Det er klart for filmbransjens gjeveste festkveld – natt til mandag skal Hollywoods filmarbeidere hedre seg selv under den årlige Oscar-utdelingen i Dolby Theatre i Los Angeles.

Det er mye vi er spente på. Hvem stikker av med de prestisjetunge statuettene i år? Og hvem tryner på den røde løperen? Men viktigst av alt – vinner Leonardo DiCaprio endelig sin første Oscar?

Hvem som vinner i natt er bestemt av Oscar-akademiets om lag 6000 medlemmer, men vi i Filmpolitiet slenger oss med i dansen. Her er våre spådommer over hvem som blir nattens Oscar-vinnere!

Oscar-showet vises dessverre ikke på norske kanaler i år, men går på TV2 Danmark for dem som har det tilgjengelig. Filmpolitiet følger selvsagt prisutdelingen gjennom natten og skal sørge for å holde deg oppdatert!


Beste film

The Revenant. (Foto: Twentieth Century Fox Norway) Copyright © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved. THE REVENANT Motion Picture Copyright © 2015 Regency Entertainment (USA), Inc. and Monarchy Enterprises S.a.r.l. All rights reserved.Not for sale or duplication.
The Revenant. (Foto: Twentieth Century Fox Norway)
Copyright © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved. THE REVENANT Motion Picture Copyright © 2015 Regency Entertainment (USA), Inc. and Monarchy Enterprises S.a.r.l. All rights reserved.Not for sale or duplication.

De nominerte:
Mad Max: Fury Road
The Revenant
Room
Spotlight
The Big Short
Bridge of Spies
Brooklyn
The Martian

The Revenant vinner!

Oscar-akademiet elsker filmer som er basert på virkelige hendelser, samme hvor løst basert, de elsker filmer om amerikanske helteskikkelser, og de elsker filmer der hovedpersonen må lide seg gjennom tunge fysiske kvaler før et mål blir nådd. The Revenant har med andre ord alt akademiet leter etter i en Oscar-kandidat.

Filmen er basert på historien om den amerikanske eventyreren Hugh Glass (Leonardo DiCaprio), som mot alle odds klarte å kare seg tilbake til sivilisasjonen etter at han nesten ble drept av en bjørn i villmarken.

Det er en drivende spennende historie om overlevelse og et brennende behov for god gammel bibelsk rettferdighet. En rå, langsom og innbitt reise svøpet i både naturens og menneskets knallharde ubarmhjertighet.

Vi blir ikke lei oss om prisen går til George Millers actionfest Mad Max: Fury Road, snarere tvert imot, da hadde det blitt fest i stua, men akademiet har ikke for vane å i den gjeveste prisen til action-blockbustere, så vi holder en knapp på The Revenant.

Anmeldelse: «The Revenant» – En villmarkswestern som er så kroppslig at det gjør vondt. Terningkast 6!


Beste regi

Eksplosiv action med Tom Hardy som Max Rockatansky i Mad Max: Fury Road (Foto: SF Norge AS).
Eksplosiv action med Tom Hardy som Max Rockatansky i Mad Max: Fury Road (Foto: SF Norge AS).

De nominerte:
Lenny Abrahamson, Room
Alejandro Iñárritu, The Revenant
Tom McCarthy, Spotlight
George Miller, Mad Max: Fury Road
Adam McKay, The Big Short

George Miller vinner!

Vi elsker Mad Max: Fury Road, og lot oss imponere over energien som jager gjennom hver eneste scene.

George Miller har virkelig lagt inn ekstragiret i denne actionfesten av en film og vi håper at Akademiet vil gi regissøren anerkjennelsen han fortjener.

Millers sterkeste utfordrer er Alejandro Iñárritu, som kan stikke av med regiprisen for andre år på rad i tillegg til beste film for The Revenant. Begge er regissører som utmerker seg med særegenhet med to filmer som skiller seg veldig ut.

Om George Miller stikker av med prisen blir det jubel i stua hos Filmpolitiet. Vi krysser fingrene!

Anmeldelse: «Mad Max: Fury Road» – På alle måter en vanvittig film!


Beste kvinnelige skuespiller

Samspillet mellom Brie Larson og Jacob Tremblay er enestående i Room (Foto: United International Pictures).
Samspillet mellom Brie Larson og Jacob Tremblay er enestående i Room (Foto: United International Pictures).

De nominerte:
Cate Blanchett, Carol
Brie Larson, Room
Saoirse Ronan, Brooklyn
Jennifer Lawrence, Joy
Charlotte Rampling, 45 år

Brie Larson vinner.

