I likhet med albumene til artistene som filmen portretterer, er Straight Outta Compton en film som er tettpakket med godt fortalte historier med røtter i virkeligheten.

Det hele er lekkert mikset sammen med et fantastisk soundtrack, en gatevakker visuell stil og massevis av kul og poengtert dialog.

Hovedlinjen er fortellingen om den banebrytende rapgruppa N.W.A. og deres reise fra Comptons gater til gullplater og påfølgende suksess.

Men dette er også en film om oppvekstvilkårene i Compton på midten av 80-tallet, og hvordan politiet systematisk trakasserte svart ungdom i USA. Og det er en film som byr på noen nære og velspilte portrett av N.W.A.s tre største stjerner, Dr. Dre, Ice Cube og Eazy-E.

Les også: Topp 5 Musikkfilmer

N.W.A. blir til stadighet plaget av politiet. Denne gangen for å oppholde seg i feil nabolag. (Foto: United International Pictures)
N.W.A. blir til stadighet plaget av politiet. Denne gangen for å oppholde seg i feil nabolag. (Foto: United International Pictures)
Compton – kjempers fødeby

Med drivende tempo og en effektiv fortellerstil bruker Straight Outta Compton sine første minutter på å etablere figurene og landskapet som la grunnlaget for rapsuksessen N.W.A.

Her er det arrestasjoner, engstelige foreldre og paranoide småskurker i hver ei gate, og vi blir raskt kjent med Eazy-E, Dr. Dre og Ice Cube og deres bakgrunn og hverdagskamper.

Det er kult å være med når bitene ramler på plass og bandet begynner å ta form. Her følger vi en klassisk “mot alle odds”-historie, hvor det er god balanse mellom problemer og løsninger.

Gruppas øvrige medlemmer er alle til stede underveis, men de blir avspist med adskillig mindre personfokus.

ANMELDELSE: Dr. Dre – Compton: A Soundtrack — Les hva P3s anmelder Ali Soufi mente om skiva her!

Filmen er god på å blande N.W.A. sin suksesshistorie, med samfunnets holdning til gruppa spesielt og gangsta rap generelt. Her portretteres pressen som en moraliserende og lite forståelsesfull gruppe, og politiet er en stadig konfronterende og usympatisk tilstedeværelse.

Los Angeles blåkledde kommer ikke pent fra det i denne historien. Et effektivt grep er også å la den infamøse Rodney King-saken, hvor den da 26 år gamle King ble banket av politiet og filmet på video, være med å prege hverdagen til artistene.

Den maktmisbruken fra lovens lange arm resonnerer godt med filmens øvrige historie. Og ved å bruke flere kjente hendelser, deriblant opptøyene i Los Angeles i 1992, setter filmskaper Gray N.W.A.s historie inn i en større historisk sammenheng.

Det er et grep som styrker filmens brodd både mot de holdningene og handlingene som var med å øke trykket i byer som Compton, og mot dem som i neste omgang kritiserte artistene for å bruke denne virkeligheten i sin kunst.

Jason Mitchell gjør en intens og innlevd tolkning av N.W.A.s lille store frontmann Eazy-E. (Foto: United International Pictures)
Jason Mitchell gjør en intens og innlevd tolkning av N.W.A.s lille store frontmann Eazy-E. (Foto: United International Pictures)
En fengende historie

N.W.A. sin historie er dramatisk og spennende. Her er det musikalske gleder, karismatiske personer, såpegode krangler, skumle typer og stor samfunnsrelevans. Det gjør Straigh Outta Comton til en film som fenger på flere plan, og fra første stund.

Hvor sannferdig filmen er i sin behandling av hovedpersonenes faktiske liv og virke er vanskelig å si. Våre tre hovedpersoner framstår som genuint gode folk, uten store karakterbrister, og de har en imponerende evne til å håndtere konflikter på en smart og forståelsesfull måte. Her er kanskje virkeligheten tilrettelagt for å passe godt inn i Hollywoodmalen, og det er mulig det er utelatt noen vesentlige hendelser.

Dr. Dre (Corey Hawkins) opplever mye suksess, men må tåle flere harde slag på privaten.(Foto: United International Pictures)
Dr. Dre (Corey Hawkins) opplever mye suksess, men må tåle flere harde slag på privaten.(Foto: United International Pictures)

Men som figurer i filmen, fungerer Dr. Dre, Ice Cube og Eazy-E veldig godt. Her er personlighetstrekkene deres dyrket for å tydelig få fram styrkene og konfliktene innad i bandet. Og F. Gary Gray har balansert turbulente deler av figurenes privatliv, med deres utvikling som artister på finstemt vis.

Skuespillerne O’Shea Jackson Jr., Jason Mitchell og Corey Hawkins gjør utmerkede jobber med å portrettere gruppas frontgalleri. De leverer godt komponerte figurer det er lett å identifisere seg med, og den unge skuespillertrioen har ingen problemer med å fylle verbalkapasiteten og autoriteten som hører til rollene.

Men jeg synes damene i disse herrenes liv får sørgelig lite å spille på i Straight Outta Compton. Det virker noe kunstig at mødre og kjærester stort sett reduseres til stereotyper, som for eksempel bekymret mor og ekskjæreste som stikker, når resten av figurgalleriet slipper den forenklede behandlingen.

Kanskje med unntak av et par litt eldre plateselskap-typer, som også oppfører seg temmelig sterilt.

I can make you legit. Jerry Heller, manager

Straight Outta Compton lever selvsagt nydelig på lydsporet. Her får du låtene du forventer, pluss et par tidsriktige godbiter underveis.

Det er også rikelig med detaljer som vil glede både filmfans og musikkfans. Snoop og 2 Pac dukker begge opp i studioet til Dr. Dre, og for dem som er glad i humørfylte metagrep, så får vi også se Ice Cube fikle med manuset til filmen Friday, som han gjorde sammen med nettopp regissør F. Gary Gray i 1995.

Straight Outta Compton har ikke ordinær kinopremiere over hele landet, men vises i første omgang i Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger, Trondheim, Tromsø og Fredrikstad i helgen 21.–22. august. Den vises også i Bodø den 23. august.

Om FILMEN

Straight Outta Compton
  • Straight Outta Compton
  • Slippdato: 21.08.2015
  • Regi: F. Gary Gray
  • Utgiver: United International Pictures
  • Sjanger: Biografi, Historisk, Musikk