Laika, det dyktige selskapet bak Coraline, ParaNorman og Bokstrollene, har prestert nok en nydelig stop-motion-film med uttrykksfulle dukker.

Kubo og det magiske instrumentet forteller et vakkert og spennende eventyr, inspirert av japansk kultur.

Dette er ikke den typen fargesprakende underholdning som animasjonsfilmer vanligvis leverer, men er et melankolsk eventyr med en sørgmodig gjennomgangstone som likevel er håpefull.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Kubo og sine to medhjelpere leter etter en spesiell rustning i Kubo og det magiske instrumentet. (Foto: United International Pictures)
Kubo og sine to medhjelpere leter etter en spesiell rustning i Kubo og det magiske instrumentet. (Foto: United International Pictures)
Jages av slem bestefar

Historien foregår et sted i Japan for lenge siden. Kubo og moren flykter fra slemme slektninger som er på jakt etter dem.

Bestefaren, Månekongen, tok nemlig Kubos ene øye ved fødselen, og nå vil han ha det andre. Kubos eneste sjanse til å unnslippe Månekongen og hans onde døtre, er å finne farens sverd, rustning og hjelm.

Dette sender ham ut på en farlig ferd der han får hjelp av en apekatt og en billemann i full størrelse, samt at han har et magisk strengeinstrument som sitt fremste våpen.

Anmeldelse: Oppdrag Dory er mer enn godt nok fra Pixar

Strukturen på selve eventyret er forholdsvis enkelt, men det fortelles med et vakkert billedspråk. Stop motion-animasjonen er utsøkt og detaljnivået er imponerende.

Hvordan filmskaperne får dukker til å uttrykke så mange forskjellige følelser, er forbausende.

Teksturen i figurene og omgivelsene gir en helt annen opplevelse enn digitalanimasjon er i stand til. Dette er en fest for synssansen!

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Nydelig stop-motion-animasjon i Kubo og det magiske instrumentet. (Foto: United International Pictures)
Nydelig stop-motion-animasjon i Kubo og det magiske instrumentet. (Foto: United International Pictures)
Et prisverdig mørke

Det er endel humor i denne filmen, men ikke på et overdrevet nivå. Historien har jo egentlig et trist og tragisk utgangspunkt: en bestefar som vil plukke ut sitt barnebarns øyne.

Manuset erkjenner at dette er sørgelige greier, og regissør Travis Knight gir filmen et nødvendig og prisverdig mørke. Disse figurene får lov til å ha det vondt, være redde og føle motløshet.

Heldigvis er Kubo også en gutt med tæl og pågangsmot, og blir en umiddelbar helt for publikum. Men man kan likevel ikke være sikker på at alt vil gå bra til slutt.

Anmeldelse: Cave er spennende og klaustrofobisk

Kubo og det magiske instrumentet holder på oppmerksomheten uten problemer gjennom sine 100 minutter med ren magi.

Historien er så mangefasettert at barn og voksne vil ta med seg forskjellige ting fra den. Animasjonen er så nydelig at det nesten gjør vondt.

Og stemmene i den norske versjonen er solid levert av blant andre Ingrid Bolsø Berdal, Jesper Leporanta, Hans Marius Hoff Mittet, Svein Tindberg og Anne Marie Ottersen.

Kubo og det magiske instrumentet er rett og slett en av årets beste animasjonsfilmer!

Om FILMEN

Kubo og det magiske instrumentet
  • Kubo og det magiske instrumentet
  • Slippdato: 9.9.2016
  • Regi: Travis Knight
  • Utgiver: United International Pictures
  • Originaltittel: Kubo and the Two Strings
  • Aldersgrense: 9
  • Sjanger: Animert, Eventyr