Den magiske juleesken er en lun og humørfylt animasjonsfilm fra Danmark som er godt egnet til å gi litt julespenning til de minste barna.

Skandinaviske juletradisjoner med stråbukker, smånisser og ikoniske situasjoner fra kjente julesanger er kløktig plassert inn i historien, og setter en lokal julesmak som vil treffe godt også i norske hjem.

Eventyret er litt traust i handlingen, og tyr til noen unødige snarveier i plottet noen ganger, men flotte kulisser og en del morsomme formgrep gjør at dette blir en film som føles frisk i den ganske så opptråkkede julebarnefilmsjangeren.

ANMELDELSE: Syng – En trivelig sangkonkurranse som underholder

Hornete Krampus (Morten Røhrt) er en av figurene som gjør Den magiske juleesken til en original og morsom julefilm. Her lurer han i hjørnet. (Foto: KontxtFilm)
Hornete Krampus (Morten Røhrt) er en av figurene som gjør Den magiske juleesken til en original og morsom julefilm. Her lurer han i hjørnet. (Foto: KontxtFilm)
Julius mister troen på julen

Historien er tuftet på en velkjent mal hvor et lite godhjertet barn er den eneste som kan redde julen.

Denne gangen foregår handlingen i den magiske esken til barnehjemsgutten Julius (William Syversen Torgauten). Der har julenissen (Dennis Storhøi) blitt avsatt av den slemme Krampus (Morten Røhrt) – en real juledjevel som plager smånissene og vil gi alle barna kull i julegave.

Menneskene i filmen er veldig enkle rollefigurer som oppfører seg som forventet i både handling og personlighet, men inne i den magiske juleesken er det flere morsomme og originale typer som gir filmen et fint særpreg.

Spesielt Krampus er en godt skrevet skurk som henter trekk fra den greske Pan-guden og blir en passe skummel og treffende overspilt karakter. Her er de danske animatørene, under ledelse av regissør Jacob Ley, gode. De har skapt en stil og tone for Krampus som kunne vært hentet fra South Park-skaperne Trey Parker og Matt Stone hode.

Også de tørrvittige stråbukkene fungerer godt, og vil sørge for at jeg kommer til å kjenne ekstra stor gjensynsglede med akkurat den pynten når jeg kommer hjem til jul i år.

ANMELDELSE: Gubben og katten – Glattpolert utgave av svensk barnebok

Den magiske juleesken har noen flotte kulisser og gjør smart bruk av tradisjonell skandinavisk julepynt som morsomme rollefigurer. (Foto: KontxtFilm)
Den magiske juleesken har noen flotte kulisser og gjør smart bruk av tradisjonell skandinavisk julepynt som morsomme rollefigurer. (Foto: KontxtFilm)
Gamle motiver, men ikke gammeldags

Den magiske juleesken foregår i en verden som lener seg på skikker og julemotiver som tilhører gamle dager, og det smaker litt “Snekker Andersen”-nostalgi av fokuset på høvelbenker, tresleiver, håndlaget julepynt og fæle maskiner som ikke virker som de skal.

Men det gamle presenteres med humor og referanser som gjør at filmen unngår å kjennes seig og gammelmodig. Den store redningsaksjonen byr på en passelig dose moderne dramaturgi – med flere små spenningstopper og litt action, og vitsene er av sorten som er myntet på både liten og stor.

ANMELDELSE: Bad Santa 2 – Vassen restegrøt fra jula 2003

Filmen sitter godt i oversettelsen fra dansk til norsk i både julekultur og dubbing. Det er et godt spenn i hvor mye liv og personlighet de ulike rollefigurene får av sine norske stemmer. Igjen er menneskene litt stive og trygge i framtoningene, mens lekenheten blomstrer inne i juleesken. Her er det Krampus og marsipangrisen Herman (begge i Morten Røhrts stemme), sammen med stråbukkene, som henter mest karisma fra lydsiden.

Det er godt å se at skandinaviske juletradisjoner fornyes og fungerer i en barnefilm som lykkes med smart animasjonsarbeid. Den magiske juleesken serverer gjenkjennelige julebudskap i en stort sett frisk og variert innpakning – et godt kinovalg for barnefamilien i adventstiden.

Om FILMEN

Den magiske juleesken
  • Den magiske juleesken
  • Slippdato: 02.12.2016
  • Regi: Jacob Ley
  • Utgiver: KontxtFilm
  • Originaltittel: Den magiske juleæske
  • Sjanger: Barn, Eventyr, Familie