Fabeldyr og hvor de er å finne makter å fylle tomrommet etter Harry Potter-filmene. Manusforfatter J.K. Rowling, regissør David Yates og store deler av det samme filmteamet fyller et allerede etablert univers med friske, spennende figurer i et nytt miljø.

Et fantastisk gjenskapt New York anno 1920-tallet er en utmerket arena for magiske mysterier, med Eddie Redmayne som en umiddelbar publikumshelt i hovedrollen som Salmander Fisle. Fabeldyr og hvor de er å finne er fornøyelig oppfinnsom og frydefullt underholdende.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Dan Fogler, Eddie Redmayne og Katherine Waterston spiller hovedrollene i Fabeldyr og hvor de er å finne. (Foto: SF Studios)
Dan Fogler, Eddie Redmayne og Katherine Waterston spiller hovedrollene i Fabeldyr og hvor de er å finne. (Foto: SF Studios)

Skaper kaos i New York

Historien foregår altså rundt 70 år før Harry Potter begynner på Galtvort og leser en lærebok skrevet av Salmander Fisle. I denne filmen får Salmander (Eddie Redmayne) problemer når noe han har i kofferten sin rømmer og skaper kaos i New York.

Han får hjelp av Tina Goldstein (Katherine Waterston), en degradert agent fra byens magibyrå, samt Jakob Kowalski (Dan Fogler), en aspirerende baker – og menneske – som tilfeldigvis blir innblandet. Samtidig er mørke krefter løs i New York, der magibyråets Dyster (Colin Farrell) ser ut til å være innblandet.

Anmeldelse: Arrival er smart, tankevekkende og voksen sci-fi.

Filmens største fortrinn er at vi allerede kjenner universet historien foregår i. Kontinentet er kanskje et annet, men de samme reglene gjelder. Også her lever magikere i skjul for menneskene, og har et byrå som styrer dem og ordner opp når noe går galt.

Historien introduserer oss imidlertid for et rikholdig galleri av alle slags skapninger som ikke er sett før. Dette gjør Fabeldyr og hvor de er å finne til en frisk og energisk eventyrfilm som hverken føles som en kopi av Harry Potter-filmene eller et billig forsøk på å kapitalisere på nevnte filmseries popularitet.

Fabeldyr-filmen står støtt på egne ben, og J.K. Rowlings manus viser lovende muligheter i et utvidet univers.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Dyster (Colin Farrell) avhører Salamander (Eddie Redmayne) i Fabeldyr og hvor de er å finne. (Foto: SF Studios)
Dyster (Colin Farrell) avhører Salmander (Eddie Redmayne) i Fabeldyr og hvor de er å finne. (Foto: SF Studios)

Publikumsvennlig filmpar

Denne filmen har kanskje ikke fordelen av et allerede kjent og kjært persongalleri fra en populær bokserie, men jeg tør spå at Salmander Fisle blir en ny favoritt for mange. Sjarmerende Eddie Redmayne treffer tonen perfekt, med fin veksel mellom det dramatiske og det humoristiske.

Samspillet med dyktige Katherine Waterston er full av fine øyeblikk som gjør dem til et publikumsvennlig filmpar, der det kanskje hintes om varme følelser, men ikke mer.

Overraskelsen er hvor god Dan Fogler er i menneskerollen som Jakob Kowalski, som på mange måter er publikums inngang til historiens mer fantasifulle elementer. Kowalski måper sammen med oss over det magiske som avdekkes, og Dan Fogler spiller ham med en komisk timing som rett og slett er elegant.

Anmeldelse: Hell or High Water er et solid drama som setter våre moralske syn på prøve.

Regissør David Yates var også mannen bak de fire siste Harry Potter-filmene, og det er åpenbart at han begynner å bli riktig så flink til å fortelle store historier med frodig fantasi. Fabeldyr og hvor de er å finne er et fabelaktig eventyr som aldri mister figurene eller historiens røde tråd i det imponerende effektmakeriet.

Dette vil slå an hos alle som savner Harry Potter-filmenes evne til å glede og underholde. Arvtageren vil kanskje ikke bli et like stort fenomen, det hadde nesten vært for mye å forlange, men Fabeldyr og hvor de er å finne er overbevisende god, og kommer til å bli en fortjent kinosuksess.

Om FILMEN

Fabeldyr og hvor de er å finne
  • Fabeldyr og hvor de er å finne
  • Slippdato: 16.11.2016
  • Utgiver: SF Studios
  • Serieskaper: David Yates
  • Originaltittel: Fantastic Beasts and Where to Find Them
  • Aldersgrense: 12
  • Sjanger: Eventyr