Å bli uggen av en film er en like gyldig tilstand som å bli glad. Don’t Breathe fører definitivt til det første, ikke det siste.

Dette er en hard og slem historie der handlinger får stygge konsekvenser for de involverte. Regissør Fede Alvarez har laget en tøff thriller med en lang rekke skumle sekvenser med en gjennomgående blodig nerve.

Don’t Breathe får hjertet til å pumpe litt hardere enn normalt med nerve, intensitet og brutalitet. Dette er rett og slett rått godt!

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Alex (Dylan Minnette), Rocky (Jane Levy) og Money (Daniel Zovatto) begår innbrudd i Don't Breathe (Foto: United International Pictures)
Alex (Dylan Minnette), Rocky (Jane Levy) og Money (Daniel Zovatto) begår innbrudd i Don’t Breathe (Foto: United International Pictures)

Gjør innbrudd hos blind

Rocky (Jane Levy), Alex (Dylan Minnette) og Money (Daniel Zovatto) bryter seg inn i huset til en blind Irak-veteran (Stephen Lang), på jakt etter en stor pengesum de har hørt at han skal ha.

De forventer en lett match, men det skal vise seg at den blinde ikke er så hjelpeløs som de tror, samtidig som huset i det forlatte nabolaget viser seg å skjule både det ene og det andre som gir dem store utfordringer.

Anmeldelse: Kongens nei er en god historieleksjon som ikke føles som en

Filmen starter med et bilde som gir en viss pekepinn på hva vi har i vente, men skrur så tiden tilbake. Vi introduseres for tre figurer som åpenbart kommer fra et hardt miljø, og pengebyttet er deres billett ut av det.

Det er kanskje ikke snakk om dype bekjentskaper, men filmen gjør publikum godt nok kjent med figurene til at deres skjebner spiller en viss rolle. Derfor heller sympatien i deres retning, til tross for at de faktisk er de kriminelle.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Alex (Dylan Minnette) og Rocky (Jane Levy) oppdager husets hemmeligheter i Don't Breathe (Foto: United International Pictures)
Alex (Dylan Minnette) og Rocky (Jane Levy) oppdager husets hemmeligheter i Don’t Breathe (Foto: United International Pictures)

Holder intensiteten ved like

Etter hvert skal det vise seg at den blinde er i full stand til å yte motstand.

Filmen forteller troverdig hvorfor de tre innbruddstyvene får problemer med å komme seg ut, og må leke katt og mus rundt i huset, som den blinde kjenner godt, og kan bevege seg rundt i med letthet. Han er katta, de er musene.

Dette fører til flere spennende scener, spesielt når tyvene befinner seg i samme rom som den blinde, og må unngå å lage en eneste lyd, som for eksempel å puste.

Anmeldelse: The Magnificent Seven sparer ikke på kruttet

Don’t Breathe er en brutal film som ikke slipper taket gjennom spilletiden. Fede Alvarez skal ha ros for å holde intensiteten så godt ved like.

Jeg liker også at han ikke rosemaler voldens konsekvenser, slik han definitivt heller ikke gjorde i sin forrige film, nyinnspillingen av Evil Dead.

Don’t Breathe er en overraskende tett thriller med oppriktig spennende handling, oppfinnsom filming, effektive effekter og godt skuespill.

Jeg følte meg ganske kjørt da det hele var over, noe som var nøyaktig den effekten jeg håpet at denne filmen skulle ha!

Om FILMEN

Don't Breathe
  • Don't Breathe
  • Slippdato: 30.9.2016
  • Regi: Fede Alvarez
  • Utgiver: United International Pictures
  • Aldersgrense: 15
  • Sjanger: Thriller