High Maintenance har vært en av de mest spennende og fineste webseriene de siste årene. En hverdagsvakker potdramedie i novelleform som har blitt lagt ut i korte episoder på strømmetjenesten Vimeo.

Det er denne serien som nå har blitt plukket opp av HBO og utviklet til en første sesong i halvtimesformat.

På sitt beste er High Maintenance et aldeles nydelig serieeksperiment som leverer kule, stemningsfulle og ektefølte små historier fra den potrøykende middelklassen i New York.

Serien er godt innenfor indiesjangeren i stil og tone. Her er det duse og renskårne bilder av urbane motiver, og rikelig med kledelig lavmelt musikk. Og måten ektefølte situasjoner veves sammen, gir assosiasjoner til serier som Master of None og ferske Better Things.

Men ikke alle episodene er like vellykkede. Det nye halvtimesformatet blir litt langdrygt i et par av historiene. Her mister serien framdrift og roter seg bort i seige tempo og noen lite givende formeksperimenter.

ANMELDELSE: Better Things – trefer rett i trivselssentralen

Potselgeren som den røde tråden

Konseptet i High Maintenance er veldig enkelt, og gir veldig stor frihet for serieskaperne (og ekteparet) Katja Blichfeld og Ben Sinclair.

Historiene i hver episode er korte noveller om ulike mennesker, hvor det eneste de har felles, er at de alle har en tilknytning til en syklende potselger – The Guy, spilt av Sinclair.

Det gjør at episodene og historiene vi fortelles varierer mye i både handling, stil og tone. Og selv om serien kan rettferdiggjøre stempelet som komedie med mange poengterte betraktninger og situasjoner, er dette vel så mye en dramaserie som undersøker og viser fram de mange ulike årsakene vi mennesker har til å søke potrusen i sin hverdag.

Her er sykdomslidende og sørgende mennesker, her er gamle menn på morgenrave, tenåringsjenter med strenge foreldre, svingende ektepar og deprimerte bloggere med oppmerksomhetsbehov. Her blir ikke røykingen brukt som en gimmick for stonerkomikk, men følges som en naturlig del av deres hverdagsliv.

Stupid fucking stoners.The guy

Inne i disse historiene blir vi stadig mer kjent med vår syklende hovedperson, og jeg merker det er her jeg virkelig koser meg med serien.

Disse øyeblikkene, hvor han flørter litt klossete med en kvinnelig venn eller blir sittende for å lære bort bøtterøyking til en sørgende og ensom kunde, er serieselskap fra øverste hylle.

Ben Sinclair spiller The Guy med en lunhet og treffende «mellowness» som gjør figuren troverdig og lett å like. Seriens øvrige rollegalleri består stort sett av solide gjesteroller, med kjente fjes fra serier som Orange is The New Black og The Americans blant de beste.

ANMELDELSE: Stranger Things – retrofest i kjellerstua

Tre av menneskene vi streifer innom på vår potstyrte reise gjennom New York. (Foto: HBO Nordic)
Tre av menneskene vi streifer innom på vår potstyrte reise gjennom New York. (Foto: HBO Nordic)

Noens neste favorittserie

På sitt beste er dette smarte og glimrende fortalte korthistorier. De som har fulgt serien tidligere vil kjenne igjen både stemninger og får mange gledelige (og for meg et irriterende) gjensyn med gamle karakterer. Men High Maintenance er ujevn når strukturen utvides i seriens ferske halvtimesform.

En del interessante ideer, som for eksempel å holde oss fanget i et hundeperspektiv som bare ser folk fra midjen og ned, kjøres for lenge og ender opp som en kjedelig formøvelse.

Heller ikke alle historiene vi kommer over er like fengende. Serien er veldig nøye på å la karakterene overraske oss med sine små hemmeligheter, men det er ikke alle karakterene som rekker å bli noe mer enn flate representasjoner vi haster forbi.

ANMELDELSE: Transparent – Et stilstudie i små sammenbrudd

Men det skal sies. Hver eneste av de seks første episodene har sine fortreffelige øyeblikk. Scener som gjør meg glad og takknemlig for at jeg har opplevd dem.

Så hvis du er glad i nytenkende tv og alternative fortellerformer, anbefales High Maintenance på det sterkeste. For selv om jeg synes et par av episodene ble ganske irriterende og langdryge, er nok dette garantert noens neste favorittserie.

High Maintenance har premiere på HBO Nordic 17. september med ukentlige episoder. Alle de tidligere episodene fra webserien blir også tilgjengelige på HBO Nordic fra den datoen. Vi anbefaler at du starter med dem!

Om SERIEN

High Maintenance
  • High Maintenance
  • Slippdato: 17.09.2017
  • Sesong: 1
  • Utgiver: HBO Nordic
  • Serieskaper: Katja Blichfeld og Ben Sinclair
  • Sjanger: Drama, Indie, Komedie, TV-Serie