Miracles From Heaven er en kristenkonservativ film rettet mot et spesifikt publikum.

Før vi har kommet forbi fortekstene, har filmen allerede slått fast at man kan komme til helvetet for mild banning, at man ikke skal bedrive uskyldig lek i søndagskjoler, eller gjøre gårdsarbeid før kirketiden.

Selv om dette kan virke latterlig gammeldags, er det i alle fall ærlig gjort av regissør Patricia Riggen å signalisere filmens verdigrunnlag med en gang.

Hun regisserer stødig, med flinke skuespillere i hovedrollene. Men det er vanskelig å overse at Miracles From Heaven har et moralsk budskap som det er all grunn til å sette store spørsmålstegn ved.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Christy (Jennifer Garner), Kevin (Martin Henderson) og Anna (Kylie Rogers - med ryggen til) i Miracles From Heaven (Foto: United International Pictures).
Christy (Jennifer Garner), Kevin (Martin Henderson) og Anna (Kylie Rogers – med ryggen til) i Miracles From Heaven (Foto: United International Pictures).

Datter blir alvorlig syk

Filmen påstår å være basert på en sann historie, etter ei bok skrevet av hovedpersonen selv. Christy Beam (Jennifer Garner) lever et godt liv med mannen Kevin (Martin Henderson) og deres tre døtre på en ranch i Texas.

Så blir datteren Anna (Kylie Rogers) alvorlig syk, og det går lang tid før en lege oppdager den egentlige årsaken. Den harde prosessen går ut over Christys tro, som begynner å tvile på den allmektige Gud, men så skjer det et mirakel.

Anmeldelse: Ben-Hur er et sjelløst spetakkel

Filmen er co-produsert av Affirm Films, som spesialiserer seg på filmer med kristent innhold. Bare navnet deres indikerer en intensjon om å lage filmer som skal forsikre publikum om at deres tro ikke er en menneskeskapt fantasi. Gud finnes og han passer faktisk på deg, men bare hvis du tror.

Miracles From Heaven anerkjenner at ikke alle bekjenner seg til den kristne tro, noe filmens kristne figurer tilsynelatende takler med forståelse og toleranse, men bare vent til du oppdager hva som skjer med de ikke-kristne figurene. Spoiler alert: det går ikke bra.

Moralen i denne filmen må derfor kunne kokes ned til at mirakler bare kan skje for den som virkelig tror, mens den som ikke tror selvsagt er fortapt.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Christy (Jennifer Garner) blir satt på store prøver i Miracles From Heaven (Foto: United International Pictures).
Christy (Jennifer Garner) blir satt på store prøver i Miracles From Heaven (Foto: United International Pictures).

Gjør filmen spiselig

Den legendariske filmkritikeren Roger Ebert hadde en regel som sa «It’s not what a movie is about, it’s how it is about it». Man skal ikke kritisere en film for hva den handler om, men hvordan den handler om det.

Det holder hardt å ignorere filmens tvilsomme moral, men ellers er den velspilt og trygt regissert, selv om det ligner en ukens-sykdoms-film på kabel-TV, blant annet med varme, lyse farger i alle scener og figurer med evig perfekt hår.

Heldigvis spiller Jennifer Garner godt. Christys emosjonelle prøvelser skildres overbevisende, mens Kylie Rogers er sjarmerende og sympatisk som Anna, uten unødvendig sødme. De er med på å gjøre filmen spiselig.

Anmeldelse: Nerve tar internettliv og delekultur på kornet

Filmens historie foregår dypt inne i USAs bibelbelte, i helhvite omgivelser der kirken er limet som holder samfunnet samlet, ledet av en pastor som spilles av John Carroll Lynch (og jeg ville kanskje valgt en litt mindre creepy skuespiller til denne rollen).

Slike samfunn finnes det mange av i USA, noen også i Norge, og det er de denne filmen ønsker å nå. Miracles In Heaven preker til menigheten i en billedskjønn pakke.

Budskapet treffer ikke meg spesielt godt, men jeg ser for meg at dette blir en DVD-hit på landets gjenværende bedehus etter at den er ferdig på kino.

Om FILMEN

Miracles From Heaven
  • Miracles From Heaven
  • Slippdato:
  • Regi: Patricia Riggen
  • Utgiver: United International Pictures
  • Aldersgrense: 9
  • Sjanger: Drama