Det er en jungel av spill til mobiltelefoner og nettbrett der ute. Alt fra superenkle “løp og hopp-spill”, via avanserte hjernetrimmere og visuelt nydelige indiespill, til omfattende strategispill med fengende historier.

Noen er kjedelige, og kyniske stappet med reklame og mikrotransaksjoner. Andre er kule i noen minutter før du går lei, så har du de avhengighetsskapende perlene som gjør hverdagen til en fest.

Vi i Filmpolitiet spiller ganske mye, og vil derfor dele noen av våre favoritter fra den siste tiden med dere.

Vi har på ingen måte rukket å spille alt som finnes der ute, så listen blir selvfølgelig enda bedre hvis du hjelper oss. Enten du har tips til lettbent tidtrøyte på bussen, eller til altoppslukende spillkos som krever full innsats fra alle hjernecellene – del dine ferskeste spillfavoritter i kommentarfeltet!

Cavernaut

Hvordan kan noe som er så enkelt være så vanskelig?! I Cavernaut styrer du et lite romskip, som befinner seg på bunnen av et grottesystem under overflaten på en hul planet. Målet er å komme seg opp og ut, mens du samler inn luminum-krystaller på veien.

Du styrer helt enkelt ved å vippe mobilen fra side til side. Mangel på drivstoff, tyngdekraften og ikke minst veggene i grotten jobber mot deg.

Spillverdenen blir tilfeldig generert hver gang du dør. Det er overraskende vanskelig å navigere seg til toppen, og ekstremt avhengighetsskapende å prøve. Dette er et perfekt spill til bussturen, pass bare på å ikke banne for høyt når du krasjer romskipet ditt for n’te gang!

Et lite tips: Inverter kontrollene! Ellers er det nesten umulig å styre romskipet ditt.

– Marte

Pris: 19 kroner
Plattform: iOS og Android
Testet på iPhone 5

Super Sharp

Fysikktimene er ikke nødvendigvis de morsomste som finnes, men Super Sharp gjør i hvert fall knallgod underholdning av geometriske former og fysikkens prinsipper. Spillet er superenkelt, og dritvanskelig. Du må kappe i geometriske figurer for å få rett farge til å falle på rett farge.

Her kan både tyngdekraft, sentrifugalkraft sentripetalkraft og magnetisme bli dine beste venner … eller dine mest frustrerende fiender.

Det gikk tre timer før jeg oppdaget at jeg hadde blitt totalt hekta på dette spillet. Spesielt oppslukende blir det når du bestemmer deg for å klare alt med så få kutt som mulig. Da får du nemlig stjerne. Og du vil jo ha stjerne i fysikktimen.

– Sigurd

Pris: 19 kroner
Plattform: iOS
Testet på: iPhone 6

Balls & Holes
I "Balls & Holes, er det om å gjøre å unngå både baller og hull. Målet er å rusle oppover fjellsiden uten å bli brutalt skviset eller falle dypt. (Foto: Skjermdump, Planet of the Apps LTD)
I “Balls & Holes, er det om å gjøre å unngå både baller og hull. Målet er å rusle oppover fjellsiden uten å bli brutalt skviset eller falle dypt. (Foto: Skjermdump, Planet of the Apps LTD)

Balls & Holes er herlig makabert og morsomt. Målet i dette lille spillet er å komme så langt oppover fjellsiden som mulig, uten å bli truffet av rullende steiner som kan skvise deg flat eller ramle i hull. Enkle regler, men det blir fort vanskelig.

Den hustrige stemningen og den flotte animasjonen gjør dette til et kjempegøyalt spill nå i høstmørket.

De grusomme dødsfallene og den sorte humoren gjør at dette nok appellerer ekstra mye til de som digger André Franquins sorte strek i Idées noires eller har Suicide Bunnies-kalender hengende på kjøleskapet.