Men vi håper egentlig på Charlotte Rampling! Hun gjør en fabelaktig prestasjon i 45 år, en film om kjærlighet, stolthet, sårbarhet og savn som er like intens som den er lavmælt.

Når det kommer til stykke tror vi imidlertid at det er Brie Larson som tar statuetten i natt. Hun har allerede vunnet en Golden Globe, en Screen Actors Guild Award og en BAFTA for sin rolle i Room, og er absolutt en verdig Oscar-vinner også.

Brie Larson spiller godt som kjærlig forsørger under uvanlige omstendigheter i Room. Hennes utvikling gjennom filmen berører emosjonelle strenger over hele spekteret, og Larson spiller med høy innlevelse og troverdighet.

Samspillet mellom Larson og lille Jacob Tremblay som spiller sønnen i filmen er også enestående, og sørger for en helt spesiell filmopplevelse som er best om du ikke vet for mye på forhånd.

Anmeldelse: «Room» – Et varmt og rørende drama med noen svært spennende thrillerelementer.

Beste mannlige skuespiller

Leonardo DiCaprio er strålende som naturmannen og oppdageren Hugh Glass i "The Revenant". (Foto: Twentieth Century Fox Norway)
Leonardo DiCaprio er strålende som naturmannen og oppdageren Hugh Glass i «The Revenant». (Foto: Twentieth Century Fox Norway)

De nominerte:
Michael Fassbender, Steve Jobs
Eddie Redmayne, Den danske piken
Leonardo DiCaprio, The Revenant
Bryan Cranston, Trumbo
Matt Damon, The Martian

Leonardo DiCaprio vinner!

Han har vært nominert til Oscar i skuespillerkategoriene fem ganger, men aldri vunnet. Nå er det Leos tur – ferdig snakka!


Beste kvinnelige birolle

De nominerte:
Jennifer Jason Leigh, The Hateful Eight
Kate Winslet, Steve Jobs
Rooney Mara, Carol
Rachel McAdams, Spotlight
Alicia Vikander, Den danske piken

Rooney Mara vinner.

Det hadde vært morsomt om Jennifer Jason Leigh hadde fått prisen for sin særdeles blodige og råtøffe tolkning av Daisy Domergue i The Hateful Eight.

Men vi tror denne går til Rooney Mara for hennes innsats i sofistikerte og sofistikerte Carol. Hennes tolkning av Therese Belivet er egentlig som en hovedrolle å regne, men den er uansett så stilsikker og god at vi tror Rooney tar denne.

ANMELDELSE: «Carol» – Elegant og sofistikert om forbudt kjærlighet.


Beste mannlige birolle

De nominerte:
Mark Rylance, Bridge of Spies
Sylvester Stallone, Creed
Christian Bale, The Big Short
Mark Ruffalo, Spotlight
Tom Hardy, The Revenant

Sylvester Stallone vinner.

Mark Rylance fortjener prisen for sin prestasjon i Bridge of Spies, men vi tror det blir Sly som stikker av med seieren for sin rolle som Rocky Balboa i Creed.

Sylvester Stallone startet karrieren med en Oscar for Rocky, men har siden gått utenom Oscar-løpet. Det hadde jo vært en god historie om han nå, etter å ha vendt tilbake til samme univers på sine eldre dager, igjen får en Oscar. Og Akademiet elsker gode historier.

Så kan vi jo selvfølgelig begynne å snakke om problematikken rundt at Sylvester Stallone, som en hvit mann, er den eneste nominerte fra en film som handler om svarte menneskers liv, laget av en svart regissør. Men det er en annen debatt:

Les også: Hvite menn som pusher 70 – Svarte filmskapere og skuespillere er rasende over å bli oversett av Oscar-utdelingen for andre år på rad.


Beste fremmedspråklige film

De nominerte:
Mustang (Frankrike)
Sauls sønn (Ungarn)
Krigen (Danmark)
Embrace of the Serpent (Colombia)
Theeb (Jordan, Storbritannia)

Sauls sønn vinner!

Ungarske , som nylig hadde norsk kinopremiere, er en sterk film om jødeutryddelse i konsentrasjonsleir under andre verdenskrig.

Sauls sønn er rett og slett et mareritt som aldri løsner grepet. Følelsen av ondskap, umenneskelighet og totalt mangel på håp er gjennomtrengende. Dette er en mesterlig film og en helt utrolig regidebut fra 38 år gamle László Nemes!

Det er enda tidlig på året, men det skal komme noe utrolig bra hvis ikke Sauls sønn står igjen som årets beste film innen 2016 er omme!

Hvem tror du vinner Oscar i år? Si din mening i kommentarfeltet!