Det er en jungel av spill til mobiltelefoner og nettbrett der ute. Alt fra superenkle «løp og hopp-spill», via avanserte hjernetrimmere og visuelt nydelige indiespill, til omfattende strategispill med fengende historier.

Noen er kjedelige og kyniske stappet med reklame og mikrotransaksjoner, andre er kule i noen minutter før du går lei – så har du de avhengighetsskapende perlene som gjør hverdagen til en fest.

Vi i Filmpolitiet spiller ganske mye, og vil derfor dele noen av våre favoritter fra den siste tiden med dere.

Vi har på ingen måte rukket å spille alt som finnes der ute, så listen blir selvfølgelig enda bedre hvis du hjelper oss. Enten du har tips til lettbent tidtrøyte på bussen, eller til altoppslukende spillkos som krever full innsats fra alle hjernecellene – del dine ferskeste spillfavoritter i kommentarfeltet!

Les også: Best på brett: Oktober 2015

Lumino City

Lumino City fikk vi anbefalt i kommentarfeltet til «Best på brett»-spalten sist måned, og spillet virket så interessant at vi rett og slett bare måtte teste det.

Spillet kan minne om Media Molecules Tearaway, men er en oppfølger til Lume fra 2011 (som altså kom først) og fortsetter leken med papirkunst på en fortreffende måte.

Lumino City er et pek-og-klikk-eventyrspill med problemløsing i fokus. Du spiller Lumi, som leter etter den bortkomne bestefaren sin. For å finne veien må du løse en rekke puslespill, som er både vanskelige og underholdende.

Spillet er håndlaget og det gir Lumino City et unikt uttrykk. At det er ekte papp og papir, modeller og små motorer gjør det ekstra morsomt. Her er det virkelighetens fysikkmotor som bestemmer!

Du kan spille Lumino City både på mobil og nettbrett, men jeg anbefaler helt klart at du bruker dingsen med størst skjerm. Du vil ikke sløse bort denne fabelaktige spillverdenen på en liten skjerm.

– Marte

Pris: 49 kroner (verdt det!)
Plattform: iOS (Microsoft Windows, OS X)
Testet på: iPad Air


Progress to 100

Er du av typen som er lei av å bare trykke på telefonen eller nettbrettet ditt når du spiller, og tenker at spill også burde la deg snurre rundt på mobilen, riste den og holde nesen din på skjermen?

Da er Progress to 100 spillet for deg.

Dette er et supermorsomt gruble- og gåtespill hvor du får korte beskjeder på skjermen. De beskjedene må du tolke, forstå og utføre fysisk.

Noen beskjeder er enkle. Når det står «champagne», er det bare å riste mobilen til den fiktive korken spretter. Andre beskjeder er så vanskelige at du kan bli sittende og gruble i timevis. Siden du ikke kommer videre før du har løst hver enkelt gåte, er dette et spill som både frustrerer enormt og gir herlig god avkastning. Lekent og herlig kreativt!

Spillet er også et knakende godt skandinavisk samarbeid. Det er svenske Ludosity som er utgiver, men både danske Copenhagen Game Collective og Martin Kvale fra norske Krillbite har vært med å utvikle denne spillperlen.

Advarsel: Vær forsiktig med å spille dette på buss og i klasserom – du må tidvis gå ganske kroppslig til verks.

– Sigurd

Pris: 29 kroner
Plattform: iOS
Testet på: iPhone 6


Ghosts of Memories

Jeg elsker når mobilspill ikke bare ser bra ut, men virkelig er utfordrende også. Problemløsespillet Ghosts of Memories er nettopp det.

I spillet skal du navigere deg gjennom en labyrint av optiske illusjoner og puslespill, der deler av spillverdenen er brikkene som må på plass for at du skal komme deg videre. Brettene er fargerike og flotte, med hjernetvistende utfordringer som til tider er skikkelig vanskelige å løse.

Figuren du spiller bærer et septer han bruker til å aktivisere og flytte på elementer i spillbrettet. Hvert brett består også av to parallelle lag, to verdener du må reise mellom for å komme deg i mål. Ofte må du aktivisere elementer i den ene verdenen før du kan komme deg videre i den andre.

Noen ganger var det så vanskelig å finne ut av hvilke elementer som skulle aktiveres først, at jeg endte opp med å startet brettet på nytt flere ganger før jeg til slutt klarte det.

Det er ingen tvil om at utvikler Paplus International er inspirert av Ustwos fabelaktige Monument Valley, men Ghosts of Memories har faktisk vanskeligere puslespill å løse.

Septeret du bærer er dessverre et snakkende septer, med tidenes mest irriterende fortellerstemme. Heldigvis går det an å skru av lyden!

– Marte

Pris: 9 kroner (superbillig for et så bra spill!)
Plattform: iOS, Android
Testet på: iPhone 5


Neon Drive

Det er ingen ting å utsette på de beskrivende egenskapene til dette spillets navn. Dette er nemlig bilkjøring i et neonpreget 80-talls arkadelandskap med en Tetris-lignende hindermanøvrering.

Det er ingen revolusjon dette. Men med herlig synthmusikk og en estetisk vakker grafikk er det aldeles nydelig og behagelig å kjøre gatelangs i Neon Drive.

Og så er det vrient. Veldig vrient.

Det er bare tre brett, men hver gang du krasjer er det tilbake til start. Og siden farten og vanskelighetsgraden øker betraktelig utover i brettet/gaten, så blir det rikelig med bilkjøring.

Heldigvis endres ikke banene, så du får etter hvert øvd inn både mønster og rytme.

Hvis du er glad i Tetris, bilspill, neonfarger og filmen Drive, er dette en liten perle av et tidsfordrivspill på bussen eller på venterommet. Bare husk hodetelefoner, for du vil ha lyden på!

– Sigurd

Pris: Gratis
Plattform: iOS
Testet på: iPhone 6


Tengami

Tengami kom til iOS-brukere i februar fjor, men 5. november ble spillet endelig tilgjengelig på Android også. Dette er et nydelig spill som bruker estetikken fra japansk kunst til å skape en vakker spillverden.

b>Spillet er laget som en sprett-opp-bok der du må skyve og dra i flapper for å åpne nye veier for samuraien du spiller. Siden de skal være laget i papir er alle elementene i spillet flate, men når brettet folder seg ut får du flere dimensjoner du kan eksperimentere med.Prisen for spillet er litt stiv i forhold til hva du får. Hvis du kjøper det er det mer for den estetiske opplevelsen, enn for ren og skjær underholdning. For Tengami er virkelig en vakker spillopplevelse – flott japanskinspirert musikk og nydelig papirkunst gjør spillet spesielt.

– Marte

Pris: 49 kroner
Plattform: iOS, Android (Wii U, OS X, Microsoft Windows)
Testet på: iPad Air


Har du tips til andre kule ferske spill til mobil og nettbrett? Del dine favoritter i kommentarfeltet nedenfor.