Mustang, Oscar-nominert i «Best Foreign Language», er en varm og vakker film om søsterskap.

Den er også stygg og opprivende i skildringen av hvordan de splittes opp av tvangsekteskap i en sterkt konservativ og konform kultur i Tyrkia, der gamle skikker og tradisjoner krasjer med unge jenter som har den moderne tids ønsker og forventninger til livet.

Dette er en fortreffelig film, med solid skuespill av unge mennesker, god regi av Deniz Gamze Ergüven og en sterk historie som berører og engasjerer.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Varm og vakker skildring av søsterskap i Mustang (Foto: Norsk Filmdistribusjon).
Varm og vakker skildring av søsterskap i Mustang (Foto: Norsk Filmdistribusjon).

Får koneopplæring

Fem søstre blir sett mens de leker med gutter på stranda. Dette lukter skandale for bestemora og onkelen, som er deres foresatte.

Søstrene blir stengt inne i huset, får ikke gå på skolen, blir opplært til å bli fromme koner og de eldste tvangsgiftes bort.

Men de yngste er ikke like interesserte i å la seg styre av gamle skikker, og legger en plan som kan bli farlig å sette ut i livet.

LES: Anmeldelsen av Så og på jorden

Det er oppløftende å oppleve disse unge, sterke jenteskikkelsene. Søsterskapet skildres godt, med tillitsfull interaksjon som gjør opplevelsen troverdig.

De unge skuespillerne Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, Tugba Sunguroglu, Elit Iscan og Ilayda Akdogan er overraskende gode og naturlige.

Bestemora spilles av Nihal G. Koldas, som lykkes i å formidle figurens dobbeltbunn. På den ene siden er hun oppriktig glad i sine barnebarn, men hun er også bundet av religion og tradisjon, som svekker hennes dømmekraft i våre vestlige øyne.

Onkelen Erol (Ayberk Pekcan) er bare en trangsynt patriark, som bruker religion og tradisjon for å kue familiens kvinner, noe han kan i en kultur der alt er tilrettelagt for det.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Lale (Günes Sensoy) er den yngste i søskenflokken vi møter i Mustang (Foto: Norsk Filmdistribusjon).
Lale (Günes Sensoy) er den yngste i søskenflokken vi møter i Mustang (Foto: Norsk Filmdistribusjon).

Interessant tematikk

Man blir oppriktig engasjert og berørt av denne historien, som regissør Deniz Gamze Ergüven har skrevet sammen med Alice Winocour.

Man ser at denne strenge, konservative kulturen er i en brytningstid, der unge krefter på sikt vil gjøre opprør og fjerne seg fra eldre generasjoners livssyn og levemåte.

Det er en interessant tematikk i en velspilt film med nyanserte figurer, nydelig foto og sikker regi. Mustang anbefales!

Om FILMEN

Mustang
  • Mustang
  • Slippdato: 26.2.2016
  • Regi: Deniz Gamze Ergüven
  • Utgiver: Norsk Filmdistribusjon AS
  • Aldersgrense: 9
  • Sjanger: Drama