Thor: Ragnarok er den morsomste Marvel-filmen til nå!

Den new zealandske regissøren Taika Waititi (kjent for den hylende morsomme vampyrkomedien What We Do In The Shadows) har prestert et fargesprakende fyrverkeri av en superheltfilm som vet nøyaktig hva den er: stor, dum og selvironisk underholdning for massene.

Den spiller på sjangerens styrker og svakheter på samme tid, i en morsom og sjarmerende blockbuster med glimt i øyet og et overskudd av oppfinnsomhet og fortellerglede. Thor Ragnarok er derfor en overraskende potent tredjefilm.

Cate Blanchett spiller Hel, den onde, hemmelige søsteren til Thor og Loke i «Thor Ragnarok». (Foto: ©Marvel Studios 2017)
Hemmelig søster skaper kaos

Thor (Chris Hemsworth) og Loke (Tom Hiddelston) får vite at de har en hemmelig søster, som Odin (Anthony Hopkins) har holdt skjult for dem. Nå kommer Hel (Cate Blanchett) tilbake for å ta makten over Åsgard.

Dette kaster Thor og Loke på avveier, og de havner på planeten Sakaar, der Stormesteren (Jeff Goldblum) er den fargerike og humoristiske herskeren.

Det skal vise seg at de finner noen allierte på planeten, blant andre Valkyrie (Tessa Thompson) og Hulk/Bruce Banner (Mark Ruffalo), som kan hjelpe dem i den forestående kampen mot Hel.

Anmeldelse: Den morbide humoren biter ikke i Tragedy Girls

Som vanlig må man bare la være å tenke for mye på historiens manglende logikk, tvilsomme tilfeldigheter og andre usannsynligheter. Thor-universet har ingen spesiell tilnærming mot realisme.

Den tar seg også store friheter i sin bruk av norrøn mytologi. Historien gir oss til og med en svipptur innom Norge, som åpenbart er filmet et helt annet sted.

Her må man bare la seg rive med av det fantasifulle eventyret, og ikke grunne over mekanismene bak. Da vil man se filmskapernes evne og vilje til å underholde med sitt fargesprakende sirkus. Vi får blant annet se Thor og Loke skyte med rosa lasere!

Man kan mistenke Taika Waititi og hans enorme stab for å ha studert 80-talls-estetikk med sin heftige bruk av pastellfarger i både kostymer og omgivelser, noe som kler filmen godt.

Jeff Goldblum spiller Stormesteren i «Thor Ragnarok». (Foto: Jasin Boland ©Marvel Studios 2017)
Mer løssluppen Thor

Thor: Ragnarok har mer humor enn de to forrige filmene, noe som løser opp stemninga betraktelig. Her blir det imidlertid tydelig forskjell på de involvertes komiske talenter. Chris Hemsworth virker å ha det festlig som en mer løssluppen og mindre alvorlig Thor. Mark Ruffalo treffer med fysisk humor, både som Hulk og Bruce Banner.

Regissøren selv spiller steinmannen Korg med en morsom kontrast mellom utseende og talemåte. Det nye, tøffe og hardtslående bekjentskapet Valkyrie, spilt av Tessa Thompson, er et velkomment tilskudd til det mannsdominerte persongalleriet. Og det er en fryd å oppleve veteranen Jeff Goldblum som Stormesteren, der han leverer fomlende, tørre vitser av godt merke.

Tom Hiddleston, derimot, er ingen komiker. Loke er fremdeles en interessant figur, som veksler mellom det gode og det onde, men komikk er ikke Hiddlestons sterke side, noe man får flere bevis på i denne filmen.

Anmeldelse: Geostorm dummes ned til et banalt nivå

Thor: Ragnarok blir utvilsomt en ny suksess for Marvel, som virkelig traff blink med sitt valg av regissør denne gangen. Taika Waititi har nok forstått at en Thor-film ikke kan ta seg selv seriøst i form og innhold, siden hele konseptet er latterlig til å begynne med.

Waititi fyller filmen med nonchalant humor som treffer mer enn den bommer, og gir oss en fargesprakende actionfest på toppen, med enorme mengder av store digitale effekter. Se bare på lista over «digital artists» på rulleteksten, som teller hundrevis av mennesker.

Apropos rulleteksten, så kan det også denne gangen lønne seg å sitte igjen helt til slutt. Da får du en lattermild bonus som setter et utmerket punktum for en overraskende underholdende film.

