Det er vanskelig for meg å ikke bli begeistret for Vice Principals. Serien er stappet av ting jeg elsker.

Dette er en real dose alternativ High School komedie, serien er skrevet av folket bak fantastiske Eastbound & Down og hovedrollene spilles av Danny McBride og min Justified-favoritt Walton Goggins.

Og bare for å gjøre det latterlig lett for meg å digge dette: Bill Murray dukker opp i som gjest i første episode, og på soundtracket har de nydelige Be True To Your School av Beach Boys.

Jepp, jeg er langt fra nøytral i denne sammenhengen. Og hvis du også er glad i disse tingene, så har du mye å glede deg til i sommer.

ANMELDELSE: Stranger Things – retrofest i kjellerstua

Lee Russell (Walton Goggins) og Neal Gamby (Danny McBride)  trekker ut i skogen for å planlegge sitt kuppforsøk. (Foto: HBO Nordic)
Lee Russell (Walton Goggins) og Neal Gamby (Danny McBride) trekker ut i skogen for å planlegge sitt kuppforsøk. (Foto: HBO Nordic)

To prinser, ett kongerike

Neal Gamby (Danny McBride) og Lee Russell (Walton Goggins) er begge assisterende rektorer på en skole i Sør-Carolina. De to er rake motsetninger som misliker hverandre sterkt.

Gamby er en snarsint, småbøllete og ufølsom type som rakker ned på andre for å føle seg viktig. Russel er en sleip og falsk fyr med et voldsomt sinne som nyter å ødelegger for andre for å føle seg bedre.

Da den aldrende rektor Welles (Bill Murray) må gå av for å pleie sin syke kone, tror begge assistene at deres dag i solen har kommet.

Men rektorjobben går til den faglig dyktige alenemoren og professoren Belinda Brown (Kimberly Hebert Gregory), noe som sender begge idiotene ut på krigsstien – med en felles fiende.

ANMELDELSE: Eastbound & Down – Pupper, banning og knusing av ruter

Med lærerværelset som hovedarena følger vi den skjøre alliansen mellom Gamby og Russel, samtidig som vi blir kjent med deres sosiale forbindelser utenom arbeidstiden.

Det blir massevis av kleine og drøye situasjoner. Noen veldig barnslige, som spytting i tekopper og grov utskjelling. Men her er det også mørkere og sårere oppgjør som «stalking» av kollegaer og ren sabotasje av andres liv.

Både McBride og Goggins storspiller i sine respektive roller. De behersker seriens ubehøvlede tone og spiller tett opptil frigjort sjåvinistisk galskap i sine ytterpunkter. Her er det også rikelig med smak av Kenny Powers og Boyd Crowders utilfredse ego og lettgjenkjennelige talemønster i begge figurene.

Rektor Dr. Belinda Brown (Kimberly Hebert Gregory) i en walk n talk med sine to assistenter Neal Gamby (Danny McBride) og Lee Russell (Walton Goggins).(Foto: HBO Nordic)
Rektor Dr. Belinda Brown (Kimberly Hebert Gregory) i en walk n talk med sine to assistenter Neal Gamby (Danny McBride) og Lee Russell (Walton Goggins).(Foto: HBO Nordic)

Går for det drøye og det kleine

Vice Principals er ikke en serie som går for de store latterbrølene. Det er en serie som bruker komediens formgrep, men som holder på nerven og det menneskelige dramaet i de smått absurde situasjonene.

«Over the top»-hendelser som hadde passet godt inn i plumpe komedier fra Hollywood får her utspille seg i all sin barnslighet, men de får også bryne seg på mer troverdige reaksjoner fra de øvrige rollefigurene.

Det er en sårhet og en vilje til å takle faktiske problematiske menneskesyn i seriens forferdeligheter, og Vice Principals er ikke redd for å holde på dette ubehaget.

TOPP 10: Derfor digger vi Justified

Serieskaper og regissør Jody Hill har tidligere gått langt i sin blanding av komedie og dramatisk innhold i sin film Observe and Report fra 2009. Filmen fikk mye negativ oppmerksomhet på grunn av en ubehagelig sex-scene hvor Seth Rogen har sex med en ruset og bevistløs Anna Farris. Også i Vice Principals tar drøyheten opp i seg et mørkt alvor som evner å punktere komedien. Dette gjør at serien kan gå langt ut i overdrivelsen for å gjøre sine poeng, uten at den mister evnen til å skape relevans og refleksjon.

Det er lett å heie på våre hovedpersoner i perioder, både i kjærlighetslivet, i nabokrangler og i sin maktkamp på kontoret. Men det er også en serie som treffer godt i sin karikatur av usympatiske og stormannsgale menn.

Kimberly Hebert Gregory spiller glimrende som rektor Brown, det sobre og menneskelige motstykket til våre to antihelter. Hun tvinger deres bøllete fiendtlighet inn i perspektiv, og gjør at det er litt vondt å se på situasjonskomikken.

Det går noen episoder før serien får finstemt stemningen og kjemien mellom de sentrale figurene. Og jeg må innrømme at jeg kjedet meg litt i starten. Men etter seks episoder begynner det å svinge av denne mørke komedien – et godt valg for dem som vil ha det litt skrudd på skjermen i sommer.

Vice Principals har premiere på HBO Nordic 18. juli. Ny episode kommer hver mandag.

Om SERIEN

Vice Principals
  • Vice Principals
  • Slippdato: 18.07.2016
  • Sesong: 1
  • Utgiver: HBO Nordic
  • Serieskaper: Jody Hill og Danny McBride
  • Sjanger: Drama, Komedie, TV-Serie