«Show me a hero, and I’ll write you a tragedy». F. Scott Fitzgeralds velkjente sitat er utgangspunktet for tittelen på HBOs nye miniserie «Show Me A Hero».

Dette er et politisk drama som tar oss med til byen Yonkers i delstaten New York på 80-tallet, da store deler av den hvite middelklassen gjorde opprør fordi myndighetene ville bygge sosialboliger i Øst-Yonkers – «den hvite delen av byen».

Serien er basert på New York Times skribenten Lisa Belkins bok med samme navn, om spenningene rundt planene for å oppheve segregeringen i byen fra 1987 til 1994. Med manusforfatteren David Simon (The Wire, Treme, Generation Kill) i spissen, har dette blitt en saktegående og dialogtung, men likevel intens miniserie om hva fremmedfrykt kan gjøre med et samfunn.

Anmeldelse: «The Wire» – Serien vil gjøre deg avhengig, men på en god måte

Hvitt opprør

Undertegnede har sett fire av seriens seks episoder. Den unge politikeren Nick Wasicsko (Oscar Isaac), kastes ut på dypt vann når han i en alder av 28 år blir valgt til ordfører av Yonkers, samtidig som byen strever med en skikkelig politisk knute.

Yonkers er blitt pålagt å oppheve skillet mellom byens svarte og hvite befolkning ved å bygge sosialboliger i middelklassestrøk, en avgjørelse som er mildt sagt upopulær blant byens hvite velgere.

Wasicsko lover derfor å kjempe mot vedtaket, men får store problemer med velgerne når det viser seg umulig å stoppe det.

Anmeldelsen fortsetter under traileren.

Velskreven dialog

Serier med lange dialogdrevne scener har blitt manusforfatter David Simons varemerke, og Show Me a Hero føyer seg inn i rekken.

Simon bruker mye tid på å gjengi de mange møtene og diskusjonene politikerne har på bakrommet. Det kunne fort ha blitt kjedelig, men det velskrevne manuset holder på oppmerksomheten.

Det politiske spillet er ekstra engasjerende siden serien er basert på virkelige hendelser. «Politikk handler om popularitet», sier Wasicsko, og det er ekstremt interessant å se hvor langt politikerne i byen var villige til å gå for å holde på denne populariteten, selv om det gikk på bekostning av byens ve og vel.

Selv om Show Me a Hero er en saktegående serie strekker handlingen seg over syv år i løpet av seks episoder. Det er fordi vi stadig hopper i tid til historiens viktigste hendelser. Noen ganger er tidshoppene litt forvirrende, slik at jeg bruker litt tid før jeg forstår hvor lang tid som er gått fra en scene til den neste.

Anmeldelse: «Treme» S01 – David Simons fremste trekk som serieskaper er den naturlige dialogen

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

Alfred Molina som den sleske politikeren Henry J. Spallone i Show Me a Hero. (Foto: HBO Nordic).
Alfred Molina som den sleske politikeren Henry J. Spallone i Show Me a Hero. (Foto: HBO Nordic).

Dagsaktuelle temaer

Rasisme, fremmedfrykt og segregering hører ikke bare 80- og 90-tallet til, dette er fortsatt problemer i samfunnet i dag. Derfor er temaene som tas opp i Show Me a Hero like aktuelle nå som de var da handlingen utspiller seg, og det gir serien ekstra dybde.

Catherine Keener er strålende som den politisk engasjerte Mary Dorman i Show Me a Hero. (Foto: HBO Nordic).
Catherine Keener er strålende som den politisk engasjerte Mary Dorman i Show Me a Hero. (Foto: HBO Nordic).

Simon kunne fort ha malt et svart-hvitt-bilde av tankegangen bak den opprørte middelklassen, men han gir oss et innblikk i begge sider av saken.

Vi besøker ikke bare den fattige alenemora i ghettoen, som sliter med å brødfø barna sine, men også den hvite middelklassekona som virkelig tror at nabolaget hennes kommer til å bli ødelagt hvis nevnte alenemor flytter dit.

Strålende skuespill

Seriens rolleliste er spekka med kjente navn, som blant andre Alfred Molina, Winona Ryder, James Belushi, Jon Bernthal og ikke minst fabelaktige Catherine Keener.

Alle gjør gode prestasjoner i sine respektive roller, men det er Oscar Isaac som imponerer mest som Nick Wasicsko.

Han formidler Wasiscos ærgjerrighet i politikken på en strålende måte, men får også frem hvor tungt det kan være når det blåser hardt på toppen.

«Show Me a Hero» slippes hos HBO Nordic, to episoder av gangen, fra 17. august.

Hva synes du om David Simons serier? Og skal du se «Show Me a Hero»? Si din mening i kommentarfeltet!

Om SERIEN

Show Me a Hero
  • Show Me a Hero
  • Slippdato: 17. august
  • Sesong: 1
  • Regi: Paul Haggis
  • Utgiver: HBO
  • Serieskaper: David Simon
  • Sjanger: Drama