Animasjonsfilmen Sausage Party ser ved første øyekast ut som en familiefilm om matvarenes hemmelige liv. Men hvis du tror dette vil være en artig film for barn i alle aldre, tar du feil.

Navnet Sausage Party spiller nemlig ikke på trivelige barnebursdager med wienerpølser i brød. Denne filmen er en real pølsefest – i uttrykkets aller groveste forstand.

Seth Rogen skal visstnok ha jobba i åtte år for å få denne filmen laget, og resultatet er en komedie som tyter over av pølsevitser og brød som drømmer om å fylles. Og det er ganske så morsomt. Men selv om jeg koser meg med grovisene, ble jeg noe overmett før filmen var ferdig.

Anmeldt: «Bad Neighbours 2» – Morsom nok til en uforpliktende filmkveld

Pølse og brød i hver sin pakke lengter etter hverandre i Sausage Party. (Foto: United International Pictures).
Pølse og brød i hver sin pakke lengter etter hverandre i Sausage Party. (Foto: United International Pictures).

Hva? SPISER menneskene maten?!

Pølsa Frank (Seth Rogen) holder til i en pølsepakke på en hylle i et supermarked. Ved siden av bor det luftige og veldreide pølsebrødet Brenda (Kristen Wiig).

Drømmen er å bli utvalgt av gudene for å bli med til det hinsidige, der de endelig kan komme ut av pakkene sine og ha vill, hemningsløs sex.

En dag får imidlertid drømmen en real knekk når et glass med sennep blir returnert fra det hinsidige til butikken. Kan det virkelig stemme at gudene er onde monstre som dreper og spiser maten de velger ut? Frank legger ut på eventyr for å finne sannheten.

Artige kontraster

Sausage Party er laget som en parodi på animerte familiefilmer, og det visuelle er som tatt rett ut av en Pixar-film.

At figurene i fortellingen er sprengkåte vesener som er over gjennomsnittet grove i kjeften, er en artig kontrast som umiddelbart førte til humring hos undertegnede.

Med hjelp fra kjente stemmer som James Franco, Michael Cera, Salma Hayek, Jonah Hill og Edward Norton, for å nevne noen, kommer butikkvarene virkelig til live på lerretet.

Anmeldt: «The Interview» – Krampeaktig kompiskomedie

Peanøttsmøret mister kona, syltetøyet, i en tragisk ulykke i Sausage Party. (Foto: United International Pictures).
Peanøttsmøret mister kona, syltetøyet, i en tragisk ulykke i Sausage Party. (Foto: United International Pictures).

Harselerer med stereotypier

Seth Rogen og resten av gjengen bak filmer som Superbad, Pineapple Express og This Is the End har skrevet et manus der humoren for det meste spiller på to ting: matvarer som kan gi assosiasjoner til noe seksuelt, og matvarer som kan spille på velkjente stereotypier

Du har for eksempel et lesbisk tacoskjell fra Mexico med mørke, uttrykksfulle øyebryn, et lavash-brød fra Midtøsten som lengter etter å bli dynket i førti flasker olivenolje – extra virgin, for ikke å glemme den jødiske, homofile bagelen han hele tiden krangler med.

I tillegg har filmen en god dose religionskritikk og en oppfordring om å tenke sjæl.

Og det fungerer. Sausage Party er morsom, men dessverre blir de mange pølsevitsene litt kjedelige i lengden. Det er grenser for hvor mange ganger jeg ler av at pølse i brød kan minne om kuk i vagina, og jeg rekker å kjede meg et par ganger underveis.

Men dette er humor som fans av Seth Rogen kommer til å elske. Sausage Party passer perfekt for jente- eller guttegjenger som har lyst på en heftig runde grovkorna humor i kinosalen, som selvfølgelig får sitt klimaks med en knallhard matorgie på slutten.

Om FILMEN

Sausage party
  • Sausage party
  • Slippdato: 09.09.2016
  • Regi: Greg Tiernan, Conrad Vernon
  • Utgiver: United International Pictures
  • Aldersgrense: 12 år
  • Sjanger: Animert, Komedie