Om FILMEN

Thor: Ragnarok
 • Thor: Ragnarok
 • Slippdato: 27.10.2017
 • Regi: Taika Waititi
 • Utgiver: The Walt Disney Company Nordic
 • Originaltittel: Thor: Ragnarok
 • Aldersgrense: 12
 • Sjanger: Action, Komedie, Sci-fi

 • Jomar Bakkeli

  Vestmo triller den sedvandlige Marvel-5eren. Men har troen på den. Blir nok en morsom kinotur. Hvorfor er det ikke premiere på Thorsdag?

  • Anders Guldal Bramness

   Kan noen linke meg en vestmo-anmeldelse av en marvel-film der han ikke triller 5?

   • Fred-Yngve Rognlien-Ingstad

    Det finnes ikke en Marvel-film som ikke fortjener en femmer.

    • Werner

     Siden 2000:

     Daredevil
     Hulk
     The Punisher
     Fantastic Four (2005)
     Elektra
     Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer
     Ghost Rider
     The Incredible Hulk
     Punisher: War Zone
     Ghost Rider: Spirit of Vengeance
     The Amazing Spider-Man
     The Amazing Spider-Man 2
     Fantastic Four (2015)
     Ant Man

     • Jomar Bakkeli

      Bare Ant-Man som er Marvel-film der gitt. Ok, The Incredible Hulk er halvveis det. Men de andre er ikke en del av Marvels filmunivers.

      • Anders Guldal Bramness

       Marvel Cinematic Universe er noe annet enn en Marvel-film. Alle her er basert på Marvel tegneserier og er produsert av Marvel. Det mener jeg kvalifiserer til en Marvel film. For å ikke snakke om alle X-men filmene.

       • Jomar Bakkeli

        Nei, MCU er Marvel-film. De andre er filmer med Marvel-figurer.

        • Anders Guldal Bramness

         Så når Marvel-productions ikke er med på å produsere den, kalles det ikke en marvel-film?

        • Jomar Bakkeli

         Når filmen ikke er en del av MCU er det ikke en marvel-film. Iallefall ikke i sammenhengen «Marvel-5er» som Vestmo stort sett bestandig triller på MCU-filmene. Da er det en film med marvelfigurer.

        • Marvel har ikke rettighetene til å lage film av de karakterene (utenom Ant Man). Da de slet økonomisk på 90-tallet måtte de selge filmrettigheter til flere av karakterene sine for å overleve økonomisk. Rettighetene er litt her og der og kommer til å forbli det en stund fremover.

         Det er først etter at Marvel startet MCU med Iron Man (1) at filmmerkevaren deres har blitt stor nok til at de har fått en del karakterer tilbake i universet, nå sist Spiderman, men de eier fremdeles ikke filmrettighetene til karakteren, de har bare lånt ham. Derfor er det ingen sikkerhet i at Spiderman fortsetter i MCU (selv om det virker usansynlig om han ikke skulle fortsette).

         Alt dette vil si at hvis det ikke er en MCU-film, så er det ikke en Marvel film, selv om det er Marvel-karakterer i filmen.

      • Asle Nymann

       Men Ant-Man var da en solid femmer? Objektivt sett, mener jeg?

     • Fred-Yngve Rognlien-Ingstad

      Nettopp! 🙂

   • Jomar Bakkeli

    Guardians of the Galaxy Vol 2 fikk bare 4er.

    • Asle Nymann

     En skandale.Noen bør rette opp dette.

  • Asle Nymann

   Godt poeng! Her burde man kjent sin besøkelsestid. Og jeg burde tenkt på det først.

 • oudeis

  Neeeiiiiii!? Er 80’tallet tilbake!!??? Neeeiiiiii!

 • Nils_Svendsen

  Gleder med. Det skal bli gøy.

  Men en liten påpekning. Mark Ruffalo har vel fortjent store forbokstaver i stikkordslisten 😉

  • Asle Nymann

   Mark Ruffalo burde stå i caps i stikkordslisten. Gjentatte ganger. Sammen med Jeff Goldblum.

 • Hugin

  Hmmm. Hel, ei hemmelig søster?? Loke og Angerboda fikk 3 avkom. Hel er mer enn halvt Jotun, i og med at ho er datter av Loke og Angerboda. Midgardsormen og Fenrisulven er søsknene hennes. Så noen hemmelig søster blir feil. Men for Marvel er vel det en ubetydelig ting. Skal neppe se filmen da Hulken ikke er forenelig med norrøn mytologi.For meg drar de det litt for lang.

