Ghibli
  • Ghibli 30 år på NRK3
  • Filmpolitiet hyller Studio Ghibli med Ghibli-måned på NRK3.
  • Hver fredag i juni sender vi en Ghibli-film på NRK3 klokka 21.55.
  • 5.juni: Nausicaä – Prinsessen fra Vindens Dal
  • 12.juni: Laputa – Himmelslottet
  • 19. juni: Min Nabo Totoro
  • 26.juni: Porco Rosso

Studio Ghibli har en lang rekke fantastiske animasjonsfilmer, og under Filmpoliteits Ghibli-måned på NRK3 har du fått se et knippe av dem.

På fredag fortsetter vi 30-årsfeiringen av det japanske animasjonssselskapet med å vise filmen som antageligvis er Ghiblis mest elskede film –«Min nabo Totoro».

Et søk på «Totoro» i google, vil raskt gi deg en haug med restultater som forteller deg at i Asia er Totoro mer kjent enn Ole Brumm, og at i Japan så har alle barnehjem minst ett eksemplar av et kosedyr.

Det forundrer meg ikke om det er sant, for etter en litt treg start har Min nabo Totoro vært en så stor suksess for Studio Ghibli, at det store bamselignende trollet lenge har vært selskapets maskot. Som selve logoen til Studio Ghibli, ser du ham før hver eneste film fra selskapet.

STUDIO GHIBLI 30 ÅR: De har gitt oss noen av de beste tegnefilmene i filmhistorien

Den trivelige japanske landsbygda

Da Min nabo Totoro kom på kino i Japan i 1988, ble den satt opp sammen med en av filmene til Studio Ghiblis andre prominente filmskaper Isao Takahata.

Grave of the Fireflies, er et sterkt, men dystert krigsdrama om barn i krig. Ved å kjøpe dobbelbillett skulle altså trivelige og lystige Totoro muntre opp publikum etter den sjelsettende opplevelsen som Grave of the Fireflies kan være.

I Min nabo Totoro tar Hayao Miyazaki oss med til landsbygda i Japan, og filmen er på mange måter et kjærlighetsbrev til livet på landsbygda, langt vekk fra byens kjas og mas, men også til barndommen og miljøet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hayao Miyazaki har en utrolig fantasi. (Foto: Arthaus).)
Hayao Miyazaki har en utrolig fantasi. (Foto: Arthaus).)

En magisk eventyrverden

Alt dette er temaer som ofte går igjen i Miyazakis filmer, og i Totoro er spesielt oppvekst et sentralt tema.

I filmen møter vi de to søstrene Mei og Satsuki, som flytter ut på landet sammen med faren, for å komme nærmere sykehuset til sin syke mor. Minstemann Me, somi er full av nysgejrrighet for det gamle huset og skogen rundt, oppdager en dag et sovende troll – skogens vokter Totoro.

Herfra tar Hayao Miyazaki oss med inn i en forunderlig eventyrverden, som på strålende vis formidler en barnlig fantasi og gleder over verden vi lever i. Min nabo Totoro er rett og slett en hjertevarmende film om barndom – ser du verden gjennom et barns øyne kan alt bli magisk!

«Min nabo Totoro» ser du på NRK3 fredag klokka 21.55, og på søndag klokka 20.00. Filmen vises med norsk tale.

Hva er ditt forhold til Totoro? Fortell i kommentarfeltet!