– Han er et spesielt beist, jeg synes han på en måte er nydelig. Hodet er vakkert, sier regissør Ridley Scott om Alien-monsteret, som har vært et popkulturelt fenomen helt siden premieren på Alien – den 8. passasjer i 1979.

– Han er som et stort insekt og jeg tror han forstyrrer våre innerste, primitive sanser. Det er som om du hadde møtt en slange i et mørkt rom uten utveier, og han ser på deg og kan slå til raskere enn du kan bevege deg. Det er på en måte fengslende, sier Scott.

Den 79 år gamle briten har 40-års-jubileum som regissør. Debutfilmen, The Duellists, kom nemlig i 1977. To år senere sjokkerte han kinogjengerne med Alien. Grusomt spennende sci-fi-horror var noe nytt i en tid der man var vant til verdensrommet som en arena for actionfylte og familievennlige eventyr som Star Wars og Star Trek.

For fem år siden returnerte han til Alien-universet han var med på å skape med Prometheus. Flere ideer og elementer derfra tas videre i Alien: Covenant.

Anmeldelse: Alien: Covenant er hard sci-fi-horror som yter sagaen rettferdighet

Michael Fassbender spiller androiden Walter i filmen, og har denne teorien om hvorfor vi fremdeles fascineres av Alien-universet, 38 år etter.

– Jeg tror det først og fremst er fordi vi er interessert i verdensrommet. Vi har alltid sett opp mot stjernene og prøvd å finne en relasjon til dem. Det fremmede som truer oss er noe vi som art er opphengt i. Det er “oss og dem”, vi har det i oss.

– Og så er det ideen om at de bruker oss som verter. De gror på innsiden av oss og kommer ut av kroppene våre, det er et annet skremmende konsept som pirrer vår fantasi, sier Fassbender.

Han refererer her til Alien-monstrenes livssyklus, der mennesker av begge kjønn blir ufrivillige surrogatforeldre og der den brutale “fødselen” medfører en voldsom død for far eller mor. Et skrekkelig høydepunkt i enhver Alien-film, også i den siste.

Regissør Ridley Scott instruerer Katherine Waterston under innspillingen av "Alien: Covenant" (Foto: 20th Century Fox)
Regissør Ridley Scott instruerer Katherine Waterston under innspillingen av “Alien: Covenant” (Foto: 20th Century Fox)
Hadde Ripley som forbilde

Den første Alien-filmen ga unge kvinner (og menn) et nytt forbilde i form av Sigourney Weaver i rollen som Ellen Ripley. Alien: Covenant har også en kvinnelig hovedfigur, nemlig Daniels. Hun spilles av Katherine Waterston, best kjent fra rollen som Tina i Fabeldyr og hvor de er å finne.

– Hvilke karakteristikker og egenskaper måtte Daniels ha for å passe inn i Alien-universet?

– Det jeg likte med henne var hennes hissige stå på-holdning. Hun er ingen kriger eller superhelt, men et vanlig medlem av mannskapet som ikke står spesielt høyt på rangstigen. Hun er veldig dedikert til oppdraget, og har åpenbart oppofret en stor del av sitt liv og fremtid til det.

– Det som var interessant for meg, var at du tar denne personen, som ikke er spesiell på noen måte, annet enn å være flink i jobben og smart, og setter henne i en situasjon der hun finner ut hva hun er laget av. Det var moro å la det hun har i seg av styrke og selvtillit komme til syne i løpet av filmen, sier Waterston.

Anmeldelse: Alien – Director’s Cut gir en avhengighetsskapende skrekk-rus

– Og som alle sikkert forteller deg, minner hun om den originale Alien-helten, Ripley. Var hun viktig for deg da du var yngre?

– Jeg tror alle unge ble påvirket av henne, og spesielt de unge kvinnene som fant filmen. Jeg frika ut, for det var så spennende å se, ikke bare scenene der hun sparker fra seg, men også hennes fokus og selvtillit.