  • Jomar Bakkeli

   Dette er en film som er løselig basert på en tegneserie som er løselig basert på norrøn mytologi. Ta det som det er. Tøys og fjas inspirert av. Kan vel sammenligne den med Life of Brians forhold til bibelen.

   • Hugin

    Mulig det. Men jeg her har det blir litt for drøyt etter min smak. Men at andre finner den underholdene er jo deres smak. Sånn er det bare. Og siden jeg har Hel, Midgardsormen og Fenrisulven i blekk på ryggen, samt Yggdrasil som er verdenstreet i norrøn mytologi, en ask med grener som rekker ut over hele verden og opp over himmelen, så er jeg seriøs ang norrøne ting 🙂 Greit at de mixer ja, men jeg ser neppe filme som sagt.

  • Olve Askim

   Ja, kun Hulken som ikke er forenelig med norrøn mytologi her!

  • Asle Nymann

   Meh, detaljer, detaljer.
   Det neste blir vel anklager om kulturell appropriasjon.

   • Hugin

    Ingen blir anklaget for noe. Marvel kan gjøre det de vil for meg for å tjene kr. Jeg skal bare ikke se den. Ser ikke helt sammenhengen med at jeg ikke skal se den og anklage. Virker som mange bare må slenge meg kjeften fordi de kan og ikke egentlig vil noe annet en det……

    • Asle Nymann

     Du er veldig opptatt av å fortelle alle at du ikke skal se filmen. Kanskje du egentlig mener at du ikke skal se den…. en gang til?

  • Karsten S. Berg

   Det er flott at du står frem som litt (?) krenket av at de blander Hulk og norrøn mytologi. Alt for få krenkes av superheltfilmer. Jeg er selv ganske seriøs når det gjelder mat så jeg fikk litt av den samme følelsen i The Dark Knight der de drikker romtemperert champagne (man ser at glassene ikke har dugg på seg).

   • Hugin

    Krenka?? Du leser jo ikke hva jeg sier. Krenka??hahaha. Går det ann å være så jævla dust hahaha? Jeg sier jeg ikke skal se en film. Krenka er jeg ikke, skal bare ikke se den.OK ??

    • Jomar Bakkeli

     Jaja. Men altså, du går glipp av en meget bra film. Og det er jo teit. Spesielt når du har en ekstremt teit begrunnelse.

     • Hugin

      ekstrem teit begynnelse sier du. Det er vel mer ekstremt at du setter deg sjøl så som dommer over hva som er teit av meg eller ikke. At du ser filmer er ditt valg og jeg kritiserer ikke det. Men du skal være frekk nok til å kalle min avgjørelse om å ikke se filme ekstrem teit. Meg om mine valg, du bør ikke opptre som et nettroll som vet så jævlig beder enn andre. Jeg har forresten kjøp og sett første Tor film, og likte den. Så ha respekt for andres valg er vel din oppgave fremmover

      • Jomar Bakkeli

       Jeg sier at begrunnelsen «Skal neppe se filmen da Hulken ikke er forenelig med norrøn mytologi.» er teit. Eller humørløs. Høres ut som en surpomp-avgjørelse. Du kunne trenge å le litt. Og da er denne filmen ypperlig.

 • angelina

  Thor: Ragnarok ===> ADMOVIESHD12.BLOGSPOT.COM

 • Mattis Finstad Hansen

  Fyttihelvete for en herlig film!
  Der var Guardians of The Galaxies Vol. II dyttet ned fra tronen og Thor: Ragnarok overtar lett førsteplassen som årets superheltfilm. (Sett bort i fra Logan, som er i en klasse for seg.) Thor: Ragnarok treffer med alt: humor, action, humor, historien, humor, tullete gode karakterer og ikke minst humor!

  De aller fleste Marvelfilmene har den velkjente humoren som treffer veldig godt og som skaper en god tone, selv med tunge historier og tragedier mellom slagene. Thor: Ragnarok ER morsom ca HELE tiden, på en stilsikker og smart måte, som ikke ødelegger for spektakulære kampscener og litt alvorligere scener.

