En menneskeskapt katastrofe har imidlertid tvunget sivilisasjonen ned på jorda igjen, og det er der vi befinner oss når fortelligen starter. Byen i skyene er nå bare en legende, en legende noen er fast bestemt på å gjennoppdage.

Artikkelen fortsetter under traileren

En tankevekende historie

I liket med Nausicaä – Prinsessen fra Vindens Dal, filmen som førte til grunnleggelsen av Studio Ghibli, så har også Laputa et underliggende økologisk budskap om menneskenes ansvar for å ta vare på miljøet. Moralen i filmen er at menneske og natur kan leve i harmoni, så lenge vi ikke ser på naturen som et hinder vi bruker teknologien vår til å ødelegge.

Laputa er en herlig blanding av actionfylte sekvenser, vakker animasjon og en tankevekkende historie. Hayao Miyazakis grenseløse fantasi gjør dette eventyret til en mektig filmopplevelse!

(Hvis du stusser over navnet Laputa, så kan jeg forøvrig bekrefte at filmen ikke gikk under det navnet i land som for eksempel Spania).

«Laputa – Himmelslottet» ser du på NRK3 fredag klokken 22.00 og søndag klokken 20.00.

Hva synes du om «Laputa» og Studio Ghibli? Si din mening i kommentarfeltet!