Den franske naturdokumentaren Pingvinenes marsj 2 heter egentlig L’empereur, altså Keiseren.

Det kan kanskje virke som et kynisk kommersielt grep å bytte navn slik at den kobles til suksessfilmen Pingvinenes Marsj fra 2005, men når man ser den, er det åpenbart at regissør Luc Jacquet i bunn og grunn har laget den samme filmen på nytt.

Historien som fortelles er mer eller mindre den samme, men bildene er enda mer spektakulære, både over isen, og – ikke minst – under den! Dette gjør Pingvinenes marsj 2 til en minst like interessant naturfilm som den første.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Voksne keiserpingviner på vei mot  havet i "Pingvinenes marsj 2". (Foto: Norsk Filmdistribusjon AS)
Voksne keiserpingviner på vei mot havet i “Pingvinenes marsj 2”. (Foto: Norsk Filmdistribusjon AS)
Spennende høydepunkter

Det handler altså om keiserpingvinenes kamp for å overleve i Antarktis. Vi ser hvordan et pingvinpar finner sammen, ruger frem et egg og forsøker å gjøre avkommet rede til å klare seg selv.

Vi har selvsagt ingen som helst garantier for at det faktisk er de samme pingvinene vi følger gjennom hele filmen, for alle i flokken ser nøyaktig like ut, men filmen forteller i hvert fall en fin historie med noen spennende høydepunkter som viser hvor kort vei det er mellom liv og død i et ugjestmildt miljø.

Anmeldelse: Oskars Amerika vil kunne treffe den unge målgruppa

Keiserpingvinene er fremdeles merksnodige vesener som det er lett å like. De er fryktelig søte, og man må jo bare undre på hvordan evolusjonen brakte dem dit, og bli imponert over hvordan det i det hele tatt er mulig å holde livet i gang fra generasjon til generasjon.

De ser så ubehjelpelig klossete ut på isen, men samtidig så grasiøse når de kommer seg ut i vannet. Pingvinenes Marsj 2 har flere undervannsbilder som man blir både betatt og trollbundet av. Skjønnheten over isen blekner mot det vi får oppleve under den.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Keiserpingvinene er klossete på land, men grasiøse i vannet i "Pingvinenes marsj 2". (Foto: Norsk Filmdistribusjon AS)
Keiserpingvinene er klossete på land, men grasiøse i vannet i “Pingvinenes marsj 2”. (Foto: Norsk Filmdistribusjon AS)
Kampen for livet

Historien som Luc Jacquet forteller, inneholder lite nytt i forhold til alle andre naturdokumentarer om dyreliv. Det handler om en stadig kamp mot elementene for å føre arten videre.

Det blir vanskelig å ikke føle et snev av sympati med keiserpingvinene i sin kontinuerlige kamp for å holde på livet.

Dennis Storhøjs gode og drevne fortellerstemme fargelegger en del, av og til litt i overkant mye, men er med på å fremheve stemninger og forklare situasjonene som oppstår.

Anmeldelse: Life er en spennende sci-fi-thriller

Pingvinenes marsj 2 holder en skyhøy teknisk kvalitet, med gnistrende skarpe bilder, som skildrer det sprengkalde isødet i all sin prakt.

Den lar være å kommentere hvilke utfordringer klimaforandringer kan gi pingvinene, men hinter om andre grusomme ting de kan bli utsatt for. Regissør Jacquet lar nok være å vise det verste, fordi filmen tross alt skal kunne sees av små barn uten å gi dem varige men.

Pingvinenes marsj 2 er derfor en familievennlig naturfilm av godt merke. Bare vær oppmerksom på at om du har sett den første filmen i nyere tid, vil mye i toeren virke mistenkelig kjent. Det ser bare enda bedre ut.

Om FILMEN

Pingvinenes marsj 2
  • Pingvinenes marsj 2
  • Slippdato: 24.03.2017
  • Regi: Luc Jacquet
  • Utgiver: Norsk Filmdistribusjon
  • Originaltittel: L'empereur
  • Aldersgrense: Tillatt for alle
  • Sjanger: Dokumentar