  Chris Hemsworth og Tom Hiddleston, som Thor og Loki, er seg selv like, noe som er langt i fra negativt. Deres rivalisering skaper igjen situasjoner som både er hysterisk morsomme og av og til lavmælte og litt triste. Det er dog Taika Waititi i rollen som Korg og ikke minst Jeff Goldblum som Grandmaster, som virkelig stjeler scenene de er i og virkelig løfter de komiske øyeblikkene helt gjennom taket. Heldigvis er de ikke alene om å spille godt og både Cate Blanchett (Hel) og Tessa Thompson (Valkyrie) gjør knallgode roller og bidrar fryktelig positivt.(A side note og litt overfladisk, men Cate Blanchett er utrolig vakker i rollen som Hel.) Andre strålende sidekarakterer styrker også filmen og en snakkesalig Hulk er et høydepunkt!

  Dette er jo en Marvelfilm og har alle elementene som styrer disse, men tar man et steg tilbake og ser utenfor boksen, er dette også en skikkelig god scifi-film i seg selv. Fargerik og energisk, med litt utypiske lokasjoner, karakterer og ikke minst lazoors! Jeg satt flere ganger og nikket gjenkjennende til det jeg så, da Thor: Ragnarok lett kan sees som en videreføring av Guardians-filmene, noe som igjen er skikkelig positivt. 70 og 80-tallsvibbene bidrar sterkt til dette. Immigrant Song blir aldri feil. Aldri.

  Det vil være feil å si at filmens kvaliteter kom som en overraskelse, men den ble i grunn enda bedre enn jeg trodde på forhånd. Jeg hadde en skikkelig god følelse gjennom hele filmen og sitter igjen med en skikkelig god følelse etter filmen, og jeg merker jeg virkelig gleder meg til neste gang jeg skal se den! To tomler opp fra meg!

  • Asle Nymann

   Mja…. Jeg vet ikke om jeg er helt med på at det er en god scifi-film, akkurat. Jeg mener, det er solid underholdning, og det er et godt stykke arbeid som gav meg gåsehud og silly giggles. Men sci fi er det ikke. Ikke at det er noe å krangle om. Jeg ser den gjerne om igjen. Den var mer enn underholdende nok til det. Og det var deilig å se Cate Blanchett som en skikkelig SLEM jente for en gangs skyld.

   • Mattis Finstad Hansen

    Blir vel kanskje riktigere å si at filmen hadde (igjen, i mine øyne) veldig gode scifi-elementer. Nå pensler jeg ganske bredt med scifipenselen også da; er fullt klar over både debatten og meningene rundt hva som er hard science fiction og «fjolle scifi». Stort steg fra originale Solaris og Blade Runner til Star Wars og de nevnte elementene i Thor. Akkurat hjemme igjen fra runde nummer to, og anmeldelsen står seg godt hos meg enda. Den var om mulig enda bedre andre gangen. Definitivt den beste superheltfilmen til dags dato for meg, sett bort fra Logan, som jeg mener stiller i en helt annen klasse.

    Det er veldig lett å si seg enig med din kommentar rundt Cate Blanchetts rolle. Hun var fantastisk som Hel, både i karakter og det estetiske. Nå er jeg av den oppfatning at hun sjelden gjør dårlige roller, og hun er en av mine favoritter generelt, men det er som du sier; rollen som skikkelig slem var deilig!

 • jappi

  Så denne i går. Lenge siden jeg har kosa meg så mye kino. Fantastisk film!

 • Per Albin Jørgensen

  Vinstra Kino i morgen.

 • Jomar Bakkeli

  Dette er veldig SPOILER så ikke les om du ikke har sett:

  Filmen ender jo med at Åsgard blir ødelagt og befolkningen på vei til eksil på jorda. Spørsmålet jeg lurer på er om de kommer for å bosette seg i Norge og hva kommer Sylvi Listhaug til å si om det?
  (Joda, tullespørsmål men kan vi be om at en kreativ sjel i politikken uttaler seg her? Hva er Norges holdning til å ta imot norrøne flyktninger fra andre enden av galaksen?)

 • Hvofor nevnes ikke tidenes cameo i anmeldelsen, Birger? Trenger ikke si hvem som spiller, men er jo en åpenbar ting å kommentere. DA lo jeg fælt…

  • Kan ikke kommentere ALT som skjer i en film! Og cameoen er best når du ikke vet om den! 🙂