– Det var en annen type heltinne enn vi hadde sett før. Det var en selvfølge at hun var sterk, noe kvinner ofte føler seg, så hvorfor gjør vi et poeng av det? Det er en selvfølge at vi er sterke, akkurat som menn. Det var forfriskende for meg at filmen hadde en pragmatisk holdning til hennes egenskaper, sier Waterston.

Denne skapningen skaper liv og røre, eller skal vi DØD og røre i "Alien: Covenant". (Foto: 20th Century Fox)
Denne skapningen skaper liv og røre, eller skal vi DØD og røre i “Alien: Covenant”. (Foto: 20th Century Fox)
Vanskelig å skremme

Alien: Covenant har en historie som har mange av de samme trekkene som den originale Alien hadde. Den har et romskip som lander på en planet for å sjekke et signal, og finner et dyrisk og fryktinngytende monster. Ridley Scott medgir at det er en utfordring å skremme et horror-vant publikum i 2017.

– Det er vanskelig. Det er mye enklere å få folk til å le enn å gjøre dem skikkelig skremt. Å få hjertet til å hamre er virkelig komplisert. Den enkleste utveien er å la noe hoppe ut av mørket og gripe tak i deg med en høy lyd og et musikalsk sting. Det er et billig sjokk. Jeg synes at den langsomme utviklingen fra stress til uro til frykt til terror er vanskelig, sier Scott.

Anmeldelse: Ridley Scotts The Martian underholder fra start til slutt

79-åringen har en fantastisk karriere bak seg, med filmer som blant andre Blade Runner, Thelma og Louise, Gladiatoren og Black Hawk Down. Felles for dem alle er at publikum blir sugd inn i de forskjellige verdenene han skaper i hver film. Med så mange elementer som skal klaffe foran kamera, krever det skuespillere som har gjort en jobb før de kommer på filmsettet.

– Skuespillere gjør mange forberedelser før de kommer dit, og har ideer om hvordan ting skal være. Ridley er av typen regissør som sier at du skal gå inn i hjørnet ditt og finne ut hvem du vil at figuren skal være, og så komme og vise oss. Han gir ikke mye veiledning i tradisjonell forstand, men du føler deg definitivt beskyttet av ham, sier Katherine Waterston.

– Det visuelle han skaper er så rikt og komplett og jeg tror jeg kan snakke på vegne av alle skuespillerne at det styrket våre prestasjoner, og det er alt takket være hans fantastiske, ekspansive og kreative sinn, sier Waterston.

– Han er en mester! Det er et privilegium å få jobbe med en mester og lære fra ham, sier Michael Fassbender.

Michael Fassbender og Katherine Waterston ankommer verdenspremieren på "Alien: Covenant" i London. (AFP PHOTO / Justin TALLIS)
Michael Fassbender og Katherine Waterston ankommer verdenspremieren på “Alien: Covenant” i London. (AFP PHOTO / Justin TALLIS)
Elsket å spille Harry Hole

Fassbender er inne i et innholdsrikt år på jobbfronten. Vi har sett ham som actionhelt i Assassin’s Creed, musikkbransjemann i Song to Song, androide i Alien: Covenant og i høst får vi se ham som Harry Hole i Thomas Alfredsons Snømannen, basert på Jo Nesbøs roman.

– Hva kan vi forvente?

– Eh…snø, mord og Harry!

– Hvordan var det å spille ham?

– Jeg elsket det! Jeg likte figuren og jobbe med Thomas. Jeg sto på ski for første gang i Norge, og forelsket meg i det, også. Menneskene var fantastiske. Det var en flott innspilling, en fin opplevelse, sier Michael Fassbender.

Ridley Scott tror at Fassbender vil klare seg bra som en skandinavisk film noir-detektiv.

– Briljant! Jeg møtte Nesbø for fire år siden. Han tilbød meg en film, kanskje det var denne? Jeg var for opptatt og kunne ikke gjøre det, men jeg synes at Michael er perfekt. Han kan gjøre så å si alt, sier Ridley Scott.

Alien: Covenant har førpremiere denne helgen, og norgespremiere fredag 19. mai.