Det har ikke vært ett eneste tilfelle av buing etter pressevisningene av filmene i hovedprogrammet så langt, noe som er uvanlig.

I fjor fikk blant annet Gus Van Sants The Sea of Trees med Matthew McCounaghey gjennomgå med kraftig buing, og (nesten) ingen har hørt om den siden. I år har de fleste visningene mottatt høflig applaus eller bedre.

To kvinner og en eldre herremann er de tre heteste kandidatene til å vinne Gullpalmen i Cannes etter halvgått festival. Det er altså fremdeles en drøy uke igjen med filmer på den franske rivieraen før Palme d’Or deles ut kommende søndag, men noen titler i hovedprogrammet har allerede pekt seg ut:

(Saken fortsetter under bildet)

Sonja Hüller og Peter Simonischek i Toni Erdmann (Foto: Festival de Cannes).
Sonja Hüller og Peter Simonischek i Toni Erdmann (Foto: Festival de Cannes).
Smart, festlig og menneskelig

Den tyske filmen Toni Erdmann, regissert av Maren Ade, er et to timer og 42 minutter langt portrett av en eksentrisk far som forsøker å få bedre kontakt med sin business-datter.

Winfried (Peter Simonischek) oppsøker Ines (Sandra Hüller) i Bucuresti, forkledd som den rare, men morsomme figuren Toni Erdmann, i et forsøk på å få datteren til å finne tilbake til livsgleden som forretningslivet åpenbart har tatt fra henne.

Det er en film med mange pussige situasjoner som vekker latter. Jeg har faktisk aldri hørt Cannes-publikumet le så høyt av noe før! Men filmen inneholder også mange alvorlige blikk på voksenlivet, satt i kontekst av en vanskelig økonomi der mange mister jobben. Ines jobber nemlig i et konsulentfirma som jobber med nedskjæringer.

Toni Erdmann er en smart, festlig og menneskelig film, som ble mottatt med jublende applaus i Cannes, og som forhåpentligvis får norsk distribusjon.

LES: Anmeldelsen av The Nice Guys

(Saken fortsetter under bildet)

Nykommer Sasha Lane storspiller i American Honey (Foto: Festival de Cannes).
Nykommer Sasha Lane storspiller i American Honey (Foto: Festival de Cannes).
Feberaktig roadmovie

Den britiske regissøren Andrea Arnold (Fish Tank) har også laget en film med spilletid på to timer og 42 minutter. Den heter American Honey og handler om en omreisende gruppe unge mennesker som reiser gjennom USA og selger magasiner. Det er en feberaktig roadmovie med en utrolig nerve, energi og observasjonsevne.

Den gir et blikk på den amerikanske drømmens bakside, med figurer som omtrent lever fra hånd til munn hver dag. American Honey har et særegent visuelt preg med et ekstremt tilstedeværende kamera som gjør dette til en rå film som river deg med på reisen.

Nykommeren Sasha Lane, som regissør Andrea Arnold oppdaget på en strand, er et fyrverkeri i hovedrollen, rett og slett et naturtalent, mens mer kjente Shia LaBeouf også imponerer som urolig og uforutsigbar magasinselger.

LES: Alle saker fra Cannes 2016

(Saken fortsetter under bildet)

Katie (Hayley Squires) blir trøstet av Daniel (David Johns) i I, Daniel Blake (Foto: Festival de Cannes).
Katie (Hayley Squires) blir trøstet av Daniel (David Johns) i I, Daniel Blake (Foto: Festival de Cannes).
Bevegende historie

Den tredje og siste filmen jeg vil trekke frem, er I, Daniel Blake av den snart 80 år gamle regissøren Ken Loach. Han har vunnet Gullpalmen en gang før, for Vinden som ryster kornet i 2006, og kan kanskje greie det igjen.

Loach har gjennom hele sin karriere fortalt sterke historier sett fra den hardt prøvede arbeiderklassens synsvinkel. I, Daniel Blake sparker også hardt oppover, i en bevegende historie om et velferdssystem som motarbeider de som det var ment å hjelpe.

Man skal være bra hardhudet om ikke denne filmen gjør inntrykk, spesielt med tanke på de enestående prestasjonene fra skuespillerne Dave Johns og Hayley Squires, som begge er ubeskrevne blad i filmsammenheng.

Johns har vært stand up-komiker på små klubber i mange år, og gjør sin aller første filmrolle her, mens Squires ble uteksaminert fra en teaterskole for bare 6 år siden. Nå har de tatt Cannes med storm, og om filmen ikke skulle nå helt opp til Gullpalmen, kan det hende at skuespillerne kanskje er aktuelle for en pris.

LES: Anmeldelsen av I, Daniel Blake

Ikke over ennå

Men festivalen er ennå ikke over, det er altså fremdeles ei lita uke igjen til Gullpalmen skal deles ut.

Innen den tid har vi blant annet sett den franske filmen Personal Shopper, der Anders Danielsen Lie spiller en rolle mot Kristen Stewart, Pedro Almodóvars Julieta, Dardenne-brødrenes La fille inconnue, Xavier Dolans It’s Just The End Of The World, Asghar Farhadis Forushande og danske Nicolas Winding Refns dansk-fransk-amerikanske vampyrfilm The Neon Demon.

Førstkommende søndag får vi vite om en av disse kan løpe jublende nedover Croisetten.