Forholdet til tid og minner står sentralt i den britiske filmen The Sense of an Ending, et sympatisk seniordrama basert på en prisvinnende roman av Julian Barnes.

Skuespillere som Jim Broadbent og Charlotte Rampling sikrer god kvalitet foran kamera, mens regissør Ritesh Batra (The Lunchbox) holder historietrådene samlet med behersket fortellerteknikk.

Noen av historiens viktigste elementer blir nok ikke forklart eller utforsket godt nok. Man blir sittende igjen med noen spørsmål om hvordan og hvorfor, men The Sense of an Ending vinner på godt skuespill og en historie som gradvis nærmer seg sannheten.

Den unge Tony (Billy Howle - på bortsiden av bordet) på middagsbesøk hos Veronicas familie i "The Sense of and Ending". (Foto: SF Studios)
Den unge Tony (Billy Howle – på bortsiden av bordet) på middagsbesøk hos Veronicas familie i «The Sense of an Ending». (Foto: SF Studios)

En uventet arv

Den fraskilte pensjonisten Tony Webster (Jim Broadbent) får et overraskende brev om en uventet arv. Dette fører til graving i gamle minner om ei jente han møtte i studietiden på 1960-tallet.

Vi får se hvordan den unge Tony (Billy Howle) møter Veronica Ford (Freya Mavor), og deres forhold i grenselandet mellom vennskap og romanse, slik den gamle Tony forteller det til ekskona Margaret (Harriet Walter).

Underveis dukker det opp ny informasjon og glemte minner som gjør at Tony må revurdere både fortid og nåtid.

Anmeldelse: Milo – Månens vokter er et vakkert eventyr med stor oppfinnsomhet

Den overhengende historien er god, men utgangspunktet er litt merkelig, slik det blir beskrevet i filmen. Hvorfor Tony får denne uventede arven blir ikke forklart godt nok. Tankeprosessen den utløser, er imidlertid interessant.

Mange kan kjenne seg igjen i et forhold som aldri ble helt avklart og minnene man har skapt seg, som kanskje ikke forteller den hele og fulle sannheten. Filmen skildrer fint hvordan de unge Tony og Veronica famler rundt hverandre uten å finne ut hva vennskapet deres egentlig er.

Tony (Jim Broadbent) og eks-kona Margaret (Harriet Walter) på kafé i "The Sense of and Ending". (Foto: SF Studios)
Tony (Jim Broadbent) og eks-kona Margaret (Harriet Walter) på kafé i «The Sense of an Ending». (Foto: SF Studios)

Litt av en grinebiter

Jim Broadbent spiller med en veterans sikre erfaring. Tony fremstilles ikke som 100% elskverdig og sympatisk. Han kan rett og slett være litt av en grinebiter som man kan forstå hvorfor ekskona forlot, men Tony er et ekte menneske, merket av fortidens tapte slag.

Charlotte Rampling har en liten, men viktig birolle som den gamle Veronica. Hun har en kjølig innstilling til sin gamle venn, noe den videre handlingen avdekker årsaken til. Rampling spiller med avmålt entusiasme, fordi rollen krever det.

Anmeldelse: Everything, Everything er flere hakk for glatt, steril og tannløs

The Sense of an Ending har noen elementer der spørsmål blir hengende litt i løse lufta. Det er ikke slik at man nødvendigvis trenger forklaring på alt i en film, men det er sider ved Tonys opplevelser i studietiden som med fordel kunne vært belyst sterkere.

Likevel er dette en hyggelig film om å se tilbake på gammel kjærlighet og vennskap. Det man finner er ikke nødvendigvis det man forventer, akkurat som i det virkelige liv. Derfor er The Sense of an Ending et stille, britisk drama av god kvalitet.

Om FILMEN

The Sense of an Ending
  • The Sense of an Ending
  • Slippdato: 02.06.2017
  • Regi: Ritesh Batra
  • Utgiver: SF Studios
  • Aldersgrense: 12
  • Sjanger: Drama