– Sigurd

Pris: Gratis
Plattform: iOS og Android
Testet på: iPhone 6

Astrå

Å bevege seg gjennom verdensrommet er en fryd i spillet Astrå. Som gudinnen Hemera løper du rundt planeter og samler inn sollys, før du kaster deg ut i verdensrommet og blir hanket inn av gravitasjonsfeltet til en ny planet der mer sollys venter på deg.

Det høres kanskje lett ut, men Astrå er ingen dans på roser. Farer truer på de forskjellige planetene, og med kun tre liv i beltet må du belage deg på flere forsøk før du kommer i mål på de ulike brettene.

Fabuloso Games har med Astrå klart å lage et mobilspill der det er spennende å utforske spilluniverset. For det er ikke alltid det er den raskeste veien til mål som er den mest interessante, eller som gir best uttelling på poengskalaen.

– Marte

Pris: 29 kroner
Plattform: iOS
Testet på iPad Air

HoPiKo

HoPiKo, fra utvikleren Laser Dog, kom i slutten av september, men jeg oppdaga denne perlen av et mobilspill nå nylig og har blitt hekta.

Du spiller en HoPiko som lever lykkelig inni en NES-konsoll. En dag angriper dataviruset, og det er opp til deg å redde harddisken og vennene dine. Et kjempetullete, men supersøtt konsept.

Spillet er et intenst plattformspill der hastigheten er høy og utfordringene er store. Med hundre brett, som består av fem runder du må gjennom før du kommer videre, har HoPiKo mange timer underholdning å by på. Spillet kan skilte med fantastisk pikselkunst og et fabelaktig lydspor komponert på Game Boy – et av de aller beste mobilspillene i år!

– Marte

Pris: 39 kroner
Plattform: iOS og Android
Testet på iPhone 5

Alpacalypse

Dette er så simpelt og umodent at vi sikkert ikke skulle brydd oss om å spille det – i hvert fall holdt oss for gode til å anbefale det.

Men! For en som har brukt altfor mye tid på spyttespillklassikeren Beavis and Butthead: Hock a Loogie, så er Alpacalypse en lekker liten lattervekker i hverdagen.

Du er en alpakka, du har fiender som kommer imot deg. De kan du spytte i ansiktet. Da forsvinner de.

Disse fiendene kommer i ulike høyder, og benytter ulike triks for å beskytte seg. Så for å treffe dem må du justere din egen høyde, samtidig som du sikter inn klysene.

Det var vel det hele. Barnslig, lekent og veldig gøy.

– Sigurd

Pris: Gratis
Plattform: iOS og Android
Testet på: iPhone 6

Cloud Chasers – A Journey of Hope

Cloud Chasers – A Journey of Hope er satt til en postapokalyptisk verden hvor du spiller en far og en datter som prøver å krysse fem ørkener i jakt på et bedre liv.

Vann er både en knapp ressurs og en essensiell valuta. Så ved hjelp av en medbrakt paraglider, må du stadig opp i lufta for å hente vann fra skyene.

En kjapp tutorial lærer deg alt du trenger for å ta fatt på ørkenvandringen, men det betyr ikke at jakten på et bedre liv er lett. Både militærdroner, dehydrering, skader og andre menneskers brutalitet truer, og døden står sentralt i spillet.

Jeg digger jo ikke å starte helt på nytt etter en liten time med spilling, men heldigvis skiftes det om på ting og tang etter at du dør, så to reiser blir aldri identiske.

Kombinasjonen av en god grunnhistorie, og varierte spillelementer gjør at tiden går fort i ørkenen. Samspillet mellom figurene gjør at du raskt utvikler bånd til både far og datter. Du kan hele tiden velge mellom kyniske og mer hjelpsomme løsninger – og det er kledelig vanskelig å forutse hva som lønner seg i det lange løp.

– Sigurd

Pris: 39 kroner
Plattform: iOS og Android
Testet på: iPhone 6

Har du tips til andre kule ferske spill til mobil og nettbrett? Del dine favoritter i kommentarfeltet nedenfor.