Kaptein Supertruse: Den første episke filmen er, som du kanskje forstår av tittelen, en animasjonsfilm for yngre barn. Det er allment kjent at bæsjehumor vekker høy latter blant kinogjengere i en viss alder, og Kaptein Supertruse har dette i bøtter og spann.

Heldigvis er filmen også morsom for foreldrene som skal ta med avkommet på kino. Den er energisk, oppfinnsom og full av uskyldig humor. Det er lov å være litt barnslig i blant, og Kaptein Supertruse gir gode unnskyldninger for å trekke på smilebåndet av underbuksehumor som man kanskje trodde man hadde vokst fra.

Kameratene Thomas og Harald finner på mye rampete moro i "Kaptein Supertruse: Den første episke filmen". (Foto: Twentieth Century Fox)
Kameratene Thomas og Harald finner på mye rampete moro i “Kaptein Supertruse: Den første episke filmen”. (Foto: Twentieth Century Fox)
Hypnotiserer rektor

Filmen er basert på en serie bøker skrevet av Dav Pilkey, som også har solgt godt her i Norge. Det handler om de rampete kameratene Thomas og Harald, som originalt heter George og Harold, men oversettelsen drar altså nytte av en lokalt innarbeidet navnekombinasjon.

På skolen havner de stadig i trøbbel med den strenge rektor Krupp, helt til de en dag greier å hypnotisere ham til å tro at han er Kaptein Supertruse, en figur Thomas og Harald lager tegneserier om. Rektors nye egenskaper kommer godt med når skolens nye historielærer, professor Bæsjebleie, viser seg å ha skumle planer for elevene.

Anmeldelse: The Mummy er ikke morsom, skummel eller spennende nok

Som du hører av det lille referatet, har historien et tydelig barnslig preg. Men den er gjennomført barnslig på en sjarmerende og sympatisk måte. Se bare hvordan regissør David Soren og staben bruker både digital og håndtegnet animasjon, samt hånd-dukker for å fortelle den ville historien.

Selv om figurene og universet er sterkt karikert, med en enkel og overtydelig strek, skinner det noe menneskelig igjennom. Bak historien aner man hverdagslige problemstillinger om skolebarn som får fantasien drept i tørre timer, barndom som undertrykkes av kjedelige voksne og hvordan barn må få være barn mens de ennå kan.

Thomas og Harald får problemer med den nye historielæreren, professor Bæsjebleie, i "Kaptein Supertruse: Den første episke filmen". (Foto: Twentieth Century Fox)
Thomas og Harald får problemer med den nye historielæreren, professor Bæsjebleie, i “Kaptein Supertruse: Den første episke filmen”. (Foto: Twentieth Century Fox)
Energisk innlevelse

Noen vil kanskje savne filmens originale tale med blant andre Kevin Hart, Thomas Middleditch og Ed Helms.

Heldigvis har også det norske lydsporet fenomenale prestasjoner av blant andre Jan Gunnar Røise som Thomas, Hasse Hope som Harald, Jonas Rønning som rektor Krupp/Kaptein Supertruse og Anders Sundstedt som professor Bæsjebleie.

De gir figurene stemmer med en energisk innlevelse som er helt bananas, og gjør sitt til at filmen blir genuint morsom og underholdende.

Anmeldelse: Baywatch er totalt uten originalitet

Kaptein Supertruse: Den første episke filmen var mitt første møte med dette universet, og det er lett å forstå hvorfor bøkene har blitt en suksess hos unge lesere. Det ligger ikke noe stort budskap i filmen, annet enn å være en feiring av barns fantasirikdom.

Dersom Thomas, Harald og Kaptein Supertruse kan inspirere dagens barn til å finne på noe annet enn å sitte hjemme og glane på YouTube, er det bare positivt. Foreldre kan også trygt se Kaptein Supertruse: Den første episke filmen, uten å føle lyst til å rive av seg håret. Denne rabiate tegnefilmen burde ha evnen til å underholde barn i alle aldre.

Om FILMEN

Kaptein Supertruse: Den første episke filmen
  • Kaptein Supertruse: Den første episke filmen
  • Slippdato: 09.06.2017
  • Regi: David Soren
  • Utgiver: Twentieth Century Fox
  • Originaltittel: Captain Underpants: The First Epic Movie
  • Aldersgrense: 6
  • Sjanger: Animert, Barn, Komedie