Hopp til innhold
>
Filmpolitiet
Anmeldelse

De forviste

Godt trekantdrama i borgerkrig.

Joan Carles Suau spiller følsomme og forsiktige Teo i De forviste.

Joan Carles Suau spiller følsomme og forsiktige Teo i De forviste.

Foto: AS Fidalgo / Fidalgo
Terningkast 4 Film

«De forviste»

Regi: Arturo Ruiz Serrano

Drama, Krig

Aldersgrense: 12

18.11.2016

Fidalgo

Den spanske filmen De forviste viser hvor lite man trenger for å lage en film. Nesten alt foregår i og rundt en liten steinhytte på fjellet. Rundt dette spinner regissør og manusforfatter Arturo Ruiz Serrano en historie om et annerledes trekantdrama under den spanske borgerkrigen.

Noe av handlingen virker litt konstruert og tilpasset, men det intense spillet mellom hovedpersonene resulterer i noen interessante problemstillinger. De forviste blir dermed et tett drama om skjør tillit mellom mennesker som blir avhengige av hverandre under vanskelige omstendigheter.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Den barske soldaten Silverio spilles av Eric Francés i De forviste.

Den barske soldaten Silverio spilles av Eric Francés i De forviste.

Foto: AS Fidalgo / Universal Music

Oppdager skadet kvinne

Historien foregår under den spanske borgerkrigen mot slutten av 1930-tallet. Teo (Joan Carles Suau) blir sendt til en utpost på et fjell ved Madrid, der han skal holde vakt sammen med Silverio (Eric Francés), som allerede har vært der i 9 måneder.

De oppdager og redder en skadet kvinne, nemlig Chloe (Monika Kowalska), som viser seg å være fiendtlig soldat. De burde egentlig overlevere henne til sine overordnede, men Silverio har andre planer som Teo reagerer sterkt på.

Anmeldelse Fabeldyr og hvor de er å finne er frydefull underholdning

FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM

Som du sikkert forstår, blir Chloe gjenstand for Silverios drifter. Men akkurat her kjører historien inn på et litt merkelig spor. Fra å motsette seg en voldtekt i det ene øyeblikket, vil Chloe plutselig ha frivillig sex med begge i det neste.

Hun innser kanskje at dette er den mest praktiske løsningen, mens hun venter på at vinter blir vår og hun kan begi seg hjemover, men det ser ikke ut som at ordningen bare er en overlevelsestaktikk.

Her oppstår det nemlig ekte følelser under litt merkelige omstendigheter. Filmens skildring av dette trekantforholdet er litt vanskelig å tro på, men gir noen konflikter som tilfører filmen temperatur.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Chloe (Monika Kowalska) blir gjenstand for soldatenes interesse i De forviste.

Chloe (Monika Kowalska) blir gjenstand for soldatenes interesse i De forviste.

Foto: AS Fidalgo / Fidalgo

Klare problemstillinger

Dramatikken i De forviste skrus ytterligere til når Paulino (Chani Martín) kommer innom utposten på sin ukentlige rute med meldinger og rasjoner, og får mistanke til at noe ikke stemmer, uten at noe egentlig skulle tilsi det.

Han blir mistenksom fordi filmen trenger det, ikke fordi det foreligger en reell grunn. Her kunne manuset gitt Paulino sterkere motiver for å spørre og grave. Men dette fører etter hvert til helt klare problemstillinger som blir utslagsgivende for hovedpersonene.

Anmeldelse Etter stormen er et stillfarende drama som vekker begeistring

«Etter stormen»

De forviste har en enkel og effektiv scenografi, som viser hvordan figurene påvirkes av å leve under spartanske forhold i det øde fjellet. De får oppleve en dose menneskelighet i en umenneskelig tid, der uventede allianser etableres og flammende følelser vekkes.

Joan Carles Suau, Eric Francés og Monika Kowalska spiller godt, mens Arturo Ruiz Serranos filmspråk gir en klar følelse av skjebnene til de varme menneskene i det kalde fjellet. Ikke alle elementer er like vellykkede, men De forviste er en film som greier å være hard og kald, samtidig som den er varm og vakker.

«De forviste»
Grafikk: AS Fidalgo / Fidalgo