The Maze Runner var en spennende og interessant fantasifilm om ungdommer fanget i en mystisk labyrint. Oppfølgeren Ildprøven utspilles under helt forskjellige omstendigheter.

Akkurat som i The Hunger Games beveger figurene seg utenfor en begrenset arena og ut i ukjent terreng.

Kaya Scodelario, Ki Hong Lee, Thomas Brodie-Sangster og Dylan O'Brien i Maze Runner: Ildprøven (Foto: Twentieth Century Fox). TM and © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation.  All Rights Reserved.  Not for sale or duplication.
Kaya Scodelario, Ki Hong Lee, Thomas Brodie-Sangster og Dylan O’Brien i Maze Runner: Ildprøven (Foto: Twentieth Century Fox).
TM and © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation.  All Rights Reserved.  Not for sale or duplication.

Enkelte elementer av historien er forvirrende og diffuse, men de mange actionscenene har høy tenning og intens spenning.

Derfor er dette en absolutt severdig oppfølger som er fullt på høyde med eneren!

LES: Anmeldelsen av The Maze Runner

På flukt igjen

Tommy (Dylan O’Brien) og fem venner er befridd fra labyrinten. Tror de. Snart må de igjen ut på flukt gjennom et post-apokalyptisk ragnarok av en by, på vei mot en motstandsbevegelse de har hørt skal befinne seg i fjellene langt borte.

Men de har standhaftige Jansen (Aiden Gillen fra Game Of Thrones) i hælene, samtidig som de må bekjempe zombielignende mennesker, smittet av et virus som de selv skal være immune mot.

De møter også kjeltringen Jorge (Giancarlo Esposito) som bestemmer seg for å hjelpe Tommy og co til å komme seg dit de vil.

(Anmeldelsen fortsetter under traileren)

Filmen er full av gode spenningssekvenser gjennom falleferdige bygninger og mørke tunneler, der man får god anledning til å la seg skremme og frastøte.

Ildprøven har aldersgrense 12 år, men pusher grensene med blodige zombier, mye skyting og generelle angstfremkallende omstendigheter.

Vennene fra labyrinten blir tatt til fange i Maze Runner: Ildprøven (Foto: Twentieth Century Fox). TM and © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation.  All Rights Reserved.  Not for sale or duplication.
Vennene fra labyrinten blir tatt til fange i Maze Runner: Ildprøven (Foto: Twentieth Century Fox).
TM and © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation.  All Rights Reserved.  Not for sale or duplication.

Her har regissør Wes Ball hevet actionfilmingen sin et par hakk fra eneren, og gir oss flere skumle sekvenser som får hjertepumpa til å slå hardere.

Problem med historien

Men så glipper det. En umulig geografisk overgang ødelegger moroa, og får det til å virke som om en stor bit av filmen er borte.

Finalen bleikner kraftig mot filmens første time, og historiens utvikling vekker spørsmål ved hvor smart den egentlig er, eller om hele reisverket ramler sammen om man pirker i det.

Det onde selskapet WCKD (uttales «wicked») står sentralt her, og hovedproblemet er hvorfor de går til alle disse anstrengelsene, når det åpenbart finnes langt enklere måter å gjøre det de tilsynelatende forsøker å gjøre.

Dylan O'Brien spiller hovedfiguren Tommy i Maze Runner: Ildprøven (Foto: Twentieth Century Fox).
Dylan O’Brien spiller hovedfiguren Tommy i Maze Runner: Ildprøven (Foto: Twentieth Century Fox).

LES: Anmeldelsen av Everest

Maze Runner: Ildprøven er likevel en sprek, underholdende og skremmende fantasifilm myntet på tenåringer, med Dylan O’Brien som velfungerende og sympatisk actionhelt i rollen som Tommy.

Aiden Gillen fungerer godt med den samme sleipe og svikefulle fremtoningen vi kjenner fra Game Of Thrones.

Og så er det morsomt å se Jorge bli spilt av Giancarlo Esposito, kjent som Gustavo Fring, innehaveren av Los Pollos Hermanos, i Breaking Bad. I Ildprøven kaller han nemlig Tommy konsekvent «hermano», spansk for «bror».

Det er mulig at 12-åringer ikke tar akkurat den referansen, men Maze Runner: Ildprøven vil de uansett ha stor glede av. Og den allerede planlagte treeren tegner til å bli et skikkelig oppgjør!

Om FILMEN

Maze Runner: Ildprøven
  • Maze Runner: Ildprøven
  • Slippdato: 18.09.2015
  • Regi: Wes Ball
  • Utgiver: Twentieth Century Fox Norway
  • Originaltittel: Maze Runner: The Scorch Trials
  • Aldersgrense: 12
  • Sjanger: Action, Sci-fi