Jakob Oftebro spiller hovedrollen, og Erlend Loe har skrevet manus til den historiske komedien Tordenskjold og Kold som har norsk kinopremiere den 5. februar. Men hvis Loe hadde fått bestemme, så hadde nok filmen hatt en annen tittel.

– Manuset mitt het “Tordenskjold får hund” helt til for noen måneder siden, forteller Loe da Filmpolitiet møter han i forbindelse med premieren.

– Men det skjønner jeg jo, at i dagens vanskelige kinoklima, så kan du ikke gi ut en film som heter “Tordenskjold får hund”, og forvente at folk skal komme og se den. Så det syntes jo distributøren var kjempeproblematisk, humrer manusforfatteren.

ANMELDELSE: Tordenskjold og Kold – Morsomt og respektløst om historisk helt

I denne historien møter vi en Tordenskjold som sliter med å tilpasse seg det sivile liv etter sin aktive rolle i Den store nordiske krig. Erlend Loe har sett for seg hvordan den dekorerte viseadmiralen hadde det i fredstid – og hva han fylte tomrommet med.

– For meg så var det den beste inngangen til dette. En fyr som holder på å gå til hundene – for å bruke det uttrykket. Og som egentlig bare ønsker seg en hund.

Og det var ikke bare originaltittelen som forsvant på veien til ferdig kinofilm. Selv om Tordenskjold og Kold fremdeles viser mye hund, og inneholder rikelig med hundeprat, så var det et enda større kjæledyrfokus i tidligere versjoner av manuskriptet.

– Det er mange samtaler som ikke er med i filmen nå, hvor Tordenskjold sier til Kold: “Åh, kan jeg ikke bare få en hund for faen”. Så svarer Kold “Å hold nå kjeft om den hunden. Du er ikke i stand til å ta vare på noen hund”.

HØR INTERVJUET HER: I Filmpolitiets podkast kan du høre hele intervjuet med Erlend Loe

Erlend Loe i forbindelse med lanseringen av TV-serien "Kampen for tilværeslen". (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix)
Erlend Loe i forbindelse med lanseringen av TV-serien “Kampen for tilværelsen”.
(Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix)
Tordenskjold som rockestjerne

I tillegg til at Tordenskjold er en dyreglad type gjennom filmen, har også Erlend Loe skrevet han som datidens rockestjerne. En kjendis som etter krigens slutt møter fredens stillhet.

– Fallert rockestjerne, ikke sant. Alle festivaler er avlyst. Hva skal du gjøre? Da er det drikking, og det er horing. Jeg satte i gang og hadde det ganske morsomt sånn umiddelbart med det egentlig, forteller manusforfatteren om skriveprosessen.

Det var ikke én bestemt person fra rockehistorien som inspirerte Loe – det var rockemyten. Og manusforfatteren fant mange paralleller mellom Tordenskjold og flere av rockens ikoniske skikkelser.

– Jeg synes det lå veldig naturlig der. For han er på den alderen hvor rockere er hvis de dør slik som rockere skal dø. Du kan godt dø, for du har gjort det du skulle gjøre. Og det hadde Tordenskjold gjort da.

– Og så har jeg selvfølgelig funnet på det at han turnerer med fortellingen om Dynekilen. At det selges merchandise og at damene nærmest legger seg ned bare han begynner å fortelle. Men så “far-fetched” synes jeg heller ikke at det er, forklarer Loe.