Det er lenge siden spill var statiske og isolert fra resten av medievirkeligheten. Miksing og remiksing av innhold på tvers av sjangre er et tegn i tiden, og her står spillkulturen midt i suppa.

Et strålende eksempel på dette finner man i Rockstars filmredigeringsfunksjon i “åpen verden”-spillet Grand Theft Auto V, som lar spilleren iscenesette situasjoner under spilløkten, for deretter å ta det opp og regissere det.

Funksjonen er foreløpig kun tilgjengelig for PC-spillere, men skal etter planen lanseres til konsoll “i løpet av sommeren” (Rockstar har ikke gått ut med konkret dato).

Rett fra Los Santos

Siden “GTA”-spillene alltid har vært kjent for musikken, spesielt etter det ikoniske 80-tallsbidraget “Vice City”, føles det naturlig at “GTA V” møter musikkvideoformatet på Youtube.

Videonettstedet renner over av brukervideoer fra spilløkter allerede, med alt fra sykkelstunts på skyskrapere til systematisk påkjørsel av ville dyr, men musikkvideoen til låta “Leave” av bandet Wavves tar brukerskapt videoinnhold til et nytt nivå.

Låta er en del av radiospillelistene i spillet (på kanalen The Lab), men også av “Welcome to Los Santos”-miksteipen som ble utgitt tidligere i år. Blant andre bidragsytere på albumet er navn som Action Bronson, Earl Sweatshirt og Killer Mike, de også representert med låter på spillets radiokanaler.

Pløyer kulturell mark

Den aktuelle musikkvideoen til “Leave” av Wavves er laget i forbindelse med en konkurranse som Rockstar selv har avholdt, så det er ikke helt tilfeldig at bidraget dukker opp nå.

Kult er det likevel at klippet vil stå igjen som den offisielle musikkvideoen til bandet, og blir en slags milepæl for digitale møter mellom musikk og spill.

For når så vi sist en kommersiell musikkvideo utelukkende bestående av brukerskapt spillinnhold – attpåtil laget inne i spillet?

TV-kanalen MTV2 (ikke tilgjengelig i Norge) var riktignok på banen med en serie kalt “Video Mods” i 2004, der spillkarakterer ble presentert som musikere. Forskjellen er imidlertid at videoinnholdet ble produsert eksklusivt for kanalen i samarbeid med Electronic Arts, og ikke inne i spilløkten.

Sånn sett er GTA-musikkvideoen til “Leave” desto mer imponerende. Sjekk ut resultatet nedenfor: