Fra Seinfeld til Louie – amerikanske komikere er ofte knallgode når de får lage TV-serie om egne problemer og utilstrekkeligheter.

Knallgod er også Pamela Adlons (Louie, Bob’s Burgers) nye serie Better Things, hvor hun har fått med seg komikerkollega Louis C.K. på å skrive dialogsterk og sår situasjonskomikk løst basert på Adlons eget liv.

Jeg blir umiddelbart fenget av Adlons poengterte og relaterbare hverdagsbetraktninger. Better Things er en sånn nydelig liten komedieperle som bare treffer meg rett i trivselssentralen. Rik på kule referanser, fortalt med en lun og laidback tone og befolket av folk jeg digger å tilbringe tid med.

ANMELDELSE: Horace and Pete – Elendig stemning på lokal bar

Skuespiller Pamela Adlon spiller skuespiller Sam i Better Things. Her på audition. (Foto: HBO Nordic, FX)
Skuespiller Pamela Adlon spiller skuespiller Sam i Better Things. Her på audition. (Foto: HBO Nordic, FX)
Koker over på nydelig vis

Pamela Adlon spiller Sam, en singel skuespiller med tre egenrådige døtre som er på ulike stadier i sin barne- og ungdomstid.

Det er familiens frustrasjoner og gleder som er drivstoffet til handlingen. Ofte spilt ut som småubehagelige og troverdige scener som fungerer komisk hver for seg, og som i tillegg setter stemning og bygger poenger til episodens videre stoppested.

Her er refrenget det intrikate maktspillet mellom en mor som vil være åpen og fornuftig og døtre som vil flytte grenser – i de kampene holder ingen tilbake noen slag, og Better Things får det stadig til å koke over på nydelig vis.

Mye av humoren kommer fra replikkene, men Pamela Adlon får også sagt mye med annsikt og kropp. Hennes mimikk i alt fra gynekologstolen til protestselfier mot kjipe filmselskap gir attitude og sjarm til en rollefigur det er lett å bli glad i.

ANMELDELSE: Vice Principals – ikke redd for å holde på ubehaget

Pamela Adlon og Louis C.K. har truffet veldig godt med den lune og laidbacke tonen i Better Things. (Foto: HBO Nordic, FX)
Pamela Adlon og Louis C.K. har truffet veldig godt med den lune og laidbacke tonen i Better Things. (Foto: HBO Nordic, FX)
Mer enn en kvinnelig utgave av Louie

Skyggen til komiker Louis C.K. og hans signaturserie Louie er godt synlig over Better Things.

Serien kommer ut av samarbeidet Louis C.K.s produksjonsselskap Pig Newton har med nettverket FX, og komikeren er selv med på både manus og pilotregi.

Det er også flere likheter mellom de to lett selvbiografiske komiseriene. Pamela Adlon spiller i begge, og mye av den opprørske tonen, det slentrende tempoet og den hverdagslige betraktningshumoren overlapper.

Men til tross for paralleller, så er det en helt annen stemning i Better Things.

Familiedynamikken mellom mor og døtre er viet mye plass her, og gir nærhet til både rollefigurene og deres hverdagsliv. Her er de tre døtrene Max (Mikey Madison), Frankie (Hannah Alligood) og supersøte Duke (Olivia Edward) i veldig stor grad med på å gi serien varme og nerve.

Her viser Better Things seg som en serie som uanstrengt går fra komedie til kvalitetsdrama. Jeg får av og til en smak av nydelige Transparent, en serie som også har et godt øye for uforutsigbare og intense sammenbrudd som suges opp av en ektefølt kjærlighet som tåler trøkkene.

Gjesterollelisten er forøvrig interessant. Etter tre episoder har både David Duchovny og Constance Zimmer (House of Cards, UnReal) vært innom og levert korte opptredener.

Ikke avgjørende for handlingen, men krydder som gir smak til seriens selvbiografiske element.

Better Things har premiere på HBO Nordic fredag 9. september med nye episoder hver uke.

Om SERIEN

Better Things
  • Better Things
  • Slippdato: 09.09.2016
  • Sesong: 1
  • Utgiver: HBO Nordic
  • Serieskaper: Pamela Adlon og Louis C.K.
  • Sjanger: Drama, Komedie, TV-Serie