Den amerikanske komedien Office Christmas Party kommer på kino akkurat i det landets arbeidsplasser kaster seg ut i julebordsesongen. Det er ikke tilfeldig. Selvsagt er det kommersielle krefter som håper at dette skal være rett film til rett tid.

Eventuelle bange anelser om kvaliteten blir gjort delvis til skamme, da Office Christmas Party viser seg å være en slem og politisk ukorrekt rølpekomedie, med en beundringsverdig idérikdom.

Dessverre holder ikke historien til en hel film, og mange av innfallene er dødfødte, men om man er i humør for tøys, kan Office Christmas Party være en liten lattervekker.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Jennifer Aniston spiller forknytt forretningskvinne i Office Christmas Party. (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
Jennifer Aniston spiller forknytt forretningskvinne i Office Christmas Party. (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
Festen tar av i feil retning

IT-selskapet Zenotechs Chicago-avdeling trues med nedleggelse, med mindre de haler i land en viktig kontrakt før jul.

Sjefen Clay (T.J. Miller) og mellomlederen Josh (Jason Bateman) bestemmer seg for å arrangere en stor julefest på kontoret for å overbevise en storkunde om å inngå kontrakt.

Festen tar selvsagt av i helt feil retning, spesielt når avdelingssjefens søster Carol (Jennifer Aniston) får nyss i det som skjer. Hun styrer nemlig moderselskapet og har nedlagt forbud mot festlige aktiviteter.

Anmeldelse: Hacksaw Ridge er et voldsomt krigsdrama om ikke-vold

Det kan kanskje argumenteres at historien ikke er så viktig i en festfilm av denne typen, men det foregår faktisk endel ting under overflaten.

Flere av figurene har problemer som må avklares i løpet av filmen, både angående jobb, kjærlighet og familie. Store og dype ting er det kanskje ikke, men nok til å gi komedien en viss relevans til det virkelige liv.

Det er humoren som er filmens største satsningsområde, og den veksler fra det dumme og plumpe, som den har mest av, til noen innslag av mer raffinert vitsing. Noe fungerer, mens andre påfunn blir for dumme, som 3D-printing av kjønnsorganer og en usannsynlig produktplassering av et koreansk bilmerke (“It’s what God would drive”).

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Kate McKinnon, Jason Bateman, T.J. Miller og Olivia Munn i Office Christmas Party. (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
Kate McKinnon, Jason Bateman, T.J. Miller og Olivia Munn i Office Christmas Party. (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
Feirer galskapen

Regissørene Josh Gordon og Will Speck gir filmen et energisk driv som gjør at man i blant glemmer hvor dum den egentlig er. De har laget to komedier tidligere, nemlig Blades of Glory og The Switch.

I sistnevnte spilte Jason Bateman og Jennifer Aniston hovedrollene, og de er også med her. Bateman spiller som vanlig en tørrvittig hverdagsmann i skjorte, mens Aniston spiller en forknytt forretningskvinne og får aldri muligheten til å utnytte sine evner som komiker.

Begge blir til en viss grad satt i skyggen av T.J. Miller. Han får anledning til å feire galskapen som den uortodokse avdelingssjefen med en svært tilbakelent holdning til jobben og livet generelt.

Anmeldelse: Bleed For This har gode boksescener 

Office Christmas Party tar i bruk en type humor som er forholdsvis enkel og direkte. Her er ikke mye skjult mellom linjene.

Filmskaperne har satt seg fore å lage den ultimate julefestkatastrofefilmen, og det gir noen lattervekkere på veien, men mot slutten sklir alt ut i en unødvendig sidehistorie om en hallik og kampen for å få internettet tilbake, av alle ting.

Dermed blir Office Christmas Party en middels god komedie som riktignok er idérik, men mange av innfallene bommer. Det kan vise seg å være morsommere å være med på et faktisk julebord.

Om FILMEN

Office Christmas Party
  • Office Christmas Party
  • Slippdato: 09.12.2016
  • Regi: Josh Gordon og Will Speck
  • Utgiver: Nordisk Film Distribusjon AS
  • Aldersgrense: 12
  • Sjanger: Komedie