10 Cloverfield Lane er i slekt med 2008-suksessen Cloverfield, men bare litt.

Mens den første filmen var en actionfylt found footage-thriller om en rominvasjon i New York, står et psykologisk spill mellom tre figurer i sentrum av denne.

Man lurer lenge på hva som er filmens ytre ramme, og regissør Dan Trachtenberg holder oss på pinebenken, men serverer oss en dramatisk konklusjon.

Dette er en forholdsvis spennende thriller med et mildt hint av sci-fi.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Emmett (John Gallagher Jr.) og Michelle (Mary Elizabeth Winstead) planlegger flukt i 10 Cloverfield Lane (Foto: United International Pictures).
Emmett (John Gallagher Jr.) og Michelle (Mary Elizabeth Winstead) planlegger flukt i 10 Cloverfield Lane (Foto: United International Pictures).
Innesperret i bunker

Michelle (Mary Elizabeth Winstead) våkner opp etter en ulykke, og oppdager at hun holdes innesperret i en underjordisk dommedagsbunker, bygget av Howard (John Goodman).

Han påstår at et mystisk angrep har gjort lufta på overflaten giftig, og at hun må bli der.

Michelle tviler på historien og overtaler den tredje person i bunkeren, Emmett (John Gallagher Jr.), til å bli med på planleggingen av et fluktforsøk.

LES: Anmeldelsen av Cloverfield

Det er et sprekt valg av produsentene J.J. Abrams og Lindsey Weber å gå fra stor effekt-action til lite kammerdrama innenfor samme univers. Det er dessverre også en av filmens svakheter.

Siden de befinner seg i Cloverfield-universet, skjønner vi at det faktisk foregår noe på overflata, mens det er et usikkerhetsmoment for de to gjestene hvorvidt Howard snakker sant, eller er en splitter pine gal kidnapper.

Hadde 10 Cloverfield Lane kommet FØR Cloverfield, ville det stilt seg annerledes.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

John Gallagher Jr., Mary Elizabeth Winstead og John Goodman i 10 Cloverfield Lane (Foto: United International Pictures).
John Gallagher Jr., Mary Elizabeth Winstead og John Goodman i 10 Cloverfield Lane (Foto: United International Pictures).
Innestengt og klaustrofobisk

Mary Elizabeth Winstead er heldigvis en god skuespiller, som formidler en interessant figur med viljestyrke. Jeg tror på hennes modige handlinger.

John Goodman spiller også effektiv som ruvende og uforutsigbar bjørn. Det er lett å forstå hvordan han kan holde andre under kontroll.

Goodman lar det dryppe hint her og der som kan forklare hvorfor Michelle er tilstede i bunkeren i det hele tatt.

LES: Anmeldelsen av The 5th Wave

Regissør Dan Trachtenberg og fotograf Jeff Cutter har fått mye ut av det lille de har av spillerom i bunkeren. Jeg får den innestengte og klaustrofobiske følelsen som det er meningen at man skal kjenne på.

Avslutningen gir historien en ny dimensjon, uten å avsløre noe, og gjør 10 Cloverfield Lane til en forholdsvis vellykket film.

Den er nok ikke i nærheten av den første filmens kvalitetsnivå, men er et greit mellommåltid til det eventuelt kommer siden.

Om FILMEN

10 Cloverfield Lane
  • 10 Cloverfield Lane
  • Slippdato: 11.3.2016
  • Regi: Dan Trachtenberg
  • Utgiver: United International Pictures
  • Aldersgrense: 12
  • Sjanger: Drama, Sci-fi